A kertmozitól a könnyed kiállításokon, a szabadtéri bulikon és a borozós múzeumi esteken át számtalan programot kínál a nyári Budapest. Ezek közül válogattuk össze kedvenceinket.

1. Rejtőről szabadon – udvari bolondságok  

Mióta összenyitották a Károlyi-kerttel, a Petőfi Irodalmi Múzeum kertje még inkább része lett a város életének. Ezt az adottságot most az egész nyáron át tartó PIM KertLabor fesztivál keretében workshopokkal, kertkoncertekkel, felolvasószínházzal is kihasználhatjuk, júliustól egészen szeptemberig. Könnyed és szórakoztató programnak ígérkezik a háromrészes Rejtő-sorozat, ahol a kertben és a múzeum tereiben is bepillantást nyerhetünk az 1930-as évek zseniális szerzőjének világába, akitől a legtöbben fejből tudunk idézni egy-két szállóigét. Július 18-án kisregényei mutatkoznak be, augusztus 15-én pedig P. Howard ponyvaregény-paródiáiba nyerhetünk bepillantást. „Belépés díjtalan! Kilépés bizonytalan!”

További infók itt

2. Magyar Menyasszony

A Magyar Nemzeti Múzeum nagyszabású időszaki kiállítása, a Magyar Menyasszony az elmúlt 500 év házasodástörténetén vezeti keresztül a látogatót. Több száz ismert és ismeretlen nő története elevenedik meg: féltve őrzött ruháik, szerelmes leveleik mind a női szerepek és az esküvőhöz, a házassághoz fűződő viszony változásáról mesélnek. A rendkívül sokszínűen illusztrált tárlat a 16. századból indul, ennek az időszaknak a történetét még jobbára férfiak írták, így a kiállítás arra is rávilágít, hogy a nők szerepe fontosabb volt, mint az a történetírók rostáján átszűrődik, illetve arra is, hogy miként változott az elmúlt öt évszázadban a nők társadalmi szerepe és harcolták ki maguknak saját sorsuk alakításának jogát, lehetőségét. (x)

További infók itt  

3. A bálteremtől a Tinderig

Andalgás a Múzeumkertben vagy romantikus séta a korzón. Bár régen a nyár inkább már a lagzik ideje volt, ismerkedni mindig lehetett, legtöbben pedig sokkal nyitottabbak vagyunk ilyenkor, mint télen. De hol és hogyan randevúzhattak eleink, hogyan jutottunk a szerelmes levelektől a jobbra pöccintésig? A szerelem, a párválasztás változásának kérdéskörét járja körül a Korzózz Velünksétája, A bálteremtől a Tinderig, amin nyáron két alkalommal, július 7-én és augusztus 18-án is részt vehetünk. 

További infók itt

4. Borszerda

A Magyar Nemzeti Galéria Borszerda című programja már 13. alkalommal várja a képzőművészet és a bor iránt érdeklődő látogatókat. Szerda esténként izgalmas tárlatvezetések, élő zene és borkóstoló keretében nyerhetünk bepillantást a múzeum utóbbi időszakban megújult állandó kiállításaiba, hiszen az idei Borszerdák témája ezek köré épül. Megismerhetjük Csontváry Kosztka Tivadar festészetét, az 1945 utáni művészetet bemutató Lépésváltás – frissítve! című tárlatot, az 1800 utáni nemzetközi gyűjteményt, valamint a 20. századi magyar művészettel foglalkozó, Modern idők című kiállítást is. Az esten elismert magyar natúr borászatok is bemutatkoznak, Hatos Fanni, a Michelin-csillagos SALT étterem sommelier-jének és a Bortársaság borászati kapcsolattartójának ajánlásával. Július 10-én a Szent György-hegyi Szászi Birtok, valamint a Bencze Birtok borai és Csontváry festészete kerül a középpontba. (x)

További infók itt

5. A hattyúk tava: kortárs elegancia és Csajkovszkij

A hattyúk tava balettelőadás ezúttal a Balett Preljocaj lélegzetelállító előadásában elevenedik meg, a Margitszigeti Szabadtéri Színház környezete pedig csodás hátteret fest a Le Lac című attraktív baletthez. A hattyúlányok története ebben a darabban túlmutat a szerelem és a környezetünkben élő gonosz emberek drámáján, a jó és a rossz, a fehér és a fekete találkozását is megjeleníti. A lírai, egyben kortárs produkció a nézőket a tánc, a zene és a vizuális effektek alkotta álomvilágba kalauzolja, harmóniát teremt a klasszikus és a modern között. Az előadás zenei alapját Csajkovszkij művei adják, 79D kortárs elektropop  szerzeményeivel ötvözve, nemcsak a haladó, hanem a kezdő balettlátogatók számára is különleges élményt kínál. (x)

További infók itt  

6. Városháza Kertmozi – Macskafogó

Egész nyáron mozizhatunk a csillagos ég alatt a Városháza díszudvarán, ahol olyan filmeket nézhetünk meg, mint a Kék Pelikan, a Lefkovicsék gyászolnak vagy a Kálmán-nap. A teljes moziműsort itt találjátok, de már készül toplistánk is, amelyben a többi kertmozi programját is bemutatjuk. Mi az 1986-ban készült Macskafogót várjuk legjobban, de ez nem jelenti azt, hogy csak erre fogunk elmenni. 

További infók itt  

7. Sunday Session

Nappal sem ördögtől való a bulizás, és Budapesten egyre több helyen nyílik rá lehetőségünk, néhány hete toplistában is összegyűjtöttük a legjobb helyszíneket. A 8 éve indult Sunday Session eredetileg Palotai Zsolt szerelemgyereke volt, az ő halála után kétséges volt a további sorsa. Szerencsére végül a folytatás mellett döntöttek, így idén nyáron is friss zenékkel és családias hangulattal vár a programsorozat az A38 Hajó orrteraszán. 

További infók itt

8. Titkos kertek és terek – városi séta

Bár annyira elkötelezett sétálók vagyunk, hogy a hó, a szél és a mínuszok sem állítanak meg minket, nem tagadhatjuk, hogy jó időben ez az elfoglaltság még kellemesebb. Ebben a toplistában összegyűjtöttük néhány kedvenc új sétát. A nagy melegben pedig kevés üdítőbb elfoglaltságot tudunk elképzelni, mint az Imagine Budapest Titkos kertek és terek sétája, ahol Budapest néhány rejtett zöld pontjával ismerkedhetünk meg. 

További infók itt    

9. Autentikus japán teaszertartás

Nemrégiben nyílt meg a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum teaszobája, ahol júliusban kétszer, 18-án és 20-án is autentikus japán teaszertartáson vehetünk részt. A programon nemcsak a finom ízek, hanem a szigetország kultúrája is a középpontba kerül, utána pedig kellemes sétát tehetünk a múzeum gyönyörű kertjében is. Anélkül nyaralhatunk Ázsiában, hogy kitennénk a lábunkat a városból.  

További infók itt

10. Martin Wanda & Martin Gábor: Az Örök Fiatalság Balladája

Martin Gábor fotóművész és szintén fotós lánya, Wanda egy közös kiállítás keretében mutatják be, hogy milyen élete volt a fiataloknak a 70-es évekbeli Békéscsabán, és milyen a jelenkori Londonban. A hasonló témájú, mégis egészen más világot megjelenítő képek egymással keverve jelennek meg a Mai Manó Ház augusztus 18-ig látható tárlatán. Ezzel a kiállítás azt az illúziót kelti, mintha a fotók ugyanabban a térben és időben készültek volna, pedig ez egyáltalán nincs így. Az anyagban kicsit jobban elmerülve felfigyelhetünk az érdekes különbségekre, tendenciákra is. 

További infók itt 

(Borítókép: Koncz Márton - We Love Budapest)

Címkék