Országos bárzongorista-versenyt rendeznek a Cziffra György Vándorkiállításhoz kapcsolódva, a zongoraművész emlékére.

Régen a pesti éjszakában még működtek az olyan legendás kávézók, lokálok és mulatók, ahol szólt az élő muzsika, és olyan előadóművészek léptek fel, mint Cziffra György, Seress Rezső, Horváth Jenő vagy Vécsey Ernő. A Cziffra György Vándorkiállításhoz kapcsolódva most bárzongorista-versenyt hirdetnek a szervezők, amire 18 és 60 év közötti bárzongoristák jelentkezhetnek, a döntőnek pedig a Gerbeaud Cukrászda ad otthont június 11-én.

A verseny célja a szinte feledésbe merült bárzongorázás művészi értékeinek megóvása, művelőinek kiemelése, elismerése. A háromfordulós versenyben a zsűri a versenyzőktől a legkülönfélébb műfajokból vár műsorszámokat: az operetten át a sanzonig a magyar nóta, a dzsessz, a filmzene és a popzene is helyet kaphat a jelentkezők repertoárjában – magyar és külföldi zeneszerzőktől egyaránt.

A zsűri tagja lesz Balázs János zongoraművész, Batta András zenetörténész, Dráfi Kálmán zongoraművész, Sárik Péter dzsesszzongorista, Pintér Katalin, a Gerbeaud Cukrászda igazgatója, valamint Fűzy Gábor, a bárzongoristák doyenje. Ők választják ki azt a tíz művészt, aki továbbjut a második fordulóba, majd azt az öt muzsikust, aki bekerül a döntőbe.

Az előválogatóra szabadon választott repertoárból öt-nyolc perces videóval lehet jelentkezni a barzongorista@cziffrafesztival.hu címen április 12-ig. A jelentkezés menetéről és a versenyről további információ itt olvasható.

(Borítókép: Fűzy Gábor zongorázik a Piros Pezsgő Piano Bárban, Mikó Vencel – We Love Budapest)

Címkék