Terézváros évszázados elmaradását pótolta azzal, hogy tegnap felavatta a kerület első női emlékművét. A szobor több mint 200 azonos méretű kockából épült fel.

A szobor a halhatatlan Dajka Margitnak, az egyik legnagyobb magyar tragikomikának, mindenki Bors nénijének állít emléket, méghozzá a VI. kerület vadonatúj sétálóutcájában, a Bajcsy-Zsilinszky közben.

Terézváros önkormányzata a hosszúlépés. járunk? városiséta-szervező cég kezdeményezésére írt ki nyílt pályázatot az emlékmű elkészítésére, amit az Individin Design Studio nyert meg. A szobor több mint 200 azonos méretű kockából épül fel. 24 kiválasztott kockában, egy-egy négyrétegű üvegbetétben a színésznő életének és pályafutásának jelentős pillanatait mutatja meg. Filmes és színházi szerepei mellett négy életkép is látható, az egyik a művésznő Lovag utcai lakásában, terézvárosi otthonában készült.

Krauth Veronika, az Individin Design Studio alapítója, építész, dizájner: „A szobor körbejárható, a képek este világítást kapnak, és az alkotás alján egy kétnyelvű információs sávot is kialakítottunk. Érdekesség, hogy négyféle anyagból készültek a kockák, mutatva a város és Dajka Margit sokszínűségét. A sok vizuális inger és a viszonylag szűk helyszín egyértelművé tette, hogy azokból az anyagokból, hatásokból kell építkeznünk, amelyek teljesen hétköznapiak ebben a városi környezetben. Persze szempont volt az is, hogy kortárs szellemiségű műalkotást hozzunk létre.”

Soproni Tamás (polgármester): „Tavaly nőnapon jelentettem be, hogy kerületünk új sétálóutcájában, a Bajcsy közben szeretnénk felállítani Dajka Margit emlékművét. A helyszín adta magát, hiszen olyan területet kerestünk, ahol van hely és lehetőség kicsit elidőzni az emlékműnél. A sétálóutca és a szobor egyszerre készült el. A Lázár utca felújításával, a Hajós zöldítésével és ezzel az új sétálóutcával az itt élőknek egy olyan modern városrész kialakítása a cél, ahol nemcsak közlekedni lehet, de sétálni, beszélgetni, megpihenni is jó.″

Az emlékművet és a sétálóutcát az önkormányzat a lakókkal tegnap avatta fel, így a férfiaké (Jókai, Ady, Balassi, Liszt, Radnóti és József Attila) mellett már Dajka Margit szobra is látható a kerületben.

(Borítókép: Barta Bálint - Képszerkesztőség)

Címkék