2024-ben Kovács Alfréd váci cukrász Mákvirág fantázianevű tortája kapta a megtisztelő Magyarország Tortája címet.

A Magyar Cukrász Ipartestület idén 18. alkalommal hirdette meg a Magyarország Tortája elnevezésű cukrászversenyt. Az apropó az augusztus 20-i nemzeti ünnep, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja, és ennek köszöntésére készül el minden évben az ország tortája. Ezt a titulust 2024-ben Kovács Alfréd (Édes Vonal Cukrászda)váci cukrászmester Mákvirág fantázianevű tortája viseli. Emellett Magyarország Cukormentes Tortája versenyt is hirdettek, ezt a címet pedig idén Novák Ádám és Csonka László (Reök Kézműves Cukrászda és Kávéház) szegedi cukrászok Zöld málna fantázianevű kreációja kapta meg. 

A Mákvirág torta készítője, Kovács Alfréd, aki a váci Édes Vonal Cukrászda cukrászmestere, a világ „legmákosabb” emberének tartja magát. Tortája a saját gyerekkorát, a mákos tészta és a kertben leszakított fekete ribizli ízét, a friss süteményt kínáló nagymama emlékét idézi meg. A tortában a mák, a mákolaj, a fekete ribizli és a fekete szezám alkotnak harmonikus egységet, amit mandulalisztes mákos piskóta és lágy fehércsokoládé-krém dob fel.

A Zöld málna készítői, Novák Ádám és Csonka László a szegedi Reök Kézműves Cukrászda cukrászai. A tortájuk piros, mint a málna, zöld, mint a pisztácia, és elegáns, mint a rózsa.

Címkék