A március 7. és 10. közötti napokra sokszínű programlistát állítottunk össze nektek, így nem árt előre tervezni, hogy ne maradjatok le semmiről. Többek közt filmnapok, a nőnapra fókuszáló kulturális események, de az Országos Étterem Hét is szerepel benne. Ráadásul Fatboy Slim is most érkezik a fővárosba az Akvárium Klub 10. szülinapja alkalmából.

Március 7., csütörtök

16. Budapesti Építészeti Filmnapok

Idén is megszervezi a KÉK – Kortárs Építészeti Központ a Budapesti Építészeti Filmnapokat március 7. és 10. között. A 16. évadban az emberi történetekre fókuszál a fesztivál.

Amikor egy épület vagy egy város születik, a mögöttük álló elhivatott lelkek és kreatív elmék gyakran háttérben maradnak. Így most azt fedezhetjük fel, ami az építészeti alkotómunka bonyolult rendszerében az építészeket, az urbanistákat, az építőmunkásokat és az aktivistákat kezdettől inspirálja – azokat az embereket, akik a fejlődés mozgatórugói. A folyamatok mélyére tekintve rájövünk, hogy nemcsak a végeredmény értékes, maga az alkotó is inspirációforrás. Ebben az évben olyan sorsok, karrierutak és szenvedélyek kerülnek a középpontba, amelyek formálják fizikai környezetünket.

További infók

Te nem vagy olyan

A Te nem vagy olyan című kiállítás alkotói különböző terepekről érkeznek, és más-más aspektusait érintik a női és a roma elbeszélésnek, ezek közös halmazának, amelyek még inkább hiányoznak a kortárs társadalmi és művészeti diskurzusokból. Ezen attitűdök sorából nem marad ki az a kérdésfelvetés sem, hogy abban a kulturális mezőben, ahol nagyon kevéssé jelenik meg ez a hang, milyen elvárás épül egy fiatal alkotóra, hogy dolgozzon gender- vagy etnikai felvetésekkel, szabadulhat-e a társadalmi és a kulturális elvárásoktól.

Ezt a kérdést feszegeti a március 7-én nyíló kiállítás és a művészek – Balázs Kitti, Galyas Denerak Dóra, Horváth Anita, Takács Zsófia – alkotásai, valamint Oltai Kata, a kurátor.

További infók

25. Országos Étterem Hét

A jubileumi, 25. alkalmat ünnepelve tavasszal a szokásosnál hosszabb ideig várja majd a vendégeket az Országos Étterem Hét rendezvény. Március 7. és 24. között országszerte 177 étterem várja a vendégeket, akik figyelméért fix, rendkívül előnyös árú, válogatott menüsorokkal, izgalmas fogásokkal és alapanyagokkal versengenek a helyszínek és a séfek. A Top kategória 5900 Ft-tól, a Prémium kategória 7900 Ft-tól, az Exkluzív kategória 9900 Ft-tól kínál háromfogásos menüsorokat.

További infók

Március 8., péntek

NEM virágot akarunk – nőnapi minifeszt 2024

A NEM! 5. éve rendezi meg nőnapi minifesztiválját, hogy felhívja a figyelmet arra, mire lenne szükségük a magyar nőknek virág helyett.

A pontos programmal hamarosan jelentkeznek itt, de biztosan számíthatunk izgalmas előadásokra, rajzszakkörre, pop-up tetkózásra és piercingre, Varsányi Szirének-koncertre és bulizásra, ünneplésre.

További infók

Nőnapi tulipánvásár a Normafán

Március 8. és 10. között virágba borul a Normafa Síház Étterem, és a tavasz egyik hírnökével, tulipánnal telik meg a helyiség nőnap alkalmából. Lesznek 10 és 20 szálból álló csokrok, a hétvége zárásaként pedig vasárnap egy tavaszköszöntő brunchra kerül sor.

További infók

Fatboy Slim (UK)

Fatboy Slim ismét Budapestre érkezik március 8-án, az Akvárium Klub 10. szülinapja alkalmából. A DJ-legenda több mint 30 év után is töretlen lendülettel és utánozhatatlan hangulatot teremtve járja a világot. Most sem lesz ez másképp!

További infók

Hello Lego virágpiac

Ha nem hagyományos virággal kedveskednénk a hölgyeknek a nők napja alkalmából, érdemes elnézni a Hello Buda virágpiacára, ahol péntektől vasárnapig élethű legóvirágok lesznek kaphatók.

További infók

Március 9., szombat

Vendégségben a Walter Rózsi-villában

A Walter Rózsi-villa egy híres operaénekesnő otthonaként egykor nagyszabású fogadások és díszes összejövetelek impozáns helyszíne lehetett. Március 9-én a primadonna egykori villájában ismét a vendéglátásé lesz a főszerep: az Onyx Alkotói Közösség tagjai a meghívottak három tematikus programra.

A kétórás programok során szó lesz a 2021-ben megnyílt Onyx Műhelyről, a városi tér inspirálta Metropolisz vacsorák koncepciójáról, a MOME hallgatói által az étterem számára tervezett speciális tálalási tárgyak készítéséről. A kóstolás mellett bejárhatjuk a Walter Rózsi-villa tereit, így a tervezői gondolkodásmód hagyományai és kortárs formái is megszólalnak majd.

További infók

Barkóczi Noémi lakáskoncertje a Trafóban

Egy estére most bárki beköltözhet Barkóczi Noémiék közös lakásába. Egy olyan, képzeletbeli albérletbe invitál a zenekar, ahol mindenki otthon érezheti magát, és ahol ezúttal a dalszövegek is életre kelnek. Ebben a miliőben visszaköszön az albérletek kopottas romantikája, a magányos, de olykor gyümölcsöző pillanatok, ahova bármikor betoppanhat egy látogató csak úgy, váratlanul. Március 9-én Barkóczi Noémiék egy különleges lakáskoncertet idéző hangulatot igyekeznek a Trafó színpadára varázsolni, ahová rendhagyó módon érkeznek a meghívott vendégelőadók, bekapcsolódva az este programjába. Így velük tart Hegedűs Józsi, Jónás Vera, Szalai Anna és Závada Péter is.

További infók

Women′s Day Pop-up

Nőnap alkalmából a Berberbe három női vállalkozót hívtak meg egy laza szombati pop-up vásárra. A szokásos szőnyegdózis mellett csodás kerámiák, ékszerek, etikusan készült ruhák és kiegészítők közül válogathatunk március 9-én a DE_Ceramics, Kafi Folk és a Málna Jewellery jóvoltából.

További infók

Quimby: Class & Roll

Az ország egyik első számú koncertzenekara, az összetéveszthetetlen zenei hangzású Quimby 33 év után sem hagy fel a kísérletezéssel. 2018-ban egyszer már bebizonyították, a klasszikus zene és a rock and roll nem is áll olyan távol egymástól, március 9-én pedig ismét beengedik a klasszikus hangzást a világukba. A Danubia Zenekarral és Balassa Krisztián karmesterrel kiegészülve az MVM Dome színpadára ültetik a szimfonikus hangszerelést és a rock and roll attitűdöt.

További infók

Március 10., vasárnap

Dolgozó anyává válni: visszatérés a munka világába

A szülési szabadság utáni visszatérés a munka világába óriási változást jelent, így ahogy közelebb kerülünk a visszatérés időpontjához, úgy sokasodnak az aggodalmaink az új életszakasszal kapcsolatban. Milyen változások történnek, amikor megérkezik a dolgozó anya szerepe az életünkbe? Milyen kihívásokra számíthatunk ebben az időszakban? Miként tudunk tudatosan felkészülni a visszatérésre?

Többek közt ezekre a kérdésekre kaphatunk választ a Dolgozó anyává válni: visszatérés a munka világába című előadáson, amelynek végén lehetőség lesz kérdéseket feltenni. A segítségünkre ebben a témában dr. Szijjártó Linda lesz, munka- és szervezet-szakpszichológus, a Mindsetland alapítója és két kisgyermek anyukája.

További infók

Oscar-nap a Művészben

Március 11-én 96. alkalommal díjazza az előző év legjobb filmjeit és filmeseit az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia. Nincs is jobb hangolódó program a gálára, mint a március 10-i Oscar-nap a Művészben, ahol 13 órától estig jelölt filmeket nézhetünk meg.

További infók

WAMP design vásár

Idén március 10-én vehetünk részt először a Néprajzi Múzeumban szervezett WAMP-on, ahol magyar tervezők mutatkoznak be saját tervezésű, kis szériás termékeikkel, legyen az ruha, ékszer, kiegészítő, lakberendezési tárgy, fotó vagy akár gasztronómiai finomság.

A WAMP a vásár mellett egy olyan közösségi hely, ahol találkozhatunk egymással, legyünk alkotók, vásárlók, fiatal, családos, kreatív érdeklődők vagy laikusok. A WAMP Magyarország egyik legnagyobb és leghosszabb ideje dizájnnal foglalkozó magánkezdeményezése, és kiemelt hangsúlyt fektet az általa közvetített társadalmi felelősség- és értékvállalásra is: a fast fashion és a plázák ellensúlyozójaként egy fenntartható, emberközpontú alternatívát teremt havi rendszerességű vásáraival.

További infók

Ha további programokat böngésznétek a hét többi napjára is, ide kattintsatok!

(Borítókép: Bódis Krisztián - We Love Budapest)

Címkék