Ki is valójában Banksy? Egy személy vagy egy csapat? Férfi, nő? Hogyan választja ki a helyszíneit, mit gondol a művészetről, miért figyel oda a világ a szavára? Ezekre a kérdésekre is választ kapunk a The World of Banksy – Az utca a festővásznam című kiállításon, amely a titokzatos művész, Banksy eddigi életművéről ad átfogó képet a Király utcai Komplex Kiállítóteremben egészen szeptember végéig.

A világ leghíresebb láthatatlan graffitiművésze, Banksy munkássága jóval túlmutat a falra fújt graffitialkotásokon, a gondosan megalkotott technika, a mögöttes, érthető, néha mellbevágó üzenetek, logikai és kommunikációs csavarok teszik egyedivé a világ egyik legismertebb kortárs művészének portfólióját. Barcelona, Párizs, Milánó, Prága, Brüsszel, Lisszabon és Dubaj után a kiállítás végre Budapestre is megérkezett.

Ismerkedés a Banksy-univerzummal

Banksy fő ismertetőjele, hogy közterületeken alkot, jellegzetes stencilezett technikával, művei reflektálnak az aktuális politikai és társadalmi helyzetekre. Kevesen tudják azonban, hogy az anonim művész több mint húszéves eddigi pályafutása alatt dolgozott már vászonra és más anyagokra is, szövetre, alumíniumra, forexre és plexire, egy kiállítás alkalmával élő állatokra festett, valamint filmeket is rendez.

A kiállításon graffitik, fényképek, videoinstallációk, lenyomatok, olyan egyedi darabok láthatóak, amelyeket kifejezetten erre a kiállításra reprodukáltak és gyűjtöttek össze. Az eredeti művek nehezen érhetők el a nyilvánosság számára, azonban most lehetőség nyílik arra, hogy Budapesten, a város szívében, anélkül, hogy beutaznánk a világot, megcsodáljuk a műveit.

Látványos installációk és nagy léptékű művek

Manu De Ros, a kiállítás kurátora szerint a The World of Banksy – Az utca a festővásznam kiállítás egyedülálló abban, hogy beléphetünk a művész univerzumába, és megérthetjük az általa fontosnak tartott témákat.

„A kiállításon fantasztikus nemzetközi festőcsapat dolgozik, akik minden alkalommal, ha új helyszínre költözik a kiállítás, ugyanazzal a sablontechnikával, ugyanazokkal a részletekkel és színekkel reprodukálják a képeket, és ez rengeteg munkát és odafigyelést igényel. A kiállításon közel 100 tétel látható, köztük falfestmények a világ minden tájáról, műalkotások, látványos művészeti installációk és Banksy nagyobb léptékű aktivitásai.”

A The World of Banksy – Az utca a festővásznam nemzetközi kiállítás Budapesten, a Király utca 26. szám alatti Komplex Kiállítóteremben látható egészen szeptemberig, majd folytatja útját Velencébe, Nápolyba és New Yorkba.

További információkat itt találtok, jegyet pedig itt tudtok előre váltani a kiállításra.

Elérhetőség

Komplex Kiállítóterem

Cím: 1060 Budapest, Király u. 26.

Címkék