Közösségi tervezéssel készült és az ország legfenntarthatóbb oktatási épülete lett a Corvinus Egyetem új, gellérthegyi campusa. Az egykori Államigazgatási Főiskola helyén lévő campus 681 hallgató befogadására képes, az oktatási terek mellett sportközpont, park és egy négyemeletes kollégium is épült.

Átadták a Budapesti Corvinus Egyetem Ménesi úti Gellért Campusát, amelyben kooperatív, többfunkciós oktatási-kutatási helyiségek, közösségi terek, 300 fős előadóterem, valamivel több mint 1 hektáros park és egy négyemeletes kollégium is helyet kapott. Itt 2-3 ágyas szobákban 180 hallgatónak tudnak kedvezményes lakhatási lehetőséget biztosítani, emellett pedig professzori apartmanokat is kialakítottak a területen.

A campus újdonságai közé tartozik az adatelemzést és az adatvizualizációt támogató Adattér, a storytellingkészségeket fejlesztő Médiastúdió és a dizájnkészségek gyakorlását támogató Makerspace. A sportközpontban egy kültéri és egy beltéri csapatsportpályát is kialakítottak, de fitneszterem, mozgásstúdiók és falmászó terem is várja a hallgatókat. 

A területen eredetileg az 1978-ban épült Államigazgatási Főiskola épülete állt, amelyet 1999 óta viszonylag sokszor vontak össze más intézményekkel, míg előbb a Nemzeti Közszolgálati Egyetemhez, 2019-ben pedig a Corvinushoz került. Az új campus terveit a PLANT – Atelier Peter Kis és a Lean Tech Mérnökiroda készítette, míg a szakmai programot a hallgatók és az oktatók széles körének bevonásával, közösségi tervezési folyamat alapján hozták létre. A fejlesztés során kiemelten fontos volt a környezettudatosság, ennek köszönhetően ez lett az ország legfenntarthatóbb egyetemi épülete, az energiaellátása napelemekre és földhőszondás hőszivattyúkra épült. A régi épület bontási és építési hulladékának 82%-át szelektíven gyűjtve előkészítették későbbi hasznosításra.

A Gellért Campus olyan érdekes részletekkel is gazdagodott, mint a bejárati csarnokot díszítő, árfolyamdiagramok által inspirált magyar lámpainstalláció, a magyar szabadalmaztatású litracon anyagból készült, fényáteresztő üvegbeton pult, az Adattérbe kerülő, 70-es évekbeli, retró hálózatirányító kapcsolószekrény, az akusztikajavító falburkolat a tanulási terekben, a két épület közötti hangulatos zöldtető, valamint a Tökéletlen kockák kortárs magyar szoborinstalláció Csörgő Attila szobrászművésztől.

Címkék