Néhány napja nyitott meg újra a Humusz Szövetség „Nulla Hulladék Tanösvénye”, amely a XI. kerület lágymányosi szakaszán, a Saru utcában várja az egyénileg érkezőket és még inkább az iskolás csoportokat. Céljuk, hogy szemléletesen mutassák be, hogy mi szükséges az úgynevezett zöldváros fejlesztéséhez. „Csővégi” megoldásokkal szemléltetik, hogy leginkább a minél kevesebb hulladék felhalmozása lendítené előre személyes és kollektív ügyünket, valamint ez szolgálhatná a bolygó érdekét.

Milyen szemlélettel, milyen üzleti és közösségi megoldásokkal lehet csökkenteni a hatalmas mennyiségű hulladékot? Hány százaléka hasznosul újra egy legyártott műanyag csomagolóanyagnak? Mennyi erőforrásra (energiára, vízre, hulladékra...) van szükség egy kárpitozott fotel előállításához? Van-e értelme a csereberepiacoknak? Ezekre és hasonló kérdésekre keresi a választ a Humusz Szövetség kertjében újranyitott és a jelen trendjeire és megoldásaira formált Nulla Hulladék Tanösvény

Eredetileg a 2000-es években alakították ki, ám egyrészt némileg leamortizálódott, másrészt ma már másképp gondolkodunk a korszerű hulladékgazdálkodásról és a körforgásos modellről is. Annak idején már a szelektív gyűjtés is nóvum volt, de a tanösvény jelenkori célja leginkább a hulladék csökkentéséről szól. Hogy megtanulja a felhasználó, hogy miként tudja számottevően csökkenteni a háztartásába bekerülő egyszer használatos anyagokat. Praktikus tippekkel, taktikákkal és a jelen, lineáris modell szomorú bemutatásával próbálnák ösztönözni az ösvényre látogatókat, hogy legalább egyéni szinten közeledjenek a körforgásos megoldások felé. 

Elmagyarázzák, hogy miért fontos a veszélyes anyagok szelektív gyűjtése, hogy a használt olaj, az elemek vagy a már nem használt textíliáknak milyen útja lehet egy ideális rendszerben. 

Elmagyarázzák, hogy miért fontos a veszélyes anyagok szelektív gyűjtése, hogy a használt olaj, az elemek vagy a már nem használt textíliáknak milyen útja lehet egy ideális rendszerben. 

Mesélnek a bolhapiacokról, a csereberebörzékről, a garázsvásárokról is: arról, hogy ami nekünk szemét, lehet, hogy másnak éppen kincs lehet. Egy ideális zöldváros ma még extrémnek tűnő, de a jövőben bizonyára hozzánk is közelebb kerülő megoldásait is elhozzák: olyan üzletekről mesélnek, ahol többször használatos csomagolással találkozhatunk, de a közösségi mosópelenkás tisztítót, a visszaváltó automatákat, az ökopiac lehetőségét is felvázolják, beültetik a látogató gondolataiba. 

Mivel januártól uniós előírás kötelez minket a szerves hulladék elkülönített gyűjtésére (ez is egy fontos lépés a körforgásos modell felé!), közösségi komposztpontjuk a biohulladék szakszerű kezelését példázza. 

Egyedileg érkező érdeklődőket is várnak, de talán még fontosabb az új generáció edukációja, így alsós és felsős iskolás csoportokat, valamint középiskolás osztályokat is nagy szeretettel, online és offline turistavezető füzetekkel, a Humusz Szövetség előre leegyeztetett, regisztrációhoz kötött élményfoglalkozásaival fogadnak.

Címkék

Elérhetőségek

Nulla Hulladék Tanösvény 1111 Budapest, Saru utca 11. Weboldal