Bűnös Budapest ′70 címmel közel 1000 új fénykép került fel a Fortepanra, melyek bűnügyi helyszíneket mutatnak a 70-es évek eleji fővárosból. Ezek közül válogattunk.

A Fortepanra időről időre felkerülnek újabbnál újabb régi fotók, mint most is, amikor az 1970-es évek elejéről, közelebbről 1971-ből és 1972-ből származó, bűnügyi helyszíneken készült képekkel gazdagodott a kínálat, összesen 973 képpel. Van itt minden: gyilkosság, öngyilkosság, rablás, baleset meg rendszerellenes izgatás helyszíne is, piti bűneset és komolyabb is, jó pár korhatáros képpel. Ez még az az időszak volt, amikor rettegték a rendőrséget a hétköznapi állampolgárok, amikor egy rendőr akár kiskirály is lehetett a körzetében – ami persze nem mindenkit akadályozott meg és rettentett el attól, hogy a bűn útjára lépjen. 

A Fortepan Budapest Főváros Levéltárától kapta meg a gyűjteményt, ami több tízezer, csak negatívon létező képet jelentett, amiket a Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Technikai Osztályának fotósai készítettek. A képek értékét több dolog is növeli. Egyfelől nagy részük olyan helyszíneken készült, ahol sem előtte, sem utána más nem fotózott, és már nem is léteznek. Ilyen például a Rákosmenti Áruház, a Nagy Lajos király útján álló ideiglenes zöldségespavilon, a Csemege Vállalat Pasaréti úti raktára vagy a soroksári Laji Csárda kerthelyisége. Fontos kordokumentumoknak számítanak a politikai falfirkákról készült fotók, mert ezeket a rendőrségen kívül nem nagyon fotózta le más. 

Címkék