A januári nagy „egészségesebben fogunk étkezni és többet fogunk mozogni” fogadalmak egy része a legtöbbünknél februárra már feledésbe merül, a lelkesedés egyre csökken. Ráadásul fáradtabbak vagyunk, hiszen a vitaminraktáraink merülőben, és nem elegendő a jókedvhez egy fel-felsejlő napsütés sem. Összegyűjtöttünk pár ötletet, amely segíthet, hogy új lendületet vehessünk a tavasz érkezéséig.

Ha nehezen indult az év, és már alig várjuk, hogy véget érjen a január, sőt szeretnénk formába lendülni, mire elérkezik a tavasz, akkor érdemes a következő ötleteket bevetni. Az egészséges, ráadásul finom ételekkel, egy rövidebb vagy hosszabb kirándulással vagy éppen egy szaunázással egybekötött fürdőzéssel igen sokat segíthetünk többek között abban is, hogy a rosszkedvünk elillanjon.

 Menő-Jövő csomagolásmentes és mozgó bolt

Sokszor nem jutunk ki hétköznap a piacra, ahol beszerezhetjük a friss és egészséges alapanyagokat, vagy nem szeretnénk agyoncsomagolt és rengeteget utaztatott termékeket vásárolni a hipermarketekben. Csomagolásmentes boltban vásárolni sokféle szempontból praktikusabb. Ha még ismeretlen valamelyik termék számunkra, akkor tudunk csak egy keveset vásárolni belőle, hogy kipróbáljuk. Beszerezhetünk különleges vagy számunkra eddig ismeretlen fűszereket kis mennyiségben, így nem áll a kamrapolcon hónapokig, esetleg évekig, hogy aztán a kukában végezze. És természetesen nagyon fontos szempont, hogy nemcsak számunkra kifizetődőbb, hanem a bolygónk is jól jár vele. A Menő-Jövő csapatának csomagolásmentes üzletét Nagykovácsiban találjátok, de több alkalommal megjelennek termelői piacokon, például szombat délelőttönként a Római-parton, illetve havonta a pilisvörösvári Platzon, Ürömön és Budakeszin is kitelepülnek. Kínálatuk elsősorban gabonákból, hüvelyesekből és olajos magokból áll, de pelyhek, tészták és egyéb magvak is kaphatók náluk, részletes lista itt. Nemrég írtunk róluk bővebben is.

Szafi már három helyen

Szafi Products mindhárom budapesti üzletében (az Alkotás utcábanKelenföldön és Zuglóban) beszerezhetjük mindazokat a dolgokat (liszteket, tésztákat, vitaminokat), amire szükségünk lehet, akár diétát követünk, vagy érzékenyek vagyunk valamilyen összetevőre. 4-féle mindenmentes készételt is kínálnak, ha az ebédünket vagy vacsoránkat magunkkal vinnénk. Nemrég mindhárom helyszínükön megújultak az étlapok, így közel 40 fogás közül válogathatunk, amelyek mentesek a szójától és a laktóztól, de emellett számos tojás-, tejmentes, valamint vegán verziót is találunk. Ezek mind frissen, a Szafi bisztrók garantáltan gluténmentes konyhájában készülnek. Ha tartalmasan szeretnénk indítani a reggelt, kóstoljuk meg a gyümölcsös vagy a vegán túrókrémes müzlit, de tejmentes túrós táskát vagy kakaós csigát is kínálnak. A Szafi bisztrókban ebédre vagy vacsorára különleges hamburgerek, pizzák, lángosok és saláták közül válogathatunk mentes verziókban, illetve minden desszertjük vegán.

Kata Restaurant – Pesten és Budán

Ha gluténmentes diétát követünk, de nagyon megkívánunk egy paprikás csirkét nokedlivel, egy hamburgert vagy egy rántott húst, a Kata éttermeiben biztosan megtaláljuk a kedvencünket. Mind a pesti Hajós utcai, mind a budai Rózsadomb Center földszintjén található helyükön friss, minőségi és szezonális alapanyagokból készült, keresztszennyeződés-mentes, teljes mértékben glutén- és laktózmentes ételekkel várnak. A magyaros ételek mellett a nemzetközi konyha fogásait, hamburgereket és mesés desszerteket is kínálnak – természetesen mind gluténmentes verzióban. A szezonális kínálat mellett mindig találunk különlegességeket a séf ajánlatában is. A barátságos és elegáns enteriőrt mindkét étteremben Szóra Szende enteriőrtervező álmodta meg, illetve Filep Géza séf állította össze az étlapokat. A Kata Budában újdonság, hogy édes és sós reggelivel egyaránt várják a vendégeket a hét minden napján 8 és 11 óra között, illetve a budai és pesti egységben egyaránt kínálnak ebédmenüt is.

Kirándulások Budapesten innen és túl

A rosszkedv és a lustaság legjobb ellenszere januárban a kirándulás. Nemcsak a napi mozgást tudhatjuk le nem az edzőteremben izzadós módon, hanem lelkileg is töltekezhetünk a még téli álmot alvó természetben. Budapesten is lehet kirándulni, például a Kecske-hegy környékén vagy a klasszikus Nagy-Hárs-hegyi sárga útvonalon, de ha szívesen elhagynánk a város határát, akkor a Börzsöny és a Pilis irányába is érdemes kiruccanni. Ha szívesen választanánk panorámás helyet, akkor könnyebb és nehezebb útvonalakat is ajánlunk. Érdemes betervezni egy-egy tanösvényt, például Piliszentivánon a Jági tanösvényt vagy a Naszály lábánál található Gyadai ösvényt, de ha nem akarjuk Budapestet elhagyni, akkor a Jane Goodall tanösvény vagy az igazán könnyű Keresztúri-erdő tanösvény is jó választás lehet.

Fürdők, wellness és uszodák

Szintén testileg és lelkileg is feltöltődhetünk egy mesés atmoszférájú, történelmi múlttal rendelkező gyógyfürdőben szaunázással egybekötve, vagy ha inkább tempózni szeretnénk, egy uszoda felé érdemes venni az irányt, de több helyen találunk a városban wellnessélményt kínáló hoteleket is, ahol külsős vendégként is fogadnak bennünket.

Jóga és pilates

Ha már eddig is szerettük vagy már régóta szerettük volna kipróbálni a jógát vagy a pilatest, érdemes kilépni a megszokott stílusokból, és kipróbálni valami újat. Hátha megtaláljuk kedvenc mozgásformánkat, ha elmegyünk egy bikram-, esetleg hangtálas jógaórára, vagy éppen kipróbáljuk az arc- vagy a rave-jógát. Itt gyűjtöttünk össze néhányat közülük.

(Borítókép: Getty Images)

Címkék