Már a neve is misztikus ennek a különleges barlangnak, ami egy sziklafal tövében nyílik, a Pilisszentkeresztről a Két-bükkfa-nyereg felé vezető turistaút mellett. A fokozottan védett barlang csak külön engedéllyel és megfelelő felszereléssel látogatható.

A Pilis az egyik leghangulatosabb és legkedveltebb kirándulási célpont, azon belül pedig talán Pilisszentkereszt és környéke a favorit. Ennek oka pedig az lehet, hogy ez a vidék tele van szurdokokkal, sziklákkal, völgyekkel és patakokkal, tanösvényekkel, kilátókkal és romokkal. A közelében van Dobogó-kő, a Dera-szurdok, a Jági tanösvény, a Vaskapu-szikla, hogy csak pár példát említsünk. Barlangok közül pedig a Nagy-Szoplákon található Szent Özséb-barlangot érdemes felkeresni, vagy a Pilisszentkereszthez egészen közel eső Szopláki-ördöglyukat.

Pilisszentkereszt környékén csak úgy céltalanul is megéri kóborolni, de ha ennél céltudatosabbak vagyunk, és választani akarunk egy változatos, látnivalókkal teli utat, ami az említett Szopláki-ördöglyukat sem hagyja ki, akkor érdemes azt a bő 10 kilométeres körtúrát választani, ami

a faluból indul, érinti az egykori ciszterci kolostor romjait, a Vaskapu-sziklát, a Boldog Özséb-kilátót, majd visszaérkezik Pilisszentkeresztre.

De persze vannak más túraútvonalak is. Ha az ördöglyukat keressük, a zöld jelzést kell választani, de útközben táblák is jelzik, hogy mi merre található, köztük a barlang is.

A Pilisszentkereszttől nagyjából 3 kilométerre található Szopláki-ördöglyukat már jó régen, 1883 körül felfedezték, vagy legalábbis ekkor történt az első mélybe szállás.

Merthogy ez egy víznyelő típusú barlang, amibe nem besétál az ember, hanem leereszkedik. A barlangképződményt a triász időszakból származó mészkőből a meleg vizek alakították ki. Víznyelővé később, az idők során alakult, de manapság már inaktív. Hossza 430 méter, mélysége 111 méter.

A barlang sokfelé elágazik, járatokkal, termekkel és aknákkal tagolt, bizonyos részein cseppkövek is megfigyelhetők.

A Szopláki-ördöglyuk az egyik legfontosabb lakóhelye a denevéreknek a Budai-hegységben meg a Pilisben, általában itt telelnek.

Talán emiatt is áll úgy a helyzet, hogy a barlang  1982 óta fokozottan védett, illetve az is, hogy csak bizonyos időszakban lehet felkeresni, de akkor is megfelelő technikai felszereléssel, valamint a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának külön engedélyével. A barlang egy nagyobb teremmel indul, az idevezető lejáratot jó ideje korlát védi, ami azt is jelzi, hogy oda nem szabad és nem érdemes csak úgy lemászni. Elsősorban a denevérek miatt, meg azért sem, mert veszélyes.

A barlang nem közvetlenül az út mellett található, csak a közelében, így ha nem figyel a kiránduló, simán elsétálhat mellette. Persze azért a sziklafal, aminek a tövében nyílik, meg a tájékoztató tábla mégicsak odavonzza az ember tekintetét. Ha valaki kedveli a barlangokat, biztosan vonzani fogja, mert látványnak is izgalmas, de csak óvatosan hajolgassunk át a korláton. Nem, nem a denevérek miatt, hanem azért, nehogy belecsússzunk. A Szopláki-ördöglyuk a neve ellenére nem félelmetes, ellenben a közelben található, fából emelt bivakszállás igen, ha netán már az esti órákban, sötétedés idején sétálunk el mellette. De ez azért senkit ne rettentsen vissza egy kis kirándulástól!

Címkék