Tombol a nyár, pörög a fesztiválszezon, és nem hagynak alább a gasztro- és a kulturális események sem a július 3. és 7. közötti napokon! Már szerdán indul a Kolorádó fesztivál, ahol újra kiszakadhattok a hétköznapokból, a térerőmentességnek köszönhetően pedig maximálisan átadhatjátok magatokat a természetnek, a régi-új kapcsolódásoknak. Lehet lazulni az új És Margarítában natúr borok társaságában, de ajánlott megnézni André Kertész fotóművész Kópiák című kiállítását is.

Július 3., szerda

Take That (UK)

Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata, a Take That, vagyis Gary Barlow, Howard Donald és Mark Owen július 3-án veszi be a Budapest Park színpadát, és nemcsak az elmúlt három évtized olyan ikonikus slágereit hozzák magukkal, mint a Back For Good, a Shine vagy a Rule The World, de novemberben megjelent, This Life című lemezük dalait is bemutatják élőben a közönségnek. Ráadásul előttük a közel 30 év után, kifejezetten erre az alkalomra összeálló FLM és Alfie Castley melegíti be a közönséget. (x)

További infók

Július 4., csütörtök

Chill Garden – Nyári eseménysorozat a Róth Miksa Emlékház és Gyűjtemény kertjében

A Róth Miksa iparművész egykori otthonában működő múzeum, a VII. kerületi Róth Miksa Emlékház és Gyűjtemény 2024-ben negyedik alkalommal szervezi meg nyári programsorozatát, a Chill Gardent. A program idei partnere a MOME, a Cirko Film, Homoky Dorka borászata, de augusztusban fellép a Platon Karataev duó és a Góbi Rita Társulat is. A nyár pedig egy izgalmas kerekasztal-beszélgetéssel zárul, amelyet Szegő János, a Magvető Kiadó szerkesztője vezet majd, partnere pedig Rudolf Péter és Saly Noémi mellett Szántó T. Gábor, Legát Tibor és Darvas Kristóf lesznek.

További infók

Urban Camp III: Homo prospectus. A jövőbe látó ember

Harmadik alkalommal rendezik meg az Urban Campet, a Lehetőségek tere nyári művészeti táborát. A workshopsorozat első kiadásában az itt és mostra, a városi környezet empirikus, érzékszerveinken keresztüli megtapasztalására helyezték a hangsúlyt a szervezők, míg második alkalommal alászállásra hívták az érdeklődőket a történelem mélyrétegeibe. A jelen és a múlt fókuszba állítását követően idén – logikus módon – a jövő felé fordulhatunk: továbbra is a városi környezetet használva „játéktérként” járatlan utak felfedezésére, illetve azok megalkotására tehetünk kísérletet július 3. és 6. között.

További infók

Budapest Bár

A Budapest Bár az elmúlt több mint 15 évben a hazai zenei paletta igazi színfoltjává vált. A népszerű dalok cigányzenei feldolgozásain alapuló, de rengeteg stíluson átívelő műsoruk egyik legnagyobb különlegessége, hogy a zenekarban a kitűnő zenészek mellett sorra bukkannak fel a magyar pop-rock kultikus énekesei. Immáron hagyománnyá vált, hogy a Budapest Bár összes tagja egyetlen alkalommal, a Budapest Park színpadán gyűlik össze – ezúttal július 4-én láthatjuk őket! (x)

További infók

Kolorádó 2024

Ha a város zaja helyett egy másfajta zsongásra vágyunk, idén július 3. és július 6. között bulizhatunk Budapest és a természet határán, szuper előadókra. A fesztivál idei témája a figyelem és annak tudatos irányítása, a szervezők célja a programokkal többek között az, hogy segítsék az odafigyelést, hiszen a Kolorádó idén az elmélyedésről és ezáltal a megismerésről szól. Természetesen szuper fellépők is érkeznek: köszönthetjük többek között hazai vonalon az Elefántot, a Parno Grasztot, Krúbit, de érkezik még Polygonia & Gigi FM Németországból, a cseh Chlär vagy Sedef Adasi Törökországból.

További infók

Budapest Unknown Minifeszt

A Budapest Unknown azzal a céllal jött létre, hogy bemutassa a kevésbé ismert, de annál izgalmasabb budapesti underground zenekarokat, ezzel közösséget építve, és lehetőséget adjon arra, hogy ezek a friss, fiatal formációk egy új, közös platformon mozoghassanak. Július első hétvégéjén befoglalják az Auróra pincéjét, ahol 3 napon keresztül (csütörtöktől szombatig) 12 zenekar fog bemutatkozni.

További infók

Július 5., péntek

Yoféle Hely Grand Opening és Bajrami Netta-fotókiállítás

Július 5-én megnyílik a Yoféle Hely! A megnyitón lehet beszélgetni, nézelődni, ünnepelni, sőt megcsodálni Bajrami Netta fotósorozatát is. Szentendrén nyit ez a vintage és design butik, egy olyan helyen, ahol mindenki nagyon várta, hogy végre a fiatalok is megmutathassák magukat. A Yoféle Helyen olyan tervezőktől és alkotóktól vásárolhatunk, akiktől Szentendrén máshol (még) nem. Ráadásul second hand részleggel is készülnek a 30-as, 40-es évekből (is)!

A megnyitóra érkezik egy fotókiállítás is, Bajrami Netta Fédra műveiből. Netta egy szociálisan érzékeny fotográfus, aki közel 6 éve fotóz olyan nőket, akik a társadalom peremére vannak szorítva, akár szellemi, akár testi adottságaik miatt. Képein például Down-szindrómás, végtaghiányos vagy egész testet beborító vitiligós csodanőket láthatunk. Netta célja az önelfogadás, az integritás és az önazonosság erősítése sallangmentes képein keresztül.

További infók

Denagyvilág Fesztivál 2024

Idén is eljön Szigetmonostorra a nyári fesztiválszezon egyik kedvence, a Denagyvilág Fesztivál, amely remek előadókkal, az egész család számára vonzó irodalmi és társművészeti programokkal, gyerekeknek szóló udvarral és folkkocsmával várja a közönséget ezen a Budapesthez közeli, varázslatos helyszínen, a Szentendrei-sziget ölelésében. Július 5. és 7. között a Denagyvilágon számos zenei műfaj lel otthonra, a jazztől a világzenén át a népzenéig. És ami a legfontosabb: a remek zenék, a kiváló előadók és a számos program között mi is otthonra lelhetünk a Denagyvilágon.

A Nagyszínpadon pénteken a Hét Hat Club kezdi az estét, majd Szabó Balázs Bandája folytatja, hogy végül a GypoCircusszal táncoljuk át magunkat az éjszakába. Vasárnap a Zűrös Banda indít, majd az idei Fonogram díjas Góbét hallhatjuk a színpadon, végül az estét egy elképesztő bulival, vérbő roma ritmusokkal zárják a Parno Graszttal.

További infók

És Margaríta bisztró: Soft Opening Week

Kedden kezdetét vette az És Margaríta bisztró soft opening hete, vagyis a meccs előtti bemelegítés, amikor még minden kicsit lassabb, kicsit kevésbé professzionális, de szívből jövő. A tulajdonosok egészen szombatig készülnek ebédmenüvel, majd à la carte vacsorával. Ha pedig az izgalmas ízek mellé finom kortyokra vágynánk, 12-féle natúr bor lesz a kísérő.

További infók

Július 6., szombat

André Kertész: Kópiák

2021-ben 1163 fotó érkezett New Yorkból Budapestre. Ezek zöme André Kertész kivándorlása előtt készült. A korai képek bepillantást engednek a majdani művész családi viszonyainak, tapasztalatainak koordinátarendszerébe.

Milyen terek, milyen emberi és szakmai kapcsolatok formálták az ifjú Kertészt? Mire és miért használhatta a kamerát? Hogyan mozdult ki a rá váró életlehetőségek közül, és hogyan változtatta meg érzékelésének határait a háború, a természetben töltött idő, végül a fényképezés? A Kópiák című kiállítás ezekre a kérdésekre keresi a választ, miközben a fiatal André Kertész nyomába szegődhetünk, és 1925 előtt készített vintázskópiáiból láthatunk válogatást.

További infók

Programok a Viadukt Bárban

A Viadukt Bár továbbra is izgalmas programokkal vár mindenkit a szabad rakparton! Nem csupán hangulatos bárként üzemel, hanem kulturális központként és kiállítóhelyszínként is: megnézhetjük például Vágó Zsófia Lefoglaltuk a területeket című és Győri Anikó Az utamon vagyok című kiállítását. Szombaton beszélgetés és tárlatvezetés lesz Győri Anikóval, de más izgalmakra is számíthatunk: részt vehetünk jógán vagy varjúsimogatón, majd a hétvégét bulival zárhatjuk.

További infók

Jeanne Dielman... – filmvetítés

A Jeanne Dielman, 1080 Brüsszel, Kereskedő utca 23. című filmet a szakma a mai napig remekműként, valamint a feminista filmek úttörő alkotásaként tartja számon. Cannes-i premierje után, 1975-ben egy Louis Marcorelles nevű kritikus „a filmművészet történetének első női mesterműveként” írt róla. A Brit Filmintézet 2022-es szavazásán a valaha készült legjobb filmnek választották. Rendezője a belga Chantal Akerman (1950–2015). Az elismerések ellenére Magyarországon most láthatja először vásznon a közönség a 200 perces, eredetileg két részre tagolt alkotást a Cirko Film forgalmazásában, július 6-án a Cirko moziban.

További infók

Július 7., vasárnap

Vintage & Preloved Sale

Szuper hangulatra és több ezer ismert, kiváló minőségű designer vintage ruhára számíthatunk július első hétvégéjén a Vintage & Preloved Sale eseményen, a Turbinában. Sportruhák, pólók, farmerek, utcai ruhák, kabátok, dzsekik és még sok minden más is lesz, kezdve az XS-től a plus size méretekig. Az árak 1750 Ft-tól kezdődnek egy ruhadarabért.

További infók

Látogasd meg valamelyik csillagvizsgálót!

Nyáron az ég tisztább, lehet szemlélni, hiszen mindig történik valami érdekes égi jelenség, amit érdemes megfigyelni. Ha szeretnénk tanúi lenni ezeknek az eseményeknek, akkor megéri ellátogatni egy csillagvizsgálóba, ahol igazi tudósok izgalmas előadásaiból tudhatjuk meg, hogy mi minden zajlik a fejünk felett. Erre ráadásul több budapesti csillagvizsgálóban is van lehetőségünk!

További infók

Ha további programokat böngésznétek a hét többi napjára is, ide kattintsatok!

(Borítókép: Polyák Attila - We Love Budapest)

Címkék