A Váci utca éttermeiről legtöbbünknek a vendégen spóroló turistacsapdák jutnak eszünkbe, de szerencsére ma már egyre több üdítő kivételt találunk itt is. Ezek közé tartozik a most nyílt Passata 2.0 is, ahol korrekt áron kóstolhatunk nagyon finom nápolyi pizzákat. Az új hely mögött ráadásul nem valamilyen befektetői csoport áll, hanem két régi barát, akik szeretik a jó pizzát.

Kálmán István és Kiss Ádám eredetileg teljesen más szakmai háttérből indultak. Először Istvánt kapta el a nápolyipizza-szenvedély, olyannyira, hogy rövid időn belül Nápolyban kötött ki, helyben tanulta meg a pizzakészítést. Némi élesztő, hosszú kelesztés, egy szuper kemence és rövid, magas hőmérsékleten való sütés teszi igazán ropogóssá a náluk készült vékony tésztákat. Istvánék először 2022-ben, Szentendrén nyitották meg saját pizzázójukat, Passata néven, ami az elmúlt másfél évben akkora közönségkedvenc lett, hogy úgy döntöttek, lesz második egységük is, így született meg a Passata 2.0, már Budapesten.

A környék amúgy egyre jobban hasonlít egy kis olasz szigetre, a Váci utcának egy kevésbé forgalmas szakaszán helyezkedik el, a Giando olasz fagyizó szemben található, így ha idelátogatunk, komplex olasz gasztroélményben lehet részünk. A hely belső tere visszafogott, legfontosabb része a jókora Moretti Forni pizzakemence, aminek a beszállításához még a bejáratot is bontani kellett. Volt már olyan olasz vásárló, aki a jókora gépet látva az utcáról jött be egy könnyű pizzaebédre, majd olyan elégedett volt, hogy este a családjával együtt tért vissza vacsorázni.

A kínálatot a Passata 2.0-ban szerencsére nem bonyolították túl, néhány színes, könnyű előétel, klasszikus desszertek, például helyben készült, házias ízű minicalzone is akad, az abszolút főszereplő azonban a pizza. Háromféle nagyobb típusból választhatunk. Az igazi olasz alapanyagokból készült klasszikusok, a bufala vagy a marinara mellett gourmet-pizzákat is kipróbálhatunk, ahol egy-egy igazán különleges helyi alapanyag, zöld pesto, ízes ’nduja (fűszeres, lágy kolbászkrém) is kerül a tésztára. Ezenkívül speciális pizzák is vannak, amelyek a magyar konyha olyan alapanyagainak felhasználásával készülnek, mint a mangalicaszalámi vagy a tokajibor-zselé.

Mi az utóbbi típusból a veganát (4590 Ft) próbáltuk, növényi fetával és vegán gabonakolbásszal, amit nagyon frissé tett a mentás zöldborsókrém és a lime-dresszing. Ráadásul a szemünknek is jólesett egy kis zöld a rövid, szürke téli napok egyikén.

Bár a burrata (4290 Ft) minden formájával le lehet minket venni a lábunkról, és a mozzarellánál is krémesebb, lágyabb olasz sajtfélének ez ezúttal is sikerült, a kedvencünk az egyszerű bufala (3790 Ft) pizza volt. Nem könnyű egy ilyen klasszikust jól elkészíteni, de az ízes-krémes passata, a paradicsomszósz, a friss bazsalikomlevelek visszahozták a nyár ízeit.

Bár vannak drágább típusok is, a hely alapvetően észszerű áron kínál nagyon korrekt pizzákat, a klasszikusok például 2390 forintnál kezdődnek, és többségük 3500 forint alatt marad. Ehhez magyar borokat, Mayer szörpöket kóstolhatunk. Annak pedig különösen örülünk, hogy a belváros közepén, egy kifejezetten turistás környéken végre nyílt egy olyan hely, amely talán a helyiek számára is kellemes és megfizethető. A nápolyi pizzériákról szóló cikkünket itt, a kedvenc pizzázóinkról szólót pedig itt találjátok.

ELÉRHETŐSÉGEK

Passata 2.0

(Borítókép: Polyák Attila – We Love Budapest)

Címkék