A csütörtökkel belépünk egy új hónapba, ami azt is jelenti, hogy van lehetőség töltődni új energiákkal a február 1. és 4. közötti napokban, méghozzá nem is akárhogyan! Elmerülhettek egy szürrealista világban a Metamorphosis bálján, benevezhettek egy farsangi gasztroutazásra a Marischkával, de egy különleges RAVEületet is átélhettek, ha még nem láttátok a TechnoCool kiállítást. A gyermekes szülők sem maradnak ki, nekik a Pici Piac kedveskedik meglepetésekkel.

Február 1., csütörtök

Furmint Február Nagykóstoló

A februári hónapot kezdhetjük már hagyományosan egy Furmint Nagykóstolóval a Hagyományok Házában, ahol a fajta kedvelői több mint 200 bor közül választhatják ki kedvenceiket, és a rendezvényen találkozhatnak a borászokkal is, akik nagy örömmel mesélnek a furminthoz fűződő élményeikről, szakmai kihívásaikról, sikereikről. Különböző jegyek közül választhatunk, amelyek mind korlátlan kóstolásra jogosítanak 16:00 és 21:00 között.

További infók

Istenek, démonok, mágusok – történelmi stand-up előadás-sorozat

Kik voltak a kelták istenei, és mennyire értették őket a rómaiak? Mi volt Faust igazi bűne? Mióta vannak boszorkányok, és miért félnek tőlük? Miért váltja fel a boszorkányhitet a vámpírkultusz, és hogyan kezdett el kétkedni egy inkvizítor?

Sok izgalmas kérdés, aminek megválaszolására Antalffy Péter történész vállalkozik egy történelmi stand-up előadás-sorozat során. Az első alkalmon február 1-jén vehetünk részt, amikor a vallás és a varázslat sokszínű formáinak eredhetünk nyomába.

További infók

Szecesszió, Art Deco, Népművészet – Női lélek, népi formák

A kiállítás a XX. század elejének két nagy stílusa (a szecesszió, illetve az art deco) és a népművészet találkozását vizsgálja női alkotók sajátos perspektívájából.

A június 22-ig látogatható kiállítás olyan női művészek nézőpontján keresztül mutatja be a korszakot, mint Lesznai Anna, a Zsolnay nővérek, Mallász Gitta, Undi Mariska, Lukáts Kató vagy Zsindelyné Tüdős Klára, akik mindannyian úttörők voltak a maguk idejében. Munkásságuk közös pontja, hogy tudatosan fordultak a népművészet kutatása, feldolgozása és megújítása felé. Látásmódjukat, szakmai tevékenységüket izgalmas és reprezentatív tárgyak segítségével kívánták megeleveníteni a kurátorok, a történetmesélés eszközeivel kibontva életük és a népművészet kapcsolatát.

További infók

Február 2., péntek 

Legowelt (NED), Kassem Mosse (GER), Q3A aka Route 8

Nemzetközi house- és technóklubestre számíthatunk február 2-án a Zene Házában! Érkezik Legowelt, a sokoldalú holland csodabogár és szintimágus, továbbá feltűnik az obskúrus house mestere, Kassem Mosse Németországból, hazai oldalról Route 8 (Q3A álnéven) számítógépes játék ihletésű technóval, Isu, a magyar szcéna megkerülhetetlen pionírja pedig gondosan válogatott lemezeivel készül (Chicagótól Detroitig) a Koncertterem hangrendszerére. Az időben érkezők Barnaq natúr borokat és pezsgőket kóstolhatnak.

További infók

FOLKest a MANYI-ban

Február 2-án dallamos népzenére, lendületes folk punkra és vad táncra számíthatunk a MANYI-ban. 19 órától a Visszaesők indítja a bulit, majd a Common Vibe Egyesület mentorálásával létrejött Várkonyi Csibészek zenekar érkezik. 21:30-tól jam sessionre számíthatunk, és aki eddig üldögélve hallgatta a koncertet, most már biztosan ropni fogja.

További infók

Chromeo (CA), support: Tolo & Falcao

P-Thugg és Dave 1 gyermekkoruk óta a legjobb barátok voltak, majd 2002-ben hivatalosan is megalakították a zenekart. Az idők kezdete óta az egyetlen sikeres arab–zsidó együttműködésként írják le magukat.

P-Thugg (Patrick Gemayel) billentyűs hangszereket, szintetizátorokat és talk boxot, Dave 1 (David Macklovitch) pedig gitárt és éneket tesz bele az együttműködésbe, ami megjárta már a brit Glastonbury, Reading és Leeds, a japán Fujirock, az izlandi Iceland Airwaves, a kanadai Pemberton, valamint a Coachella, Bonnaroo, Rothbury, Lollapalooza színpadait. Február 2-án az A38-on hallhatjuk őket.

További infók

Árni – premier előtti vetítés

A madáralkatú Árni egy vidéken turnézó, szakadt vándorcirkusz mindeneseként dolgozik. A társulatot egy család alkotja, ahol Árni az egyetlen kívülálló. A fiú szerzetesi egyszerűséggel éli a napjait: gondozza a cirkuszi állatokat, és elvégzi a család által rábízott feladatokat. A cirkuszba egy nap új piton érkezik. Az állat felkelti Árni kíváncsiságát, és ahogy elkezdi megszelídíteni, a folyamat egyre erősebb hatással lesz rá.

Vermes Dorka filmje Tarr Béla kreatívproduceri közreműködésével készült, és a velencei filmfesztivál válogatásában mutatkozott be. A premier előtti vetítésén február 2-án vehetünk részt, a Művész moziban.

További infók

Algoritmus² – Emlékezés Vera Molnarra

Vera Molnar a magyar kortárs képzőművészet Párizsba emigrált absztrakt festőinek egyik legismertebb képviselője, Hantai Simonhoz vagy Reigl Judithoz hasonlóan. A négyzet bűvöletében élő analitikus művészetét rendszerint a geometrikus absztrakció nagy 20. századi hagyományához kötik. Pedig a tavaly decemberben, nem sokkal századik születésnapja előtt elhunyt alkotót ma már inkább a computer art és a generatív művészet úttörőjeként tartjuk számon.

Már akkor algoritmusokkal dolgozott, amikor számítógépe még csak a képzeletében élt. Bár ötvenkét éves koráig egyéni kiállításon nem szerepelt, olyan világsztár barátok ismerték el forradalmi munkásságát, mint François Morellet, Max Bill vagy Victor Vasarely. A Kieselbach Galéria Vera Molnar tiszteletére rendezett kiállítása a művésznő nagy gyűjtőjének, Offenbächer Ferencnek a kollekciójából válogat.

További infók

Február 3., szombat

Metamorphosis (szürrealista bál)

Február 3-án szürrealista élményben lehet részünk a Kristály Színtérben. Álom és valóság fog keveredni a Metamorphosis jelmezbálon, és ezt a legjobb lemezlovasok, klasszikus zenészek fogják megtámogatni. Lesz még szürrealista svédasztal és artisták bemutatója is.

További infók

Kínai Újévi Fesztivál

A budapesti kínai közösség szervezésében részt vehetünk az idei kínai újévi ünnepségeken, a budapesti Chinatownban, a X. kerületi Jegenye utcában. A sárkány évét köszöntő 2024-es Kínai Újévi Fesztivál második hétvégéje február 3. és 4. között fog zajlani.

Ezen a hétvégén többek közt a nyolc szellemi-kulturális örökséggel rendelkező Csengtu (Szecsuan tartomány székhelye) előadói fogják bemutatni tudásukat. Most is számíthatunk látványos előadásokra, például hagyományos hangszeres zenére és sárkánytáncra, de mi magunk is elsajátíthatjuk a bambuszbottáncolás alapjait. Részt vehetünk ételkészítésen, kézművesoktatáson, teakóstolón, és a kínai gyógyászatról is megtudhatunk izgalmas dolgokat. Ezek mellett pedig 11 órától 16:00-ig az ételstandoknál kulináris izgalmak várnak. (x)

További infók

TechnoCool – a RAVEület múltja, jelene és művészete

2023. október végétől látogatható a Magyar Nemzeti Galéria TechnoCool. Új irányok a kilencvenes évek magyar képzőművészetében (1989–2001) című kiállítása. A kiállításhoz kapcsolódóan a Magyar Nemzeti Galériával együttműködésben jött létre a Várkert Bazárban kísérőprogramként egy olyan tematikus nap, amely délután zenei és grafikai workshopokat, audiovizuális installációkat, filmvetítéseket és kerekasztal-beszélgetéseket kínál az érdeklődők számára a 90-es évek klubéletéről, vizuális kultúrájáról, technológiai fejlődéséről.

További infók

Február 4., vasárnap 

Pici Piac

Az év első Pici Piacát február 4-én, vasárnap tartják a Larus Rendezvényközpontban. A baba-mama-gyerek dizájnervásárra több mint 50 tehetséges magyar tervező érkezik: kifejezetten kismamáknak, gyerekeknek, babáknak. Kuponfüzet helyszíni kedvezményekkel, nyereményjáték, gyereksarok és limitált Pici Piac ajándéktárgyak várhatók.

További infók

Marischka Farsang

Az Attila úton levő Marischka is készül a farsangi időszakra, tematikus étel- és itallappal. Január 29. és február 4. között főételnek borjúhurka, fenyőecetes sült lila káposzta, burgonyagombóc, krémes sütőtök lesz kóstolható, desszertnek pedig nem marad el a csörögefánk házi baracklekvárral.

További infók

Ha további programokat böngésznétek a hét többi napjára is, ide kattintsatok!

Címkék