A magyar kultúra napját a Himnusz születéséhez kötjük, ahhoz a dátumhoz, amikor Kölcsey Ferenc (201 évvel ezelőtt) letisztázta a szöveg kéziratát. Az emléknapra számos kulturális intézmény készül változatos programokkal, ezek közül válogattunk most 10-et!

1. Nyílt nap az OSZK-ban

Kevés más helyen lehetne méltóbb módon ünnepelni a magyar kultúra napját, mint az Országos Széchényi Könyvtárban, ahol nem mellesleg a Himnusz kéziratát is őrzik. Január 20-án 10 órától kezdődnek a különböző programok, előadások, melyekre viszont regisztrálni kell.

Szó lesz többek között a Nemzeti Színház szövegkönyveiről, hírhedt kritikákról, Kölcsey Ferencről, Berzsenyi Dánielről vagy a 175 éves Szent István Társulatról, és nagy a gyanúnk, hogy a raktárséták, a szabadulószoba és más családi programok nem csak a kéziratok és a régi nyomtatványok iránt érdeklődőknek lesznek izgalmasak.

További infók

2. A magyar kultúra napja a Néprajzi Múzeumban

A Néprajzi Múzeum is készül a magyar kultúra napja alkalmából: a családok január 21-én, vasárnap délelőtt képregénybe gombolhatják magukat a Méta Matinén, az Istennel talállak, testvérem! – Cigány történetek című kiállítás helyszíneinek és szereplőinek a segítségével, délután pedig tárlatvezetésen és pódiumbeszélgetésen vehetünk részt a kávéházi cigányzenei kultúráról mint nemzeti örökségről.

Január 23-án a török hódoltság korának kerámiaművészete kerül fókuszba. A programon kiderül, milyen gyökerekre tekint vissza a 19. század második felében szárnyra kapott népművészet. Az ugyancsak hamarosan záródó, a múzeum legújabb műtárgyait, műtárgyegyütteseit bemutató, Zárvatermő című kiállításhoz fűződő előadás a 16–18. századi hódoltsági kerámiatörténet történetét, elsősorban északkelet-magyarországi emlékeit mutatja be.

További infók

3. 70 éves a magyar diafilmgyártás! – programok a Klebelsberg Kultúrkúriában

A magyar kultúrtörténet utolsó századának fontos elemei a diafilmek, hiszen a mesék, a népmesék, a versek illusztrálásán túl mondák, történelmi események feldolgozásai és irodalmi művek adaptációi is szerepeltek a filmkockákon.

A Klebelsberg Kultúrkúriában a magyar kultúra napját két diafilmes eseménnyel is köszönthetjük: január 20-án Szalai Kriszta és Molnár Levente színművészek előadásában vehetünk részt a Diafilmek délutánján, 21-re pedig 70 irodalmi mű egy-egy diafilm-illusztrációját, 32 grafikusművész alkotását válogatták egy csokorba a kurátorok.

További infók

4. Művészek a Svábhegyen

A magyar kultúrát nem csak múzeumokban, könyvtárban ünnepelhetjük, sőt, mivel az időjárás valószínűleg nekünk kedvez, érdemes kultúrtörténeti sétára indulni!

Január 20-án Jókai Mór egykori svábhegyi birtokát járhatjuk be. A híres író és felesége, Laborfalvi Róza több mint harminc nyarat töltött itt el, ahol különleges fákat ültettek, a kertben szőlőt és haszonnövényeket termesztettek, igazi kis mintagazdaságot hoztak létre, saját borászattal, háziállatokkal.

További infók

5. Hangfoglaló minifeszt a Turbinában

A Turbinában könnyűzenei koncertek fognak szólni a magyar kultúra napja alkalmából. Január 21-én részt vehetünk a már hagyománynak számító Hangfoglaló minifeszten, 13 kiváló előadó mutatkozik be az Induló Előadói Alprogram 2024-es támogatottjai közül. Olyan zenészekkel ismerkedhetünk meg, mint Palágy Ildikó, Lenkke_, Szlimmy és még sokan mások.

További infók

6. A magyar kultúra napja az Urániában

Az Uránia mozi erre az alkalomra filmportrékkal készül: 9 olyan alkotást nézhetünk meg január 22-én, amely jelentős magyar személyiségek életét, kalandjait, küzdelmeit mutatja be, dokumentumfilm vagy játékfilm formájában.

Kortárs írók (Bereményi kalapja, Saját erdő), zenészek (Cseh Tamás film, Ott torony volt), sportolók (Aki legyőzte az időt – Keleti Ágnes, Magasságok és mélységek) történetei elevenednek meg a filmvásznon, de egy 19. századi orvos és egy mai természetrajongó életébe is beleláthatunk.

További infók

7. „Ki fogja felszedni a szemetet a forradalom után hétfő reggel?”

Hogyan hat az anyaság az alkotói folyamatra? Milyen láthatatlan munka rejlik az alkotások mögött? Hogyan ábrázolja a művészet a reproduktív munka fontosságát és kihívásait?

Kállay Eszter, Szirmai Panni és Rudas Klára a Kelet Kávézóban szervezett beszélgetésen olyan témákat fog körbejárni, amelyeket talán nem kötünk egyből a kultúrához, holott lehetne, kellene! A három alkotó előre megfogalmazott kulcsszavak mentén mesél anyaságról, feminizmusról és alkotásról, ezek társadalomban betöltött szerepéről január 22-én.

További infók

8. A magyar kultúra hete Ferencvárosban

A Mester Galéria és a Ferencvárosi Művelődési Központ egy egész hétre nyújta az ünneplést, ráadásul ingyenes, az egész családot megszólító programokkal. Január 20-án és 21-én például bábszínházzal, színházi előadással, 26-án pedig rendhagyó irodalomórával várják a fiatalokat.

Ezenkívül bekapcsolódhatunk utcakoncertekbe, felnőtteknek szóló versműhelybe, és részt vehetünk a galéria havonta megrendezett beszélgetéssorozatán, ahol 22-én Nádasdy Ádám lesz a meghívott.

További infók

9. A magyar kultúra napja Szentendrén

Szentendrén sem fog unatkozni az, aki hétfőn valami kulturális programra vágyik! A P′Art Mozi magyar filmekkel és egységes jegyárakkal készül, a Hamvas Béla Könyvtárba pedig ingyenes felfedezősétát szerveznek. A Ferenczy Múzeumi Centrum eseményeit még hétvégén csíphetjük el, és érdemes a programokat is böngészni, mert több izgalmas előadásra, filmvetítéssel egybekötött beszélgetésre számíthatunk.

További infók

10. A magyar kultúra napja a Vigyázó Sándor Művelődési Központban

A művelődési központ kiállításmegnyitókkal és színházi előadással készül a magyar kultúra napjára január 20-án és 21-én. Babusa János szobrászművész alkotásait, valamint a rákosmenti képző-, ipar- és fotóművészek kollektív tárlatát nézhetjük meg, szombat este pedig a Kaláka együttes ünnepi verskoncertjére készülhet az egész család.

További infók

(Borítókép: We Love Budapest)

Címkék