Végleg elfelejthetjük a csillámporral alaposan meghintett dunai látképeket és a műanyag csikóst, mert nyílt egy üzlet, ahol rendes, hazai tervezőktől származó szuveníreket is beszerezhetünk. Nem állítjuk, hogy az Astoriánál nyílt Valamini az egyetlen belvárosi bolt ebben a kategóriában, de az kétségtelen, hogy elférne több hasonló is. Nagyon tudatosan összeállított kínálat, apró, ajándékként is jól működő tárgyak várnak a picike üzletben, mely a Valami Produktívet és a Valamit Hazait is megálmodó Bíró Gergő legújabb projektje.

Amilyen kicsi, olyan hasznos a Múzeum körúton most nyílt Valamini, ahol többségében Budapest-témájú ékszerek, zinek és kerámiák fogadnak minket, magyar tervezőktől. A bolt a Valami Produktív műhelyt és a Valami Hazai online shopot is megálmodó és működtető Bíró Gergő Nácsa Andreával közös, legújabb projektje. Egy olyan kis üzlet, ahol elsősorban hasznos és szép apróságokat vásárolhatunk magunknak. 

Az Astoria közelében, közvetlenül a Fekete mellett található kis üzletnek nagyon kellemes a hangulata. Minket ottjártunkkor Andi fogadott, aki a Nandi márka tervezőjeként a boltban megjelenő alkotókat is jól ismeri, és alapos, átfogó információval rendelkezik a tárgyakról. A kínálat összeállításánál fontos volt, hogy olyan alkotások kerüljenek a Valamini kínálatába, amelyek magyar tervezőktől származnak, kicsik, nem kifejezetten drágák, közülük sok a Budapest-témájú is. A hely tehát tökéletes, ha gyorsan vennénk valami apróságot, vagy ha turistaként valami olyat szeretnénk, amiről emlékezhetünk a fővárosra, és nem foglal el túl nagy helyet a kofferben. 

Nekünk Potondi Melinda kerámialényei lopták el a szívünket, medálként és kicsit nagyobb méretben is megvásárolhatjuk őket. Bármikor szívesen hazavinnénk párat a Ceramate Studio két tervezőjének alkotásai közül is. Fű Borbála letisztult ékszereket, edényeket vázákat készít, Zubor Lóránd kerámiái egy kicsit földszagúbbak, a rakuk világát idézik. Érdemes ezenkívül megfogni, a kezünkbe venni a juszuff kerámiákat is, ezek ugyanis 3D nyomtatás segítségével készülnek.

Találunk itt ékszereket, szappanokat, posztereket, képeslapokat és a szuvenírboltok elmaradhatatlan kellékét, hűtőmágnest is, természetesen emberi ízlésre szabva. Marcus Goldson, Vidák Zsolt vagy éppen az Urban Sidewalker grafikái mellett egészen gazdag a kínálat zinekből, válogathatunk a BPZines műhely és a Symposion kiadó kiadványai közül is.

A boltban a Valami Hazai 50 tervezője közül mintegy 20 munkáival ismerkedhetünk, kezünkbe vehetjük az alkotásokat. Ha tehát a környéken járunk, mindenképpen érdemes benézni, beszélgetni, válogatni és valami aprósággal megjutalmazni magunkat a hétköznapokon is. 

ELÉRHETŐSÉGEK

Valamini Budapest

Címkék