Június 20–23. között a Ludovika Campuson mérik össze tudásukat a BMX freestyle, a breaking, a gördeszka és a sportmászás legjobbjai az első Olimpiai Kvalifikációs Sorozaton. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság új, kétfordulós kezdeményezésének megrendezési jogát Budapest kapta.

Az Olimpiai Kvalifikációs Sorozat a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Olympic Agenda 2020+5elnevezésű reformprogramjának egyik kulcsfontosságú projektje, amelyben négy sportág – BMX freestyle, breaking, gördeszka, sportmászás – legjobbjai egy városi parkban, autentikus körülmények között versenyezhetnek. Az idén debütáló világverseny szervezéséért a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség és a Magyar Olimpiai Bizottság felel a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkársága és a hazai szövetségek bevonásával. A kétrészes sorozat első fordulójára május 16. és 19. között kerül sor Sanghajban, ezt követi a budapesti rendezvény június 20–23 között. A versenyzőknek mindkét eseményen teljesíteniük kell ahhoz, hogy kijussanak az idei évi nyári olimpiára. Az Olimpiai Kvalifikációs Sorozatban a BMX freestyle, a street- és park gördeszka, a breaking és a boulder, a speed, valamint a lead sportmászás kategóriáiban versenyeznek a legkiválóbb sportolók. A verseny az utolsó megmérettetés Párizs előtt, az Olimpiai Kvalifikációs Sorozat versenyzői közül több mint 150 juthat ki a párizsi olimpiai játékokra, az adott sportág kvalifikációs rendszerének megfelelően.

A versenyen 464 sportoló közül négy magyar versenyzőt láthat a nagyközönség. Az eseménynek a Ludovika Campus ad helyet, amely nemcsak könnyen megközelíthető, de városi parkjával, szabadidős lehetőségeivel és sportcsarnokaival természetes otthont biztosít a városi sportok szerelmeseinek is. Az eseményre olimpiai versenypályákat épít fel a szervezőgárda, így a versenyzők a legjobb körülmények között mérkőzhetnek meg egymással, három falmászó- (boulder, lead, speed), két gördeszka- (park, street), egy breaking aréna- és egy BMX freestyle pályán. Az esemény teljes programja nyitott és térítésmentes az érdeklődők számára, így mindenki külön jegy váltása nélkül is együtt szurkolhat sportolóinknak.

(Borítókép: NRÜ Kommunikáció)

Címkék