Több jó dolog is esik a hosszú hétvégére, valamint a március 28. és április 3. közötti napokra, így alig győztük összeválogatni a legjobbakat. A csütörtök ezen a héten is lehet szabadon kispéntek, így a Holdturbinán át is forgathatjátok magatokat a nagypénteki ünnepi lecsendesedésre. A húsvétot sem érdemes végig otthon tölteni, az idő kedvez például egy magyarkúti családi körtúrának, egy ejtőzős brunchnak, de egy locsolóbálra is kiruccanhattok.

Március 28., csütörtök

Holdturbina: Yanamaste (GE)

A hosszú hétvégébe átforduló éjszakán megrendezett Holdturbina egészen a rebellis kaukázusi technószíntérig kalauzol el bennünket, de erős hazai szupportra is számíthatunk mindkét teremben. Érkezik a korai berlini évek kreatív forrongását idéző Yanamaste, a grúz szcéna kegyeltje, aki a kijevi dizájnegyetem divat szakirányát a kemény, de melodikus grúvokra cserélte. Képességeire már 20 évesen igényt tartott a világ egyik legnevesebb klubja, szülőhazájának egyik fő táncügyi intézménye, a KHIDI.

További infók

Kép és líra – vizuális költészeti kiállításmegnyitó felolvasóesttel

Március 28-án érdemes ellátogatni a Virág Benedek Házba, ahol egy vizuális költészeti kiállítás megnyitójára és nagyrészt a Jelenlét Körhöz kapcsolódó költők művein alapuló zenés felolvasóestre kerül sor. A szerzők között szerepel Balizs Dániel, Csontos Éva, Hajnal Éva, Karacs Andrea, Korda Zsuzsa, Kovács Mariann és még sokan mások.

További infók

Március 29., péntek

Madách Imre – Jankovics Marcell: Az ember tragédiája

Az ember tragédiája forgatókönyve 1983-ban született, és hosszú hányattatások után ért véget. A film érdekessége, hogy Jankovics mind a 15 színt más-más stílusban készítette el. A közel 160 perces művet most március 29-én a Bem Moziban nézhetjük meg.

További infók

Húsvét az Állatkertben

Állatos élményprogramokkal, tojásvadászattal, kézműveskedéssel és számtalan látnivalóval várják az egész családot nagypéntektől húsvéthétfőig az Állatkertben. Lesz sörényes hangyász és pingvinetetés, elefánttréning és fókashow, de más izgalmas előadásokat is megnézhetünk.

További infók

Dumtsa Kézműves Kirakodó Szentendrén

Összesen 17 kiállítóval indul el idén a Dumtsa Kézműves Kirakodó, amely Szentendre szívében kínálja a térség iparművészeti portékáit. A húsvéti hosszú hétvége mind a négy napján várják a Dumtsa Jenő utcában a Szentendrére kirándulókat március 29-től április 1-ig, 10 és 18 óra között.

A Dumtsa Kézműves Kirakodón ékszerek, kiegészítők, táskák, selyemsálak, kosarak, fatárgyak, parfümök és még antikvár könyvek között válogathatunk. A termékek ráadásul a legkülönbözőbb technikákkal, anyagokból készülnek: például üvegből, nemezből, akácból, de tűzzománc munkákat is találhatunk majd a standokon.

További infók

Március 30., szombat

Legkisebbek mozija: Nyuszi suli – A húsvét mentőakció

Március 30-án délelőtt egy aranyos családi programmal indíthatjuk a napot a Puskin moziban, ami mosolyt csal kicsik és nagyok arcára egyaránt.

A nyuszi suliban a húsvétvárás és a varázslatos aranytojás általi új „mesternyúl” kinevezése zajlik. A mesternyulak védik a húsvéti nyuszikat, nekik köszönhetik a gyerekek a húsvéti tojást. A jelöltek között van Max is, a vagány nagyvárosi nyuszi, aki nem igazán érzi, mekkora felelősséggel is jár ez a kitüntetett szerep. Amikor a ravaszdi rókák megint bele akarnak rondítani a húsvéti ünneplésbe, Max bizonyíthatja, hogy felnőtt a feladathoz.

További infók

Húsvéti brunch a Bomizban

Ha egy jó, ráérős étkezéssel vetnénk be magunkat az ünnepi hétvégébe, március 30-án, szombaton a Bomiz Deliben a helyünk. Reggel 9 és 16 óra között várnak bennünket olyan kencékkel, mint a házi tojáskrém, majonézes parázsburgonya-saláta, tormás reteksaláta, a nagyi házi tormája, medvehagymapesztó, és persze megkóstolható a főtt sonka és kalács verhetetlen kombója is. Az édesszájúak a carrot cupcake és a triplacsoki-mousse közül választhatnak, de megkóstolhatjuk valamelyik húsvéti koktélt is.

További infók

Fran Palermo, Antonin (FR)

Március 30-án a Fran Palermo új dalokkal tér vissza az A38 Hajó színpadára! Vendége ezúttal a fantasztikus francia bárd Antonin lesz, akinek tavaly megjelent nagylemeze Henri Gonzo kedvence volt az évben.

További infók

Március 31., vasárnap

Ha hiányzik a nagymama főztje, irány a TATI!

Ha ünnep, akkor az első asszociációink között szerepelnek azok a gyerekkori finomságok, amiket a nagymamánk készített ilyenkor. Ha nincs lehetőségünk felidézni a gyerekkori ízeket, akkor a TATI Farm to Table megadja nekünk azt! Itt ugyanis a fő koncepció már a hely nevében is benne van: Farm to Table – vagyis farmról az asztalra! Elhozzák vidékről, autentikus gazdaságokból a fővárosba is a legminőségibb, hazai termelőktől szerzett alapanyagokat, így egyáltalán nem kell lemondanunk a kedvenc ételeinkről.

Húsvétra például egy tartalmas húsvéti termelői kosarat is rendelhetünk tőlük (március 28-ig bezárólag), amelyben házilag füstölt sült sonkát vagy a Csoroszlya Farm és a Fajszi Paprika Manufaktúra alapanyagaiból sütött paprikás kalácsot is találunk. Ha pedig kimozdulnánk, akkor ellátogathatunk hozzájuk és megkóstolhatjuk a házias ünnepi válogatásukban szereplő tételeket. (x)

További infók

Nyuszivonat és állatsimogató Budaörsön

Március 31-én nagy lesz a dínomdánom a budaörsi Kamaraerdőben. Ingyenes húsvéti programokra várják a szervezők az egész családot: lesz körhinta, állatsimogató és nyuszivonat is, tojáskeresés, bábelőadás és finom falatok.

További infók

Húsvéti kalamajka a Steamben

„Ahány ház, annyi szokás.” A Steam Budapest csapata elhatározta, hogy elhozza az eddigi legnagyobb és legszínesebb húsvéti lakomát a belvárosba március 30. és április 1. között. A csapat a családi hagyományokból és emlékekből merítkezett, így tényleg lesz minden, mi szem-szájnak ingere, többek között húsvétisonka-variációk, medvehagymás pogácsa, kacsamájpástétom fonott kaláccsal, háztáji tojás és zöldségek, torma, termelői borok, szabolcsi sárgatúró, festett tojássaláta, méhpempő, isteni házi babka, citromtorta, répatorta, mákos nudli és még sok más. A vendégek ezen ételek közül is tudnak majd csemegézni, és összeállítani maguknak egy ünnepi asztalt. Az esemény mindenkinek szól, de a családoknak tökéletes program, ha egy kicsit kimozdulnának otthonról, és egy izgalmas ünnepi lakomára vágynak!

Új séfük, Tauber Áron érkezésének köszönhetően éttermük konyháját kistermelőkkel való együttműködés jellemzi. Így minden egyes fogáshoz a legfrissebb és legmagasabb minőségű hozzávalókat használják. Fontos számukra, hogy olyan formában közvetítsenek, ami méltó az ételeikhez, így több közös kollaboráció van kilátásban magyar képzőművészekkel is a későbbiekben.

További infók

Húsvéti brunch és koncert a Crowne Plaza Budapestben

A családokat idén is villásreggelivel egybekötött koncertre várja húsvétvasárnap a vidám és karizmatikus énekesnő, Farkasházi Réka és a Tintanyúl zenekar a Crowne Plaza Budapest hotelben. A remek dalszövegeiről és a szuper hangszereléséről ismert banda tagjai, Kálmán Tamás (gitár, ének), Csiszár Ferenc (gitár, ének), Studniczky László (basszusgitár) és Delov Jávor (dob) az ország legkiválóbb zenészei közé tartoznak, így nem csoda, hogy a zenekar rajongói között a gyerekek mellett a szülőket is megtaláljuk.

A családokat reggel 7-től 12 óráig svédasztalos és à la carte reggelivel várja a szálloda nagy szakmai múlttal rendelkező gasztronómiai csapata. Lesz Benedict-tojás friss kenyéren, hollandi mártással és grillezett paradicsommal, lecsó tojással friss ropogós kenyérrel, avokádós pirítós buggyantott tojással, rozskenyérrel és friss salátával, zabpehely friss bogyós gyümölcsökkel, görög joghurt házi granolával és mézzel, húsvéti sonka és házi kalács. A szálloda étterme az édesszájúaknak is kedveskedik: a konyha az amerikai palacsintát juharsziruppal és gyümölcsökkel kínálja.

A gyerekeknek tojáskeresést szerveznek a szálloda tavaszba öltözött tetőteraszán, valamint lesz arcfestés, csillámtetoválás, társasjáték és színező. Így ünnepelhetjük a húsvétot március 31-én a Nyugati pályaudvartól pár lépésre, a Crowne Plaza Budapest gyönyörűen felújított tereiben. (x)

További infók

Április 1., hétfő

Locsolóbál a Fonóban

Húsvéthétfőn hagyományosan hatalmas táncházzal várnak bennünket a Fonóban, a Locsolóbálon. Ezen a különleges alkalmon két zenekar is húzza majd a talpalávalót, az Erdőfű és a Csángálló. Mindkét formáció közkedvelt, dinamikus táncházi zenekar, akikkel biztosan szórakoztató lesz a falusi mulatság a városban.

További infók

Magyarkúti körtúra az egész családnak

Nagy kedvencünk lett az a körtúra, ami mindenből pont eleget kínál, de semmiből sem túl sokat, ráadásul a kezdőpontját sem túl nehéz megközelíteni. A körtúra kezdőpontja, az Irma-forrás Verőcétől néhány percnyi autózásra található. A könnyű, négy óra hosszú séta alatt pont kellemesen elfáradunk és megéhezünk ahhoz, hogy a tavasz és a csodás börzsönyi panorámától eltelve betoljunk valamit a Kocsma a Pipáshoz vendéglőben.

További infók

Szezonnyitó a Vasúttörténeti Parkban

Április 1-jét, ami idén húsvét hétfőjével esik egybe, a Vasúttörténeti Parkban egész napos családi programmal ünnepelhetjük. Különböző előadásokra, tavaszköszöntő műsorra számíthatunk, de lesz állatsimogató, húsvéti nyuszikeresés és kreatív kézművesműhely is a szokásos vasúttörténeti programok, látványosságok mellett.

További infók

Április 2., kedd

Különleges életek – jótékonysági filmvetítés az autizmus világnapján

Az Életrevalók rendezőinek filmjében Bruno és Malik közel húsz éve egy különleges feladatnak szentelik életüket. Olyan hátrányos helyzetű fiataloknak igyekeznek segítséget nyújtani, akik autizmussal élnek. Minden gyermek más és más területen küzd nehézségekkel, így mindegyikük kezelése egyedi módszereket kíván, amelyek olykor szélsőségesek, de leginkább rendkívül szerethetők és mulatságosak.

A film megtekintésével az Autistic Art Alapítványt támogatjuk. Az alapítvány autista lakóotthonok üzemeltetésével és művészeti programok szervezésével foglalkozik, és hálásan köszönnek minden támogatást.

További infók

Fresh Meat – A Budapest FotóFesztivál kiállítása 35 év alatti fotográfusok munkáiból

A Budapest FotóFesztivál Erzsébetvárossal együttműködésben pályázatot hirdetett 35 év alatti fotográfusok számára csoportos kiállításon való megjelenésre. Az évente meghirdetett pályázaton a nyertes alkotók munkái által a BPF kiemelt eseményeként mutatkozik be a kortárs magyar fotográfia legifjabb generációja. A tematikailag kötetlen felhívás arra keresi a választ, hogy mi foglalkoztatja most a fiatal fotográfusokat, melyek azok a tematikák, kérdések, amelyek mentén sorozataik, portfóliójuk formálódik. A kiállítás kurátorai főként az eredetiséget, a nem konvencionális látásmódot, megközelítést részesítették előnyben mind a témák és a koncepciók tekintetében.

A Budapest FotóFesztivál szeretettel várja az érdeklődőket a Fresh Meat című kiállítás április 2-i megnyitóján, amely a pályázat nyertes alkotóinak munkáit mutatja be.

További infók

Április 3., szerda

Forbes Power Women's Summit 2024

„Egyre több nő mer a saját elvárásai szerint élni. Neked mi kell még, hogy magadat válaszd? Miben van a te erőd? Találj támogató környezetet és biztonságos teret az álmaid megvalósításához. Csatlakozz hozzánk április 3-án” – üzeni a Forbes Magyarország.

A 2024-es Power Women's Summiton ott lesznek azok a nők, akik sikeres vállalkozásokat, jelentős mozgalmakat indítanak, és új gondolkodásmódot honosítanak meg. Évről évre egyre nagyobb a Women's Summit közönsége, 2023-ban 1700-an voltak, április 3-án közel 2500 főt várnak. Ismerjük meg mi is a történetüket, és csatlakozzunk hozzájuk a Millenárison!

További infók

Ernelláék Kálmánéknál – Hajdu Szabolcs párkapcsolati trilógiája a vásznon és a színpadon

Unikális kulturális élményre invitálja a közönséget a Hajdu Szabolcs nevével fémjelzett Látókép Ensemble, a B32 Galéria és Kultúrtér, valamint a Budapest Film. Az esemény egyedi összeállításában a mozi és a színház találkozik. Április 3-án 19 órától Hajdu Szabolcs párkapcsolati trilógiájának középső tagját, a Kálmán-nap moziverzióját vetítik, majd közvetlenül utána a trilógia záróakkordját, az Egy százalék indiánt láthatják színpadon a nézők.

További infók

Ha további programokat böngésznétek a hét többi napjára is, ide kattintsatok!

(Borítókép: Kőrösi Tamás - We Love Budapest)

Címkék