Ha Budapest, akkor 3-as metró, sárga villamos és piros telefonfülkék. Esetleg egy kis eső és romantika. Így képzelik el városunkat a külföldi popsztárok. Hiába elnagyolt és leegyszerűsítő a kép, az biztos, hogy nincs jobb spontán országimázs-videó annál, mint mikor egy híresség a fővárosunkat választja klipjének helyszínéül.

Michael Jackson: History

Michael Jackson összesen háromszor járt hazánkban, először 1994 augusztusában, amikor akkori feleségével, Lisa Marie Presley-vel utazott magánrepülőn Budapestre. Az énekes – szokásához hűen – jótékonykodott, ellátogatott a Bethesda és a Heim Pál Gyermekkórházba, valamint videóklipet forgatott a Hősök terén, a Margit hídon és a budai Várban. A felvételen egy hadsereg a Várban menetel, és megérkezik a Turul-szobor alá, ahol kiderül: valójában a Pop Királyának hadseregéről van szó. Érdekes látni, ahogy a főváros elemeinek, például a Hősök tere arkangyalának többszöri felhasználásával alkotnak meg egy utópisztikus királyságot, ahogy azt is, hogy az angyal eredeti helyén Michael Jackson óriás szobra áll.

Gun: Don't Say It's Over

A 90-es évek közepén a skót rockbanda nálunk forgatta Don't Say It's Over című számának klipjét. Felfedezhetők benne tipikus pesti utcarészletek, gangos házak és a budai Vár a távolban, mely előtt Ádám és Éva paradicsombeli jelenetét értelmezik újra a szereplők. 

Sarah Connor: From Sara With Love

A német popénekesnő, Sarah Connor (nem tévesztendő össze a Terminátor főhősével) 2001-ben robbant be a könnyűzenei piacra Green Eyed Soul című debütáló albumával, melynek egyik fő slágere a From Sarah With Love című szám volt. Klipjét az őszi Budapesten, méghozzá a Keleti pályaudvar peronjai között forgatták, így bátran kijelenthetjük, hogy fővárosunk hozta meg az énekes számára a sikert. A klipben feltűnik Nagy Marcell, aki később a Sorstalanság Köves Gyurijaként lett ismert, ma pedig operatőrként dolgozik. 

Groove Coverage: Moonlight Shadow

A 2000-es évek elején igazi diszkóhimnusznak számított Mike Oldfield és Maggie Reilly Moonlight Shadow-jának verziója, melyet Melanie Munch (művésznevén Mell) énekelt fel. A 2002-ben forgatott klip története a Hősök teréről indul, feltűnik a Lánchíd, a Nagykörút, az Oktogon, valamint a mai napig is látható piros telefonfülkék és a méltóságteljes városi platánok.

The Chemical Brothers: The Boxer

A többszörös Grammy-díj-nyertes angol elektronikus zenei duó 2005-ös klipjében egy elszabadult kosárlabda útját követhetjük végig nem máshol, mint Budapesten. A klip azzal nyit, hogy egy fiú kosárlabdával a táskájában kimegy egy parkolóból. Ezután a kosárlabda kipattan a táskából, kiugrik a város utcáira, és beül egy Lada taxiba. Ezt követően tovább ugrál, és gondokat okoz egy irodában. Gazdája nehezen veszi üldözőbe a labdát, de egy másodpercre sikerül elkapnia, aztán a labda újra megszökik, mígnem elgázolja a Chemical Brothers által vezetett teherautó. A kosárlabda a baleset után újra felfújódik, beugrik és végül beszorul egy régi telefonfülkébe a Baross utca közelében, hatalmasra duzzad, végül felrobban.

Jovanotti: Mi fido di te

Az olasz énekes szereti hazánkat, mert három klipet is itt forgatott: 2011-ben a Tutto l'amore che hót, 2008-ban az A tet és 2005-ben a Mi fido di te, vagyis a Bízom benned című videót. A klipben felismerhető a Nagykörút, az Egyetemi templom, az Oktogon és a Hajógyári-szigetre vezető K-híd is, és egészen furcsa látni, hogy a város milyen „retró” hangulatot áraszt a 2000-es évek elején. Jovanotti ugyanis még a régi metrón utazik, és a háta mögött a régi 4-es, 6-os robog el, hiszen a Combinókat csak 2006-ban állította forgalomba a Főváros.

Gwen Stefani: Early Winter

A No Doubt volt énekesnője második, 2007-es szólóalbumának egyik balladisztikus dalához forgatott Budapesten klipet, melynek fő helyszíne a Nyugati pályaudvar volt. A videót Prágában és Milánóban is forgatták, de a nagy része a Nyugati aluljárójában és a peronok között játszódik. A dalt, melynek szövege egy kapcsolat végének közeledtét írja le, és bizonyos feltételezések szerint Stefani és volt férje, Gavin Rossdale kapcsolatára utalt, kizárólag az európai közönségnek szánta az énekesnő, így az USA-ban nem is jelent meg hivatalosan.

Lenny Kravitz: Dancin' Til Dawn

Idén nyáron újra Budapestre látogat Lenny Kravitz, a még 60 évesen is elképesztően fiatalos rocksztár, akivel 2008-ban simán összetalálkozhatott a szerencsés budapesti, amikor a koncertje után maradt még egy kicsit, hogy forgasson egy klipet. A kezdeti tervek szerint egy vidéki kastélyban forgattak volna, végül Budapest mellett döntöttek, és mivel a stáb nem akart fizetni a helyszínért, egy Mikszáth Kálmán téri szórakozóhelyen és környékén vették fel a jeleneteket. A Dancin' Til Dawn című számához készült klip helyszíne így tényleg csak a várost jól ismerő, szakavatott szemek által felismerhető.

Liberty X: Holding On For You

A Liberty X brit–ír együttes Holding On For You című klipje helyszínéül a budapesti utcákat és tömegközlekedési eszközöket választotta. 3-as metró, fröccsöntött kék műanyag székek az aluljáróban, nyilvános telefonok – a 17 évvel ezelőtt forgatott klip visszaidézi a ma már igencsak retrónak tűnő Budapestet.

Ziggi Recado: Need To Tell You This

Az Antillákról származó, holland reggae-énekes, Ziggi Recardo budapesti koncertje során leforgatott egy videóklipet 2008-ban. Feltűnnek a szokásos színterek: a Kálvin tér, a Lánchíd, a Hősök tere, ám Ziggi elkövet egy elég ostoba hibát: a klip végén megjelenő (lánchidas) képre azt írja fel, hogy „London”...

Aldar: Budapestiin Namar

2007-ben Aldar, a mongol popkirály forgatott Budapesten egy igencsak megfejthetetlen történetvezetésű klipet a Várnegyedben, Budapesti ősz címmel, mely állítólag hatalmas sláger lett Mongóliában. A történet szerint a mongol férfit elkapja egy biztonsági őr, mert úgy látja, szipuzik, majd kiutasítják az országból. A férfi a 49-es villamossal elindul a Kelenföldi pályaudvarra, aztán mégis maradhat. A katyvaszos történetben van egy szerelmi szál is. Ődő, a varrodában dolgozó nő a férfi szerelme (a rendszerváltás környékén számos mongol végzett varrodai munkát hazánkban), aki szintén sokat villamosozik. Egymáséi lesznek, és boldogan táncolnak a város fölött népviseletben Brahms Magyar táncok című zeneművére és örömittas „Hajrá, Magyarország!” kiáltásra.

Az Index szerint a történet az énekes saját életének egyik epizódját dolgozza fel, ő ugyanis Pesten ismerkedett meg gyermeke anyjával, csakhogy amikor a nő bejelentette volna, hogy terhes, a férfi felszívódott, ugyanis az idegenrendészet elvitte vízumgondok miatt. A nő érthető okokból azt hitte, apai kötelességei alól bújt ki, ám a románc végül happy enddel végződött. A klip egyébként a két nép közti szimpátiáról szól, még ha ilyen kacifántos módon is.

Arash feat. Helena: Pure Love

Budapest igazán romantikus helyszín, és tudta ezt az iráni–svéd popelőadó, Arash is, akinek 2008-as szentimentális videója egy szerelmi drámát mutat be: a férfi párjával boldogan andalog a fővárosban, nézik a Dunát a telihold fényében, érzékien agyagoznak Patrick Swayze és Demi Moore után szabadon, de egy baleset következtében a nő kórházba kerül. A történet csattanója, hogy a nőt az orvosok megmentik, ám a férfiről, akiről mindaddig azt hittük, hogy kutya baja, végül fénylénnyé válva átmegy a halál kapuján – tényleg Ghost-utánérzés.

Katy Perry: Firework

Ha Budapestről van szó, a Firework bizonyosan a legsikeresebb itt forgatott videóklipnek számít, hiszen olyan jól sikerült, hogy 2011-ben elnyerte az MTV Video Music Awards Az év videója díját, és jelölték a legjobb női videó és az újonnan bemutatott legjobb üzenetet tartalmazó videó kategóriában is. A fülbemászó dallam díszlete a budai vár, ahonnan Perry a várost nézi, majd a szívéből szétáradó tűzijátékkal arra ösztönzi a fiatalokat, hogy győzzék le félelmeiket és bizonytalanságukat, és közben saját tűzijátékukat is gyújtsák meg. A főváros fiataljai a budai vár udvarán gyülekeznek, táncolnak, és tűzijátékukkal megvilágítják az éjszakát.

Selena Gomez & The Scene: Round & Round

A 2010-ben még csak 18 éves Selena Gomez Budapesten forgatta Monte Carlo című filmjét, az itt töltött hónapok során a Round & Round című dalhoz is városunkban vette fel a klipet. A kémsztoris videóban Gomez titkos ügynökként tevékenykedik, és kémruhában poloskákat helyez el, fényképez, csomagokat ad át, miközben végigüldözik a városon, így felbukkan a Parlament, a Lánchíd, az Astoria, valamint a budai Vár legszebb részei, a gangos polgári házak folyosói, udvarai és persze egy sárga villamos is. Szomorú, hogy mindez nem gyakorolt nagy hatást az énekesnőre, aki egy későbbi interjúban már nem emlékezett fővárosunkra.

Jamie Woon: Lady Luck

A 2011-es klipben a brit énekes, Jamie fel-alá utazgat a fővárosban, felszáll a 3-as metróra, a sárga villamosra, egy buszra, és még autóval is utazik. A videóklip jól visszaadja az álmos Budapest olykor szürke hangulatát.

RÁJ: Ghost

Szintén kicsit esősnek, borúsnak, különös hangulatúnak képzeli el fővárosunkat az amerikai dalszerző-énekes, a RÁJ is, melynek bemutatkozó videója, a Ghost Budapesten forgott 2013-ban. A videó főszereplője egy magyar színésznő, Hőrich Nóra Lili, és feltűnik a Margitsziget, a Bazilika, a Szabadság híd és persze a hamisítatlan sárga villamos is.

Nicky Jam feat. Will Smith & Era Istrefi: Live It Up

Amikor Will Smith nálunk forgatta Gemini Man című filmjét, még egy videóklipet is készített a 2018-as, oroszországi foci-világbajnokság hivatalos dalához. A Nicky Jammel és Era Istrefivel közös, részben Moszkvában készült videóban feltűnik a brazil focista, Ronaldinho is, helyszínként pedig a Hajógyári-sziget K-hídja, a Nagyvásártelep és egy óbudai lakótelep is. 2021 májusáig a videót több mint 218 millióan nézték meg a YouTube-on.

Egy évvel később az amerikai színész-rapper „országimázs-videót” is forgatott Budapesten, amikor egy hajnalon titokban, az #inmyfeelingschallenge instagramos kihívás keretében felszökött a Lánchíd tetejére, és Drake In My Feelings dalára táncolva köszöntötte a várost. Nemcsak a magyar sajtót, de az egész világot bejárta a videó, már csak azért is, mert a sztár nem kért semmiféle engedélyt az akciójához. „Azt szerettem volna, hogy az én videóm legyen a legjobb, így hát felmásztam a hídra. Illegálisan″ – fogalmazott Smith később Ellen DeGeneres műsorában.

(Borítókép: Steve Granitz – Getty Images)

Címkék