Napok óta új látvány fogadja a budapestieket, ha felnéznek a Gellért-hegyre: felállványozták a Szabadság-szobrot. A szobor felújítása párhuzamosan zajlik a Citadella megújításával, jelenleg állapotfelmérés és diagnosztikai munkálatok zajlanak, ezután kezdődik a Szabadság-szobor tényleges felújítása, majd a körülötte lévő terasz kialakítása.

Megkezdődött a Szabadság-szobor felújítása. A Citadella megújításával párhuzamosan a Várkapitányság szakemberei felállványozták a szobor talapzatát, így elvégezhetők a posztamens állapotfelmérési, feltárási és diagnosztikai munkái. Ezt követően történik majd meg a talapzaton feltárt kőhibák és az időjárás okozta erózió javítása, valamint a kőelemek cseréje és restaurálása.

A munka során a szakemberek megtisztítják a főszobor és a kompozíció többi elemének felületét. Mindemellett átvizsgálják a szobrokban található több ezer rögzítőcsavart, és kijavítják az esetleges repedések okozta hibákat is. A Szabadság-szobor felújítását követően elkezdődik a körülötte lévő terasz új kialakítása, amely megjelenésében illeszkedni fog a Citadella megújuló külső és belső közparkjaihoz.

Címkék