Különleges képzeletszínházi előadáson vehetünk részt a Janikovszky-est vaksötétben című programon, amely a Bodor Tibor Egyesületnek köszönhetően valósul meg. Nyaralás, vendégfogadás, gyereknevelés – olyan mindennapi élethelyzetek, melyeket mindannyian ismerünk. Az est folyamán az írónő segítségével egy kicsit hátrébb lépve, humoros köntösben szemlélhetjük mindennapi problémáinkat, miközben egyik legfontosabb érzékszervünket, a szemünket kikapcsoljuk, és csak a hangokra, a szavakra hagyatkozunk, így megismerjük a vakok és gyengén látók világát is.

A Bodor Tibor Kulturális Egyesület hosszú ideje segíti a vakok és gyengén látók életét, az elmúlt hat évben mintegy 4000 hangoskönyv készült segítségükkel, de kulturális eseményeket is szerveznek, ahol látók és nem látók szerezhetnek közös, életre szóló élményeket. Vaksötét című estjeiken koncerteket hallgathattunk, csak az élő zene varázsára figyelve, a vizuális ingerek kikapcsolása mellett, márciusban pedig közreműködésükkel egy különleges képzeletszínházi utazáson vehetünk részt. 

Ingerekkel zsúfolt világunkban megszoktuk a minden érzékszervünkre ható üzeneteket. Milyen érzés lenne egyszer teljes sötétségben, csak szavakra koncentrálva felfedezni mindennapjainkat? Erre nyílik lehetőségünk a Bodor Tibor Egyesület közreműködésével megvalósuló Janikovszky-est vaksötétben, avagy a lemez két oldala című programon, a Lurdy Moziban.

Egyedülálló képzeletszínházi előadásban lesz részünk, ahol sötétben, csak a szavakra, a hangokra koncentrálva ismerhetjük meg az írónő szellemes, mégis mély értelmű szövegeit. Mindennapi történetek, saját életünkből is ismert karakterek, nyaralás, munka, gyereknevelés. Csupa olyan téma jelenik majd meg az esten, ami látók és vakok, mindannyiunk életében jelen van, de nagyon kevés időt szentelünk annak, hogy a maguk teljességében, jó és rossz oldalukkal együtt, a külvilágból folyamatosan ránk zuhogó pluszingerek nélkül gondolkozzunk rajtuk. 

Az előadásban közreműködik Horváth Lili Jászai Mari-díjas színésznő és Kakasy Dóra színésznő, segítségükkel humoros képet kapunk mindennapi emberi játszmáinkról. Mindennapjaink legkedvesebb lemezeinek ugyanis nemcsak két oldala van, hanem rendkívül sok. Az előadást követő beszélgetés során még jobban megismerhetjük a látássérültek világát; a jegyvásárlással pedig a Bodor Tibor Egyesületet is támogatjuk.

(Borítókép: Index.hu)

Címkék