Szeptemberben kezdik meg a Magyar Rádió egykori épületeinek bontását, várhatóan tavaszra végeznek vele, és indulhat a Pázmány Péter Katolikus Egyetem új campusának építése.

Korábban már mi is beszámoltunk róla, hogy a Piliscsabáról Budapestre költöző felsőoktatási intézmény új campust kap Józsefvárosban, a Palotanegyed szívében. A Múzeum utca, Pollack Mihály tér, Bródy Sándor utca, Szentkirályi utca által határolt területen jelenleg a Magyar Rádió épületei állnak, amelyek nem állnak műemléki védettség alatt, azokat elbontják. A bontás kezdetéről, a jelenlegi tervekről és a campus várható befejezéséről július 31-én tartott sajtótájékoztatót az Építési és Közlekedési Minisztérium.

Július 26-án választották ki a bontást végző céget (WHB), amely szeptemberben kezdi majd meg a munkát. „A következő hónapban a Magyar Rádió épületeiből szállítják el az ott lévő ingóságokat. Ebben az egy hónapban a környékbeli lakosokat arra kéri a minisztérium, hogy gondolják át, mikor tudják beengedni a kollégákat, mert jegyzőkönyvet vennének fel a lakások állapotáról” – olvasható a Józsefváros Újság oldalán.

Kiderült, hogy a 2021-es tervpályázaton győzött koncepcióhoz már elkészültek az engedélyezési tervek, viszont a kiviteli terveken több módosítást is végeztek: a tornacsarnokot a földszintre, a kollégiumot pedig máshová helyezik. Emellett a jelenlegi 7-ről 20 százalékra növekszik a zöldterület, míg a tervezett campus területe 62 ezer négyzetméterről 57,5 négyzetméterre csökken.

A Magyar Rádió 1966 és 1969 között épült irodaházát, a kazánházat, a bunkert, egy garázst, egy műhelyt és a stúdiókat, valamint az archívumokat rejtő épületeket fogják elbontani.

A tervek szerint a Bródy Sándor utcai épületnek csak a homlokzatát tartják meg, míg a területen lévő Esterházy- és Festetics-palotákat felújítják. Az épületek bontásával kapcsolatban több probléma is felmerült, és jelenleg is tart egy közigazgatási per az ügyben. A bontás és az építési folyamat a következő 5-10 évre valószínűleg élhetetlenné teszi majd a környéket, de visszás az is, hogy bár az építészeti és beruházási törvény a már meglévő épületek hasznosítását helyezi előtérbe, itt mégis a bontást és újak felhúzását választották. 

(Borítókép: A Magyar Rádió Bródy Sándor utcai épülete, Major Kata - We Love Budapest)

Címkék