Július 5. és augusztus 16. között ingyenes szabadtéri zenei koncertekkel jön a Zenélő Budapest. Az idei évadban 60 koncertet hallgathattok meg a főváros emblematikus terein, többek között a Budavári Palotanegyedben, a Kossuth téren, a Műcsarnok oszlopcsarnokában és a Várkert Bazárban is. Érdekesség, hogy az adott helyszín műsora illeszkedik az épített környezethez.

Jubileumi évadát kezdi idén a Zenélő Budapest, aminek köszönhetően július 5. és augusztus 16. között ingyenes zenei koncerteket hallgathattok meg többek között a Millenáris Széllkapunál, a Műcsarnok oszlopcsarnokában, a Várkert Bazárban vagy épp a Budavári Palotanegyedben.

Különlegesség, hogy az egyes helyszínek műsora illeszkedik az adott tér vagy hely épített környezetéhez, ikonikus építészeti alkotásaihoz. A tíz éve útjára indult koncertsorozat a főváros nyári életének elengedhetetlen részévé vált az évek során. Az ingyenes programsorozat részeként a Budavári Palotanegyed négy helyszínén, a Hegyvidéki Kulturális Szalon előtti téren, a Műcsarnok oszlopcsarnokában és a Kossuth téren várják a zene rajongóit.

Várkert Bazár reneszánsz kertjének Gloriette-jében és a budai Vár Savoyai teraszán hagyományosan a huszárruhás rézfúvósok reneszánsz és barokk zenei műsora kap helyet. A budai Várban a Csikós udvarban és a Karakas pasa tornyánál vonós- és fúvóskisegyüttesek változatos repertoárral lépnek fel, valamint a Campanelli harangjáték együttes fuvolaszóval kiegészült előadásába és Káldi Kiss András operaénekes és a Con Fuoco kvartett magyar romantikus műsorába is belehallgathattok.

Műcsarnok oszlopcsarnokában péntekenként a Klasszikusok modern feldolgozásban című szaxofonkvartett-sorozaton vehettek részt. A szombatonként megrendezésre kerülő hangulatkoncerteken tradicionális afrikai zenével, virtuóz kürtkvartettel és jazzfeldolgozásokkal is találkozhat a közönség. A vasárnapi délelőttökön a 20. század elejének békebeli korszakát idézi meg a Capriccio Vonósnégyes. Mozart, Schubert, Csajkovszkij művei mellett az argentin tangó dallamai is felcsendülnek.

Hegyvidéki Kulturális Szalon előtti tér a másfél hónapos programsorozat alatt megtelik zenével: péntek esténként fellép majd itt Lantos Zoltán hegedűművész indojazz-improvizációival, a Götz Saxophone Quartet Blue Rondo című műsorával, valamint Manuel Betancourt mexikói énekes Sebastian Ramirez zongoraművésszel, akikkel a latin- és dél-amerikai zene világában kalandozhat a közönség. Szombat délelőttönként a gyerekek és a családok a főszereplők: Götz Nándor 2019 óta tervez óriás közösségi hangszereket, melyeket a Zenélj velünk! című interaktív program keretében lehet kipróbálni. Ezt követően a Campanelli harangjáték együttes mesekoncertjére invitálják az érdeklődőket.

A Tér-Zene koncertsorozat meghívottjaként idén is visszatér a Zenélő Budapest a Kossuth térre, olyan művészek fellépésével, mint Szenthelyi Krisztián bariton énekes, Demeniv Mihály harmonikaművész és Faludi Judit Liszt-díjas csellóművész. A jubiluemi Zenélő Budapest évadzáró eseményének a Millenáris Széllkapu ad helyet augusztus 10-én. Az egész napos műsor minden korosztály számára kínál zenei programot, a hangulatkoncertek mellett számos távol-keleti világzenei újdonság mutatkozik be. Záróakkordként Micheller Myrtill és Pintér Tibor voice-guitar duója és a Götz Saxophone Quartet ad közös koncertet az örökzöld jazz hangulatában.

További információk a Zenélő Budapest hivatalos oldalán érhetőek el.

(Borítókép: Zenélő Budapest)

Címkék