A Nobel-díjas kolumbiai íróról elnevezett park névadója még 2019-ben volt, a park azonban csak mostanra érte el végleges formáját.

A XIII. kerületben, a Pozsonyi út északi végénél, a Duna közvetlen közelében, nem messze a református templomtól áll a Márquez park, ami korábban kicsi és nem túl rendezett volt. A Nobel-díjas kolumbiai íróról 2019-ben nevezték el a kis parkot, ám a képbe már akkor is – és még pár évig – belerondított az ott állt benzinkút. Ezt azonban 2022-ben elbontották, ezzel pedig elhárult az akadály az elől, hogy a park végre nagy és szép legyen, illő módon a névadójához és annak regényeihez.

A Gabriel García Márquez park bő 4000 négyzetméter, a területen pedig két teresedés is található, itt pedig 14 támlás és 10 támla nélküli padot állítottak fel, és elhelyeztek 10 hulladékgyűjtőt meg 3 ebürülékgyűjtőt is, valamint 5 kerékpártámaszt meg egy kerékpárszervizpontot.

Új sétautat és járdát alakítottak ki, a park teljes területén pedig 38 fát ültettek, valamint 2 ezer cserjét és 4 ezer évelőt. A zöldfelület aránya a parkban összesen 72% lett, hangulata pedig árnyas-ligetes. A parki utak mentén új kandeláberek biztosítják a világítást, és – gondolva a kutyásokra – a park északi bejáratánál kutyaillemhelyet alakítottak ki.

Forrás: XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt.

Címkék