Miután érthetetlen módon törölték a Nemzeti Alaptantervből a művészettörténetet, a két egyetem igyekszik pótolni azt a középiskolások számára.

Ha a hegy nem megy Mohamedhez, akkor Mohamed megy a hegyhez – hiába vették ki a Nemzeti Alaptantervből a művészettörténetet, és vált így elérhetetlenné a középiskolások számára, két egyetemnek, a Képzőművészetinek és az ELTE-nek köszönhetően mégiscsak hallgathatnak művészettörténeti tematikájú előadásokat a középiskolások is. Mindkét egyetem nyitott, mások számára is látogatható művészettörténeti előadásokat hirdetett meg, persze az első számú célcsoport a tinédzserek. De lássuk, melyik egyetem mit kínál!

Művtöri a Képzőn

A Képző bizonyos előadásait tette nyitottá, de kizárólag a középiskolásoknak. Így kívánnak segíteni a művészet iránt fogékony középiskolásoknak. A részvétel természetesen ingyenes, csupán regisztrálni kell névvel, életkorral, a diák középiskolájának megnevezésével és a meglátogatni kívánt kurzus megjelölésével. Az előadások március elején indulnak és május végéig tartanak majd. A regisztrációs e-mail-címet és az előadások pontos témáit, előadóit az egyetem oldalán lehet megtekinteni. 

Szabadegyetem 2024 az ELTE-n

Az ELTE Művészettörténeti Intézete március 12. és május 14. között, kedd esténként 18 órától művészettörténeti szabadegyetemet indít. Az ingyen látogatható előadások elsődleges célja a művészettörténeti ismeretterjesztés, és a háború témáját vizsgálják a képzőművészetben az antikvitástól napjainkig. Szó lesz többek között a 18. századi magyar uralkodói PR-ról, a harctéri fotózásról, a szabadkőművességről, a háború szürreális ábrázolásáról az egyes művészeti korszakokban és Picasso Guernicája is új megvilágításba kerül. Az előadók zöme az intézet oktatója, de külsős szakembereket is hívnak majd. Az előadásokat kortól és végzettségtől függetlenül bárki látogathatja, aki jelentkezik a megadott e-mail-címen, de elsősorban a középiskolásokra számítanak. A további részletekről az egyetem honlapján olvashatunk. 

A CEU mindig vár

Mint minden évben, a CEU 2024-ben is meghirdeti ingyenes tavaszi kurzusait, melyek között elsősorban nem művészettörténeti témájú előadások szerepelnek, de idén az sem marad ki, lesz például olyan, ami a politikai művészettel és az akcionizmussal foglalkozik majd. A részletekről itt lehet tájékozódni. 

Címkék