A lomb- és rőzserakások alatti sünök védelmére figyelmeztet az MME. A védettnek nyilvánított keleti sünökre is figyeljünk, ha a téli időszak után a kertünket rendezzük!

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) óvatosságra inti a lakosságot és az önkormányzati dolgozókat, mivel a védettnek számító keleti sünök előszeretettel választják nappali pihenőhelyüknek a rőzse- és avarrakásokat, így a tavaszi kert- és köztérrendezések alkalmával könnyen kárt tehetünk a populációban, ha figyelmetlenek, óvatlanok vagyunk.

Az egyesület hétfői közleményében felhívja a figyelmet arra, hogy az éjszakai életmódot folytató, védett keleti sün előszeretettel választja telelő-, majd nappali búvóhelyül a kertekben, parkokban felhalmozott lomb- és rőzserakásokat. A nőstények itt is ellenek, ezért az óvatlanul végzett kertrendezés könnyen teljes családok pusztulását is okozhatja” – írja az MTI.

Ha növényhulladékkal dolgozunk, hasznos lehet első lépésben fentről lefelé haladva előbb a vasvilla nyelvével, majd kesztyűs kézzel átforgatni a halmot, így meggyőződve arról, hogy nincs-e benne sün. Ez fokozottan igaz május-júniusban, ellési időszakban, mikor a halmok alatt a hetekig szinte vak, magatehetetlen sünbabák is ott lehetnek. Ha a gallyak vagy az avar között süncsaládot találnánk, pakoljuk vissza a halmot, és legalább 4-5 hétig hagyjuk békén, míg a kicsik éjszakai vadászatra tudnak menni az anyjukkal. 

(Borítókép: Getty Images)

Címkék