A belváros szívében, a Deák tértől 2 percnyi sétára találjuk a főváros egyetlen olyan tematikus látogatóközpontját, amely a 60-as évektől a 80-as évek végéig számos ikonikus tárgyat, közlekedési eszközt, ruházatot vagy éppen lakásberendezést őriz az utókor számára. Itt szinte minden megfogható, kipróbálható, és természetesen minden helyszínen bátran lehet fotózkodni, szelfizni is.

Akár az idősebb korosztály utazna vissza fiatalságának időszakába, a 40–50-es korosztály gyerekkorába, vagy éppen a fiatalabbak szeretnék megismerni ezt a számukra már ismeretlen világot, mindenképp érdemes ellátogatni a Budapest Retro Élményközpontba, ahol tényleg úgy érezhetjük, mintha egy valódi időkapun léptünk volna át az Október 6. utca sarkán.

2 óra önfeledt időutazás

A háromszintes létesítményben a 9 régi motorkerékpár mellett 3 gépkocsit is kiállítottak, köztük egy szimulátorrá alakított Lada rendőrautót, amellyel a virtuális Gazdagréti lakótelepen járőrözhetünk, és a Szomszédok-sorozat panellakásaiba is bekukkanthatunk.

Sőt, a városban ma már csak elvétve látható telefonfülkéket is kiállítottak, amelyekből korabeli viccek vagy kabarék szólnak, többek között Hofi Géza, Markos György vagy éppen a Rádiókabaré legismertebb bohózatai, de akad itt olyan is, amelyből régi katonai eskütételeket vagy éppen az 1960–1989 között zajló legfontosabb politikai és történelmi eseményeket hallgathatjuk meg.

Megnézhetjük, hogy mi mindent vitt magával az űrbe Farkas Bertalan. A 82-es magyar–szovjet űrutazáshoz kapcsolódó számos relikviát, köztük egy űrruhát is kiállítottak, ugyanazt a típust, amelyben Farkas Bertalan utazott a Szojuz–36 fedélzetén. Maga az űrhajós is tiszteletét tette már a látogatóközpontban.

Saját emléklapot is készíthetünk retró stílusban, illetve híradósként is kipróbálhatjuk magunkat a 80-as éveket idéző, korabeli Híradó stúdiójában. Minden sarokban találunk valami izgalmas dolgot, így bőven érdemes 2 órát időzni a helyszínen. Minden látványelemet kifejezetten ide terveztek és egyedileg gyártottak, kivéve a korszak ikonikus tárgyait, amelyek mindegyike eredeti.

Retró bisztró, ahol még Bambi is kapható

A hangulatos bisztróban retró hot dog mellett klasszikus melegszendvics is kapható, illetve sült virsli és debreceni, természetesen mustárral. A Julius Meinl kávék illata is emlékezetes lehet gyerekkorunkból, amikor még a közértekben magunk darálhattuk a pénztárak mellett a nagyi kávéját, mellette gyerekkorunk kedvence, a Maci kávé is kapható tejszínhabbal. Nem maradhat el az itallapról a Bambi és a Márka üdítő sem, de természetesen limonádék, egyéb üdítők, valamint jaffa- és málnaszörp is kapható. Két különlegességük az Unicum- és a pálinkazselét tartalmazó italaik. A Búvár egy korsó sör és zselésített Unicum kombinációja, ez utóbbit először maga Farkas Bertalan fogyasztotta 1980-ban a Szaljut–6 űrállomás fedélzetén. Emellett természetesen csapolt és üveges sörök, fröccsök és egyszerűbb koktélok is elérhetők. A bisztró önállóan is látogatható, sőt tavasztól őszig terasza is van, ha szívesen beugranánk valami retró finomságra.

Külön rendezvényterem retró Balaton-tematikával

Néhány hónapja nyílt meg az élményközponthoz kapcsolódó 40 fős rendezvényterem, amely a 80-as évek Balaton-parti hangulatát idézi fel, és kiváló helyszíne lehet családi rendezvényeknek, könyvbemutatóknak vagy akár csapatépítőknek. A teremben lévő 74-es zenegépből a legnépszerűbb retró slágerek szólnak természetesen autentikus módon, bakelitlemezekről.

Klipforgatások kedvelt helyszíne

A látogatóközpontnak az elmúlt években 250.000 látogatója volt, köztük számos retrósztár és celeb is nosztalgiázott a helyszínen. Többek között a Valmar Úristen című klipjét is itt forgatták egy korabeli utcarészlet és Áfor-kút hátterével, illetve néhány hónapja a „Malév-sarokban” Korda György és Balázs Klári is forgatott, akikkel nemrég mi is készítettünk interjút. Járt már náluk többek közt a Neoton Família, a Hungária, a Dal c. produkció számos énekes sztárja is, hiszen tökéletesen átjön az a retró életérzés, amely ezt a korszakot teljes mértékben áthatja.

Ajándékbolt és rendezvényhelyszín

Az ajándékboltban számos retró tematikájú ajándéktárgy, édesség és könyv is kapható, többek között Turbo, Donald és cigirágó, Limó por, Michael Jackson- vagy éppen Pom Pom-kitűző. Céges, iskolai és családi rendezvényeket is vállalnak, osztálykirándulást éppúgy, mint születésnapot. A hét minden napján nyitva tartanak, előzetesen nem szükséges regisztrálni, de indulás előtt érdemes megnézni a Facebook-oldalukat, nincs-e esetleg zárt körű rendezvény náluk.

Szabadidő

Budapest Retro Élményközpont

Budapest Retro Élményközpont felejthetetlen nosztalgikus utazást ígér a család minden tagjának. Járőrözhetünk igazi Lada rendőrautóval a Gazdagréti lakótelepen, megnézhetjük, mi mindent vitt magával az űrbe Farkas Bertalan, de akár bemondóként is kipróbálhatjuk magunkat a korabeli Híradó stúdiójában

(Borítókép: Budapest Retro Élményközpont)

Címkék