Az április 25-én a mozikba kerülő dokumentumfilm kendőzetlenül mutatja be egy, az OnlyFansen felnőttfilmes tartalmakkal boldogulni próbáló influenszerpár hamis, toxikus és felületes életét.

Emma és Eddie Lovett szinte egyetlen percre sem válik szimpatikussá a szemünk előtt, miközben Hörcher Gábor hét éven át forgatott dokumentumfilmjében nézzük őket. De az biztos, hogy nagy bátorság kellett ahhoz, hogy ennyire ki- és levetkőzve megmutassák magukat a kamera és a világ előtt. Lehetne sajnálni őket, de akkor kedvelnénk őket, amit viszont nehéz. Úgyhogy inkább nagyon szomorú mindaz, amit látunk, és amire vállalkoztak, egyszóval amiről a film szól, főszereplőink pedig ehhez mérten nagyon szánni való emberek. Persze Emma és Eddie ugyanazért vállalkozhattak a dokumentumfilm főszerepeire, ami miatt bátrak is: mert szélsőségesen exhibicionisták.

Emma és Eddie egy huszonéves amerikai pár, akik nagyon fiatalon házasodtak össze, és miután hazájukban megalapozták a közösségi médiás karrierjüket, Európába jöttek, azon belül is Magyarországra, mert azt hallották róla, konkrétabban Budapestről, hogy a pornó egyik nagyon fontos bázisa a kontinensen. A szex áruba bocsátása és a prostitúció itt menő dolgoknak számít – Emma és Eddie ezért érkeztek hozzánk. Modellügynökségük, ami hatalmas idézőjelek között értelmezhető akként, valójában nem modelleket keres, hanem olyan lányokat, akik szívesen szexelnek velük a kamera előtt, amiért aztán a világ különböző tájain ülő nézőik, követőik szívesen fizetnek nekik. Gyakorlatilag prostikat keresnek maguk mellé, és ők sem sokban különböznek tőlük, vagyis egy kicsit talán mégis: ők a főnökök, Eddie egyfajta strici is, Emma meg a madám. 

Önmagukat szépnek és kívánatosnak tartják, de még szebbek és kívánatosabbak szeretnének lenni, pláne Emma, akinek a film végére szinte felismerhetetlenné szabják át az arcát. Közösségi médiás influenszersztárok akarnak lenni, meg nagyon gazdagok, és ennek érdekében szinte bármire képesek. A hét év során a Kamera-díj-átadókra is elkíséri őket, látjuk a stációit ennek is: előbb csak jelöltek, aztán már nyernek, végül pedig ők vezetik a show-t. Csak hát addigra mint páros felzabálják egymást, kapcsolatuk toxikus és egyre bántalmazóbb: a férfinak egyre durvábban és nyersebben jár el a keze és a szája, ő nagyon érzéketlen, a nő pedig verbálisan büntet, és ő időről időre a kétfős stábot is bevonja ebbe a játékba, velük is bántalmazó. 

A film elején még csak megmosolyogjuk Emmát és Eddie-t, talán még szerethető karakterek is valamennyire, annak ellenére, hogy már ekkor sincs minden rendben köztük, illetve nyilvánvaló a túlméretezett egójuk, exhibicionizmusuk és narcisztikusságuk. A doksi végére viszont taszítóvá és szánni való alakokká válnak. Mosolyognak ugyan, és főleg a férfi igyekszik lazának tűnni, de elég nyilvánvaló a kiégettségük, és hogy a forgatás hét éve alatt lelki roncsokká lettek mind a ketten. Teljesen kiüresedtek, de talán nem is volt bennük soha semmi. Hogy mindez a közösségi média, az influenszerkedés, az olcsó szex meg az intimitásuk áruba bocsátásának a hatása vagy a jellemük, a személyiségük hibáiból következik, vagy esetleg ezek összessége az ok, azt a nézők feladata eldönteni. De bármire jutunk is, a végeredmény minden tekintetben kiábrándító. Talán tényleg egyedül a bátorságukat lehet elismerni. 

Emma és Eddie – A képen kívül

Magyar dokumentumfilm, 93 perc
Rendező: Hörcher Gábor
Operatőr: Becsey Kristóf
Szereplők: Emma Lovett, Eddie Lovett
Forgalmazó: Vertigo Média Kft.

Címkék