Mára a jóga és a pilates annyira népszerű lett, hogy mindenféle irányzatuk dívik, sőt, olyan tematikus órákra is lelhetnek a szemfülesek, mint például egy relaxáló spajóga, egy adrenalinnövelő aerial pilates vagy egy felszabadító technójóga, de akár egy ráncűző arcjógaworkshopra is benevezhetünk. Tapasztalt pilates- és jógagyakorlókként már volt alkalmunk kipróbálni nem egy helyet, megfordultunk több extra eseményen, és találkoztunk ezeknek a mozgásformáknak meglepő kombinációival is, melyekről itt számolunk be nektek. Egy biztos: a jóga, illetve a pilates kortól független, és a széles kínálat és a kreatívabbnál kreatívabb kollaborációknak hála nincs olyan, aki ne találná meg a számára legélvezetesebbet!

1/12

Aerial jóga és pilates

Az aerial jóga, vagyis légjóga pontosan az, amire a nevéből következtetünk: a levegőben végzett ászanák sorozata. Persze levitálnunk azért nem kell, egy plafonra függesztett hammock ezt megoldja nekünk. Az anyagba kapaszkodva percek alatt megjön a lebegés élménye, és hamarosan olyan inverz gyakorlatokat végzünk, amikre korábban csak legyintettünk, hogy úgyse menne. Ezt már tapasztalatból mondjuk, hiszen nemrég mi is kipróbáltuk ezt a mozgásformát az Aerial Yoga Hungary stúdiójában. Az óra (mi az aerial jogát választottuk, de flow-t, gerincjógát, sőt pilatest is tartanak lebegve) a hammock beállításával indul, majd egy hosszabb bemelegítés alatt megbizonyosodhatunk róla, hogy az anyag tényleg megtart. Ha ezt a mentális akadályt átléptük, jöhetnek a nyitások és a nyújtások, amik a hammockba bújtatott lábbal vagy kézzel sokkal könnyebbnek és eredményesebbnek bizonyulnak, mint egy klasszikus talajgyakorlat esetében. Aztán újabb és újabb határainkat küzdjük le, ahogy belelépünk, majd beleereszkedünk az anyagba, felállunk és végül fejjel lefelé lógunk. Nagyon jólesik az élmény, hogy mindez kezdőként is sikerül, és a relaxáció alatt, a himbálózó anyagba burkolózva ér büszkének lenni magunkra.

Részletek itt

2/12

Gépes pilates

Az Oktogonnál található a Pilates Balance Stúdió, amely az elsők között számontartott gépekkel felszerelt STOTT Pilates stúdió Budapesten. A STOTT Pilates lényege, hogy a hatékonyan végzett gyakorlatok elsajátításával minél közelebb kerüljünk az ideális testtartáshoz, ami, valljuk be, a legtöbbünk mozgásszegény ülőmunkája miatt tényleg nem utolsó szempont. Ide nemcsak azért érdemes ellátogatni, mert David Harbour a Stranger Thingsből is megtette, hanem mert az oktatók is extra figyelmet fordítanak a gyakorlókra és a gyakorlatok leghelyesebb elvégzésére. Szerencsére a gépek számából adódik, hogy a létszám korlátozott, így ha kezdőként megy az ember, akkor sem tud elbújni a kezdeti félénkség vagy izgalom miatt. De nem is kell, mert tényleg hamar bele lehet jönni a dologba, és egy sportos és esztétikus testalkat felépítése lebeghet közben a szemünk előtt. Vannak egyéni órák, de párban is járhattok a csoportos órákra, ugyanis úgy könnyebb kitartani, ha a barátunk vagy a barátnőnk is motivál közben. Mi a Balance-ban Sziver Anna 50 perces cardio reformer óráját próbáltuk, amiről önfeledten távoztunk, és a másnapi izomláz igazolta, hogy mennyire megérte az ott töltött idő és energia!

Részletek itt.

3/12

Bikram jóga

Mi lehet jobb a tél végéhez közeledve, és egy jó kis méregtelenítéshez, mint egy testet-lelket átmozgató jóga 40 fokban és 40 százalékos páratartalom mellett? A Széna térnél, a Hattyúházban, a Birds of Paradise jógastúdiókínál bikram jógát azoknak, akiket nem rettent vissza a terem hőmérséklete, esetleg már a nyárig hátralévő napokat számolják, vagy azoknak, akik kihívásra vágynak és szeretnék feszegetni a határaikat. De nem utolsó azok számára sem, akik csak kipróbálnák a jóga egy másik irányzatát, ami egyébként nem olyan új dolog, mert már a 70-es években is izzadtak így az emberek, amikor is elterjedt ez a gyakorlatsor egy indiai jógamester által. Mi itt egy könnyedebb, 60 perces, bikram brief óratípust próbáltunk ki, de a keményeknek az inferno hot pilatesen a helyük!

Részletek itt.

4/12

Hangtálrelaxációs jóga

A jóga fontos (ha nem a legfontosabb) eleme a relaxáció, amikor nyugtázzuk, hogy a gyakorlás véget ért, és eljött a pihenés ideje. Sok órán ezt vezetett meditáció kíséri, és ennek egy új szintjét tapasztaltuk meg a Dora Yoga yin jóga & hangfürdő óráján. Az újlipótvárosi stúdióban sokszor angol nyelven zajlik a kommunikáció (a külföldi vendégekre való tekintettel), de a kellemes mozgássorozatok után 30 percre mindenki elnémul, hogy átadja a főszerepet a zenének. Az élőben felcsendülő handpan és egyéb hangszerek rezdüléseit minden sejtünk érzi és átveszi.

Hasonló élményben lehet részünk a Felhangoló handpanjógaóráin minden hónap (kivéve február) utolsó péntekén. Habár a belépő itt borsosabb, ezeknek az óráknak van egy nagy különlegességük: végig élő hangfürdőben jógázunk, méghozzá Szirtes Adél jóvoltából. Már a kezdő meditációt hangtálazás kíséri, a jógagyakorlás (hatha flow) alatt Adél handpanen játszik, majd az óra végén lévő, 15 perces relaxáció alatt előkerül a koshi szélcsengő, az esőbot, az óceándob és az angyalhárfa is. A zenébe itt bele is tudtok hallgatni.

Részletek: Dora YogaFelhangoló Szirtes Adél játékával

5/12

Az astangától az asztrojógáig

A DownDog Jógastúdióban az a legjobb, hogy a hét minden napján találhattok jógaórát, reggeltől estig, a hangtálrelaxációval záruló tradicionális astanga vinyásza jógaórától kezdve a tinijógán át egészen a csillagjegyek tükrében zajló hatha jógáig. Mi nemegyszer kezdtük már itt a napot Lopusni Ági napüdvözlet-variációival, lendültünk át a hét elején Horváth Luca dinamikus hathájával, vagy mentünk utána egy igazi flow-élménynek Máté Zsófi hatha flow órájával. De ha igazán elszántnak és erősnek éreztük magunkat, vagy pont ellenkezőleg, akkor Oravecz Ági astanga vinyásza órájára neveztünk be, ahol igyekeztünk minél jobban szinkronba hozni a mozgást és a légzést. Hiszen bármilyen szempontból nézzük is, nincs jóga légzés nélkül, ami a „vinyásza” nevében is benne van: légzéssel összehangolt mozdulat. Az a fegyelem és kitartás, amit Ági az óráin átad, végigkíséri nemcsak az esténket, hanem az utána következő napjainkat is, emiatt pedig mindig felüdüléssel térünk vissza ehhez a „nehezebb” jógagyakorlathoz. Hétzárásként egy alkalommal kipróbáltuk az asztrojógát is, ami Bozó Andi saját fejlesztésű metódusa. Az asztrológia ugyanis nem áll távol a jógától, mert a Hold helyzete nagyon is hatással lehet a hangulatunkra, az érzelmeinkre és a mindennapjainkra. Itt tanultuk meg például azt is, hogy mi az a kaphalabathi, vagyis a fújtató légzés, ami egy nagy erejű tisztító gyakorlat, melynek során a test megszabadul a méreganyagoktól.

A jógafajták széles felhozatala mellett kiemelendő a jógaoktatók sokszínűsége is, hiszen embere válogatja, hogy ki hogy szereti tartani az óráját, és ettől függően kinek milyen vezetett jóga tetszik meg. Ebben nincs jó vagy rossz, inkább valakihez például egy lágyabb hangvételű, lassabb óra illik, valakihez pedig egy dinamikusabb zenével átszőtt. A lényeg, hogy itt ebbe is, abba is beleleshettek, aztán már csak rajtatok múlik, hogy aktívan vissza-visszatértek-e a jógamatracra, és namasztéval hajoltok meg rajta, megköszönve, hogy tettetek magatokért, a testetekért és a lelketekért és ezáltal másokért is!

Részletek itt.

6/12

ALPHA SC

– vagyis eddz úgy Marival, mint egy igazi amazon! Ha a Covid alatt megszeretted az otthoni környezetben való mozgást, vagy csak egyszerűen így tudod beiktatni a sűrű napi rutinodba azt, akkor szívből ajánljuk Kaptay Annamária, az ALPHA SC alapítójának online programjait és challenge-eit, melyek legfőbb pozitívuma, hogy intenzívek, rövidek és teljesen elfeledtetik veled, hogy a nappalidban, a négy fal között szenvedsz éppen! Mari jógaszőnyegét ugyanis naplementés rooftopoktól kezdve a panorámás hegyeken át az Atlanti-óceán partjáig csodálatos helyeken teríti le, így egy vizuális élmény is társul az online óráihoz. Mielőtt egy testet-lelket átmelengető, tengerparti flow & HIIT edzésre fizetnél be, lehetőséged van egy 48 órás, ingyenes betekintésre 6 videóba, amelyek között meggyőződhetsz például a powerjóga erősségéről vagy egy táncos párduc mozgékonyságáról! Ezenkívül Mari személyesen is megtalálható itt-ott, természetesen önmagához híven különleges helyszíneken, mint például a Citadellánál szép időben, de tartott már különleges mozgó meditációt is egy műteremben a Bogdáni úton, illetve Power Flow & Spa-t a Magnolia Day Spa-ban! Ezekért az eseményekért érdemes követni az Instagramon vagy pedig csekkolni a weboldalát.

Részletek itt.

7/12

Yoga Brunch

A Yoga Brunch óráját először 2017-ben próbáltuk ki, a Continental Citygolf Club tökéletesre nyírt pázsitján. Az alkalom egy kiadós reggelivel zárult, amiből már következtethetünk is a koncepcióra: Orsi vezetésével különleges, olykor egészen meglepő helyszíneken jógázhatunk, sokszor valamilyen extrával (smoothie-val, reggelivel vagy spaélménnyel) társítva. Jártunk már a Yoga Brunchcsal rooftopon, hajón, sóbarlangban és a Balatonon is, a soron következő helyszínek közül pedig kiemelkedik a Mad Dog Coffee_Hangár, ahol egy felfüggesztett helikopter alatt számolhatjuk az elvégzett napüdvözleteket. Az eseményt egy 20 perces, hangfürdős meditáció és egy forró ital zárja. Egy másik alkalommal pedig a Mystery Hotel Secret Garden Spájában vendégeskedhetünk, ahol a stresszoldó jógát 3 órás wellnessezés követi. Az aktuális eseményekért érdemes követni a Facebook-oldalt.

Részletek itt

8/12

Spajóga

És ha már a Mystery Hotel Secret Garden Spájában járunk, érdemes kicsit bővebben is részletezni a spajóga jelenséget. Az ötlet, hogy a mozgást a wellness relaxáló élményével társítsuk, szerintünk egy aduász, egy igazi testi-lelki feltöltődés, ami még ajándékként vagy közös programként is szuperül működik. Ahogy fentebb is említettük, a Mystery Hotel oázisában egyórás stresszoldó jóga és hangjátékos relaxáció segít ellazulni, ami után 3 órán át használhatjuk a hotel wellnessrészlegét. 

A Magnolia Spában is áramolhatunk egy 60 perces gyakorláson, minden hétfő este. A stresszoldást nyújtások, kitartott pózok és a dinamikus mozdulatok váltakozása segít oldani, a program megkoronázása pedig a spaélmény, ahol a finn szaunában, a masszázsmedencében és a gőzkabinban méregteleníthetünk 2 órán keresztül. Az óra után friss gyümölcsöket, citromos vizet és forró teát is kapunk.

Részletek:jóga a Mystery Hotel Secret Garden Spában, jóga a Magnolia Spában

9/12

Akrojóga

Az akrojóga fogalmát könnyen megfejthetjük, ha kettébontjuk a szót: olyan mozgásforma, ami ötvözi az akrobatikát és a jógát. Ha az Instagram-posztokra gondolunk, máris egy magasba emelt, kecses nő és az őt tartó, erős férfi képe sejlik fel előttünk, és ezzel is jó nyomon járunk. Az akrojóga részét képezik a csoportos/páros gyakorlatok is, ahol általában valakit felemelnek. Ennek ellenére nem kell párban érkezni, és ugyanígy nem kell rutinosnak sem lenni. Itt segítenek, hogy hajlékonyabbá és bátrabbá váljunk, vagy épp megtanuljunk esni. Bármire mondhatunk nemet, és ha mégis bevállalunk egy extrább pózt, egy harmadik személy végig mellettünk lesz. A cél a játék, az élményszerzés, a kapcsolódás és a félelmek leküzdése.

A Nuadteam újbudai központjában (Inspirál Cirkuszközpont) 120 perces órákon próbálhatjuk ki magunkat. A hangolódás után bemelegítés következik, majd új akrojógapózok/-elemek/-sorok tanulása, amit egy thai masszázsos levezetés vagy páros nyújtás zár. A gyakorlásokat csoportosan végezzük, folyamatosan cserélünk párt és szerepet is, akárcsak egy társastáncórán. Persze ha a párunkkal vagy a barátunkkal szeretnénk gyakorolni, nincs akadálya, fel fog érni egy terápiával. Ez az óra inkább felnőtteknek szól, ha gyerekekkel gyakorolnátok, az Abraka-Dabra Mozgásműhely Családi Akró Kalandok óráját ajánljuk.

Részletek itt.

10/12

Arcjógaworkshop

Az utóbbi időben egyre többet hallhatunk arról, hogy nem használjuk eléggé az arcizmainkat, és sokszor jöhetnek szembe olyan fogalmak, mint például az arcjóga, az arctorna és társaik. Ez valóban létező dolog, bár hangsúlyozni kell, hogy az arcjóga nem ugyanaz, mint az arctorna, és a fentebb már említett DownDogbanhavonta egy hétvégén van is lehetőségetek ezt megtudni egy face yoga workshopon Döbrösi Laura vezetésével, aki a face yoga metódus megalkotójától, a japán Fumiko Takatsutól tanulta meg ezt a természetes, egészségközpontú és szépségmegőrző gyakorlatot. A legtöbben Laurát színésznőként ismerhetjük, és nem véletlenül kezdett elmélyedni az arcjógában, hiszen ebben a szakmában különösen fontos szerepe van a mimikának, az arcvonások és az arcbőr jó állapotban tartásának. Akármilyen idős is az ember, egy ponton mindenki elkezdi megtapasztalni azt, hogy bizony mulandók vagyunk, változunk, változik az arcunk. Ez a workshop segít abban, hogy új szemmel kezdjétek el nézni saját magatokat, fiatalító praktikák birtokába kerülhettek, és megtanulhatjátok kontrollálni az öregedést is. A következő alkalom március 12-én lesz a DownDog Hűvösvölgyi úti stúdiójában, ahol ismerkedhettek a face yoga metódussal és elsajátíthatjátok az 5 legjobb pózt. Látogassatok el, és tapasztaljátok meg Laurával, hogy hogyan szerethettek bele a saját tükörképetekbe!

Részletek itt.

11/12

YogaRave

Jóga és rave egyben? Miért is ne? Sziszi (Bagdal Szilvia jógaoktató) megálmodta és megvalósította. Az elektronikus zene, a színes fények, az UV ragyogása és a jóga szeretete is az Ozora Fesztiválra vezethető vissza, ahol 2011-ben életében először jógázott. Sziszi a YogaRave-et pont 10 évre rá, 2021 novemberében tartotta meg először a Turbinában, amivel bebizonyította, hogy a kettő nem zárja ki egymást, és ami után egy kis bulit is rendeztek, ahol jó barátja, Galactic Jackson adta továbbra is a talpalávalót. Ezzel sikerült egybeforrasztania a jóga és a zene szeretetét, és egy fun esemény alatt összehozni az embereket. A cél már azzal is túlhaladta magát, hogy teljesen új jógagyakorlókat is bevonzott, így közelebb került hozzájuk a jóga világa. Sziszi megmutatta, hogy lehet ilyen is a jóga, ezzel a tapasztalattal pedig hamarabb mertek eljönni egy hagyományos jógaórájára is. Azóta még csak egyszer volt YogaRave, hogy ne induljon el egy tömeggyártás (hiszen jóból is megárt a sok), de más hasonló események voltak, vannak és lesznek is. Ilyen volt például a HypnoticYoga Mankind lassú, utaztatós zenei kíséretével vagy Vatsanah DJ-vel való kollaborációja, ahol törzsi ütemekre, organikus elektronikus zenére szabott jógaórát tartott, sok intuitív mozdulattal, hamarosan pedig Kelemen Kristóf ütemeire trippelhetünk egy Sziszi által vezetett csakrameditáción keresztül a Trip through the Chakras eseményen. Ráadásul a Turbina újranyitásával a rave-elés sem kizárt a közeljövőben...

Részletek itt.

Címkék