Az év első hónapjában sem volt megállás, és számos új gasztrohelyet teszteltünk, de nem csupán az újdonságokra koncentráltunk, egy kelenföldi állócsillagnál is vendégeskedtünk, ami már régi adósságunk volt. Az alábbiakban egy helyen gyűjtöttük össze nektek azokat az éttermeket, pékségeket, street food helyeket és gasztrokocsmákat, melyeket januárban teszteltünk.

Keleti ízek

Az ázsiai konyha az elmúlt évek egyik legnagyobb slágere Budapesten, sorra nyílnak a jobbnál jobb keleti gasztrohelyek a városban. Mostanra Ázsia számos régiójának fogásai elérhetők már Budapesten, de elsősorban a Közel- és a Távol-Kelet dominál. A január két nagy slágere közül a Goli képviseli a közel-keleti konyhát: az egykori Fruccola tulajdonosai az Arany János utcában nyitották meg új helyüket, ahol a Jamie Oliver által is nagyra tartott Harel Zakaim főz. 

A régi-új helyen megnyílt 101Neo még távolabbi vidékekre kalauzol, a 101Bistro és a 101Tigris után ez már a harmadik helye a Keve Marci, Muha Máté és Lu Boyin alkotta triónak. A Ramenka régi helyén elsősorban a japán ételek rajongóit várják.

Ha ázsiai gasztronómia, nem maradhat ki Kína sem, egészen pontosan Szecsuán, ahonnan a hot pot műfaj származik. Mi a Monori Centerben található IN TOWN Hotpotban próbáltuk ki nemrég, és nem kellett csalódnunk. Ha ti is tennétek vele egy próbát, érdemes nagyobb társasággal érkezni, hiszen ez a hotpotozás egy igazi közösségi gasztroélmény!

Január végén még Kis-Ázsiába is tettünk egy képzeletbeli utazást, és megkóstoltuk a régióból származó tantunit a Krúdy Gyula utcában nyílt Tantuni House-ban, és annyit elárulhatunk, hogy a török street food méltó vetélytársa az itthon már közismert és sokak által kedvelt gírosznak.

Pékségek

Az utóbbi bő 10 évben a kovászos pékségek népszerűsége is töretlenül növekszik, ezt pedig egyre több új egység nyitása, már meglévők bővülése is jól mutatja. Januárban a legkellemesebb meglepetést a Bajcsy-Zsilinszky úton nyílt Läget okozta, ahol kapásból a város legjobb fahéjas tekercsét kóstolhatjuk, de az olyan skandináv különlegességekért is érdemes betérni, mint a mandulás-marcipános krémmel töltött semla

A Rákóczi tér és a Hello Buda után már a József Attila utca és a Sas utca sarkán is megtaláljuk a VAJ finomságait. A VAJ Sasban hatalmas vendégtér vár minket, a már kapható péksütemények, kávék és szendvicsek mellett pedig hamarosan teljes értékű reggelikkel is indíthatjuk náluk a napot.

Nagyobb hely várja az óbudai Artizán vendégeit is, nemrég ugyanis pár méterrel arrébb költöztek, és nemcsak a vendégteret, de a kínálatot is bővítették. Újdonság például, hogy már itt is kérhetünk meleg reggelit, főként tojásételeket és különböző zabkása-variációkat. Az édesszájúak nagy örömére egy külön cukrászkonyha is került a megújult egységbe.

Még decemberben a Déryné is kapott egy saját péküzemet, ahol a környékbeliek nagy örömére nem csupán a bisztró igényeit szolgálják ki, de a Déryné Kenyér különálló pékségként is működik, így bárki beszerezheti itt a kovászos kenyereket és a péksüteményeket. A korábban említett pékségekhez képest viszont különbség, hogy itt csak elvitelre kérhetünk.

Éttermek

Az újdonságok kipróbálása mellett egy régi motorosnál is vendégeskedtünk: a kelenföldi Erzsi Mama Konyhájában már 16 éve töretlen minőségű, házias, magyaros étlap várja mindazokat, akik valami hagyományosra vágynak, jó értelemben vett régimódi vendéglátással. A legtöbbet talán azzal mondunk el róluk, hogy sosem költöttek reklámra, hírük szájról szájra terjedt, mára pedig megbízható és széles törzsközönségük alakult ki.

A 101Neo mellett egy másik régi-új helyet is megnéztünk a hónapban, ez pedig a Lánchíd utcai Meat Boutique. 2021-es bezárásuk után most újult erővel és két nagyágyúval, Huszár Krisztiánnal és Bereznay Tamással tértek vissza, míg a koncepció középpontjában a Balkán-félsziget országainak konyhája áll, és egy delipulttal is kiegészült a hely.

Street food helyek

Pár hete nyitott meg a Kálvin térnél Budapest legújabb slágerburgerezője, ami előtt azóta is folyamatosan áll a sor. A smashy nagyszerűsége az egyszerűségében rejlik: a kizárólag smash burgereket kínáló helyen 5000 Ft-ból akár a teljes étlapot végigkóstolhatjuk. A kínálatban mindössze kétféle hamburgert, valamint sült krumplit találunk, ezek azonban pont annyira vannak eltalálva, hogy ne legyen hiányérzetünk.

Maradva a street foodok terepén, mégis más irányba indulva próbáltuk ki a Szentendrén már bizonyított Passata csapatának nápolyi pizzáit a Váci utcában, melyek üdítően hatnak a környék turistavákuumában. Ár-érték arányban a Passata 2.0 is jól teljesít, hiszen remek alapanyagokkal dolgoznak, de itt azért magasabb árkategóriára kell számítani.

A Szentlélek téren nyílt Átszálló több kategóriába is beférne, hiszen felkaphatunk itt különböző pékárukat reggelire, kóstolhatunk házi zsemlével készült hamburgereket, trattoriastílusú pizzákat, a Hajógyári-szigetre néző teraszon pedig akár el is időzhetünk egy long drink vagy koktél mellett.

Gasztrokocsmák

A Neked csak Dezsőből átalakult Craft Head elsőre óriási méreteivel ragadja meg a figyelmet, azonban a mennyiség egyáltalán nem megy a minőség rovására. Bár a hely erősen sörközpontú (összesen 32 csappal, a bottle shopban 200-féle dobozos és üveges főzettel), a bor- és a spiritkínálatuk is erős, az étlapot pedig úgy alakították ki, hogy valamennyi ital mellé passzoljon legalább egy étel. 

A Harminckettesek terén nyílt Pici bár méreteiben teljesen az ellentéte a Craft Headnek, hiszen – bármilyen meglepő – pici. Ugyanakkor ez az előnye is a leginkább bohém minibárként definiálható helynek, ugyanis egészen olyan a hangulata, mintha csak egy haverunkhoz ugrottunk volna fel megfejteni a világot. A sláger itt a Tubi-szóda és a Club-Mate, extraként pedig húsos és vega tacókat is falatozhatunk.

+1

A fentiektől jócskán eltérő koncepcióval rendelkező, mégis a gasztrohelyek közé sorolható Alaplé Bár a harmadik egységét nyitotta meg néhány hete, így már a Fehérvári úti vásárcsarnokban is kaphatók a főzéshez is használható vagy önmagukban is fogyasztható, tartalmas alaplevek.

(Borítókép: Major Kata - We Love Budapest)

Címkék