A Doc Around Europe, az európai dokumentumfilm-fesztiválok hálózata Magyarországról is elérhető VOD-platformot indított, ahol friss dokumentumfilmes alkotásokat kínál. A felületen évente legalább 40 különleges új dokumentumfilm lesz elérhető, melyeket a hálózat tagjai válogatnak a saját fesztiváljaik kínálatából.

Az induló válogatásban szerepel a fesztiválnyertes, Budapest siló című magyar doku is, valamint a spanyol, a francia, a német és a balkáni régió fiatal alkotóinak legizgalmasabb munkái. A hivatalos bemutatóra 2024. február 18-án, a Berlinalén, a European Film Marketen kerül sor. A kreatív dokumentumfilmek támogatásával és népszerűsítésével foglalkozó Doc Around Europe európai fesztiválhálózat bejelentette új VOD (video-on-demand) platformja, a doc-around-europe.net elindulását. A hálózat a digitális eszközök felé nyit annak érdekében, hogy az új hangokat és rendezőket támogassa, és a szélesebb közönséget is elérje.

A fesztiválhálózat tagjai – a DocsBarcelona, a DOK.fest München, a MakeDox, a FIPADOC és a VERZIÓ – azzal a céllal hozták létre a platformot, hogy a dokumentumfilmeket a nagyközönség számára is elérhetővé tegyék, és erősítsék a filmek jelenlétét a nemzetközi piacon. A platform sokszínű felhozatalt kínál, és évente 40 új filmet mutat be, melyeket az egyes filmfesztiválok válogatnak ki a saját régiójukban készült dokumentumfilmekből.

Aki nem tud ellátogatni ezekre a fesztiválokra, mostantól online megnézheti az új tehetségek legjobb filmjeit. A rövidfilmek csupán 2 euróért, az egész estés dokumentumfilmek 5 euróért streamelhetők, és 48 órán belül többször is megnézhetők.

Az új VOD-platform hivatalos bemutatójára 2024. február 18-án 18:30-kor a Berlinalén, a European Film Marketen kerül sor, ahol személyesen is lehet találkozni az egyes fesztiválok képviselőivel a Documentation Centre-ben, a Café Connectben. A Magyarországon megrendezett Verzió Dokumentumfilm Fesztivál kurátorai nemzetközi partnereikhez hasonlóan az elmúlt években bemutatott diák- és első filmek közül válogattak.

A streamelhető magyar filmek:

* a gyönyörűen fényképezett, 2023-as Verzió-különdíjas Budapest siló (Paczolay Zsófia, 2022) a Budapest legnagyobb még ma is működő gabonasilójában dolgozó Józsefről,

* az emberölésért 20 év után a börtönből szabaduló Vilmosról szóló Ezt levezekelni nem lehet (Halász László, 2022),

* a KIM (Kapronczai Erika, 2022) a 19. Verzió egyik legnagyobb felfedezése, mely Budapest enigmatikus figurájáról, Kim Corbisier festőről szól,

* az egykor az Ózdi Kohászati Üzemekben dolgozó munkásnőket bemutató Elmúlt, oszt jól van (Debre Zsuzsa, 2021),

* a rendező holokauszttúlélő nagypapájának házi videóira alapozó Örökség (Gyimesi Anna, 2021)

* és a Baránszki Tibor hős cselekedeteit bemutató animációs dokumentumfilm, a Mindhalálig (Mózes Gergely, 2022).

A magyar alkotók filmjei mellett itthonról a spanyol, a francia, a német és a balkáni régió fiatal alkotóinak legizgalmasabb munkáit is meg lehet tekinteni. Így például az Afganisztán első női taxisofőrjét bemutató  Oh Dear Sara  is elérhető lesz, de ellátogathatunk Katalónia északkeleti csücskébe (The Wind that Moves Us), a Száva folyó vidékére (Sava), vagy betekinthetünk egy lisszaboni ortodox parókia életébe is (May the Earth Become the Sky).

További részletek itt.

Címkék