Az Együtt az Autistákért Alapítvány #éniskékvagyok kampányának látványos eleme a kék világítás, de mással is készülnek.

Április 2-a az autizmus világnapja. Ezen a napon minden évben az Egyesült Nemzetek Szervezete arra kéri tagállamait, hogy hívják fel a figyelmet az autizmussal élőkre és speciális szükségleteikre. Ezért született meg az Együtt az Autistákért Alapítvány #éniskékvagyok kezdeményezése. Mindenkit arra buzdítanak, hogy viseljen kék színt, valamint az ország több jellegzetes épületét – köztük sok budapestit is – kék színnel világítják meg. Ezenkívül idén egy edukációs podcastsorozat is indul, Molnár Nini tervező pedig egy limitált kék táskakollekcióval támogatja az autizmus ügyét és az alapítvány munkáját. A népszerű burgerező, a Bamba Marha sem marad ki az akcióból. Harmadik alkalommal készítik el különleges Együtt burgerüket, ami azzal hívja fel a figyelmet az autizmus ügyére, hogy kék színű bucit használnak. A burgerek egész áprilisban elérhetők lesznek, és minden eladott darab után 500 forint az alapítványhoz megy majd.

„Magyarországon közel 160 ezer embert érint az autizmus spektrumállapot, vagyis szinte bizonyos, hogy mindennapjaink során mindannyian találkozunk autista emberekkel. Az autizmus világnapja lehetőséget kínál arra, hogy kékbe öltözve, a kék szív szimbólum megosztásával vagy az #éniskékvagyok hashtag használatával minél többekhez eljuttassuk az üzenetünket: az eltérő idegrendszeri fejlődésű emberek számára a tolerancia és a megértés jelenti a legnagyobb segítséget. Büszkék vagyunk rá, hogy évről évre egyre többen csatlakoznak online a kezdeményezéshez, hiszen már egy közösségimédia-poszttal is mindenki sokat tehet azért, hogy a saját környezetében elindítsa a változást”

– mondta Gubcsó Balázs, az Együtt az Autistákért Alapítvány vezetője.

A kékkel megvilágított ikonikus fővárosi épületek között lesz például a Lánchíd, a Citadella, a Duna Aréna, a Puskás Aréna, a MOL Campus, a Fővárosi Állat- és Növénykert, a Biodóm, a Bálna Honvédelmi Központ és a Budai Várnegyed néhány helyszíne (a Főőrség, a Lovarda és a Mátyás kútja).

Címkék