Takiwatanga: maori nyelven olyan embert jelent, aki egyéni idejében és terében mozog. Ez a szó szerepel jókora betűkkel a nem régiben nyílt Autistic Art Galéria falán is, hiszen az autisták éppen ilyenek. Az ő támogatásukra jött létre az Autistic Art Alapítvány, ami nemrégiben nyitotta meg galériáját a Bartók Béla úton. Az alapítvány segítségével rajzfoglalkozásokat tartanak autisták számára, az itt készült alkotásokat pedig képző és iparművészeti tárgyakon láthatjuk viszont. Ezeket csodálhatjuk meg a nemrégiben nyílt galériában.

Bár az autisták közül nem mindenki furcsa zseni, mint az Esőemberben, egészen érdekes világban élnek, sok készségük pedig nagyon fejlett lehet, még akkor is, ha a mindennapokban, a kommunikáció, a szociális kapcsolatok terén kisebb-nagyobb nehézségeik akadnak. Közel 40 százalékuk nem beszél, és az autizmuson kívül más értelmi fogyatékossággal is él. Őket támogatja 2006 óta az Autistic Art Közhasznú Alapítvány, ami 11, autista fiatalok számára létrehozott lakóotthon működését segíti. Itt 16 évnél idősebb fiatalok élnek, ők kapnak lehetőséget arra, hogy ne szüleik életébe szorulva, örök gyerekként, hanem szakemberek segítsége mellett, társaikkal együtt, barátokra lelve teljes életet élhessenek.

Az alapítvány 2010 óta finanszíroz a lakók számára szabadrajz-foglalkozásokat, mára már 7 intézményben. A rajzolás az autista fiatalok számára lehetőséget kínál arra, hogy jobban megismerjék saját érzelmeiket, segít kipillantani abból a zárt világból, amiben élnek, ezáltal pedig mi is könnyebben kapcsolódhatunk hozzájuk. A program keresztanyja Tarr Hajnalka képzőművész, ő kezdte a fiatalok rajzait művészetként, alkotási folyamatként értelmezni. Az alapítvány segítségével a művek kikerültek a lakóotthonok falai közül, először vidéki helyszíneken, majd az ACB Galériában jelentek meg. 2011-ben pedig a Nemzeti Galéria Privát labirintusok című kiállításán már együtt mutatkozhattak be kortárs művészek és autista alkotók munkái.

2009-ben rendezték az alapítvány első aukcióját, később pedig egyre nagyobb figyelmet kaptak azok a művészeti alkotások, használati tárgyak, divatkiegészítők, amelyeket az autista fiatalok alkotásai inspiráltak. Az Autistic Art Alapítványnál már 2017-ben felmerült egy saját galéria gondolata, ám végül csak 2023 augusztusában nyitottak meg. A Bartók Béla úti üzlethelyiségben korábban egy jobb napokat látott fodrászat üzemelt, a galéria beköltözését így komoly felújítás előzte meg, szuper érzés látni, mennyire friss lett a környezet.

A művészeti programban 60 fiatal vett részt, az új galériában így mintegy 16 ezer alkotás várja elraktározva, rendszerezve, hogy új formában kelhessen életre. Jelenleg 20-30 autista alkotó munkája jelenik meg a helyszínen. Belépve szemet szúr például a tapéta, amit Bihari László ceruzarajza ihletett, a kanapén Szakos Krisztának, az Eszka márka tervezőjének takaróit látjuk, amit szintén egy-egy rajzfoglalkozáson született alkotás inspirált. De a rajzok kimeríthetetlen forrást jelentenek az ékszertervezők számára is, selyemkendők, pólók, határidőnaplók és a foglalkozáson készült alkotásokkal díszített dobozba zárt finomságok, borok és teák hirdetik, hogy milyen értéket teremt, mikor egy-egy autista fiatal kiszabadul saját, zárt világából, és kapcsolódni tud a környezetéhez.

A lakóotthonokban születő alkotások pedig azóta is inspirációt nyújtanak a különböző kortárs művészekkel való együttműködésekhez. Az Autistic Art Alapítvány dolgozott már Gera Noémi és Abaffy Klára ékszertervezőkkel, csodásak a Varga Mónika alkotta selyemsálak, de Gryllus Dorka és Lakatos Márk is részt vett már egy-egy projektben.

Jó lenne, ha minél többen választanánk magunknak egy-egy társadalmi ügyet, ami mellett elköteleződhetünk. Az Autistic Art Galériában vagy a webshopon való vásárlás viszonylag egyszerű módja ennek, hiszen így nemcsak egy szép termék lesz a birtokunkban, hanem egy jó ügyet, az autista fiatalok bentlakásos otthonait is támogatjuk. Eközben pedig magunkat is megajándékozzuk egy pozitív üzenettel. Azzal, hogy egy kis segítséggel azoknak is helye, szerepe és fontos munkája lehet, akik egy kicsit nehezebben kapcsolódnak a közösséghez. Ha szívesen olvasnál még jótékonysági kezdeményezésekről, itt írtunk egy pékiskoláról látássérültek számára. 

ELÉRHETŐSÉGEK

Autistic Art Galéria

(Borítókép: We Love Budapest)

Címkék