shopping

szerkesztés

Nagymamáról unokára ’93 óta – A ZOKNI kontent egy családi vállalkozás modern lenyomata

Szerzők

  • Szolga Gordana

2023. 08. 10. 14:40

Ha manapság megkérdezünk valakit, hogy mit néz meg először egy másik emberen, akkor az arc után sokan a cipőre szavaznak. Ami pedig rögtön maga után vonja a zoknit is. A zokni pedig sok mindent elárul viselőjéről, hiszen lehet átlagos, retró, felemás, vicces, feliratos, mintás, művészi(eskedő), de a legszélsőségesebb, a legfurcsább, a legkreatívabb kreáció is szembejöhet az utcán. A ZOKNI kontent márka darabjaira pedig egy kicsit minden egyszerre jellemző!

Fotó: ZOKNI Kontent - Facebook

Ma már (szerencsére) egyre többen állunk úgy a munka világához, hogy muszáj valamilyen magánvállalkozást csinálnunk, ahol kiélhetjük a kreativitásunkat. Ebből szoktak a legjobb, a legszerethetőbb dolgok születni. Dombai Luca, a ZOKNI kontent tulajdonosa is így tett, aki nagyszülei vállalkozását viszi tovább, amely 1993-ban még egy kényszervállalkozásként indult. A rendszerváltás idején a gazdasági szerkezetváltás miatt sorra szűntek meg a munkahelyek, köztük Luca nagymamájáé is (Barta Lászlóné), nagypapájának (Barta László) pedig ekkor kellett hazajönnie Németországból.

Gondolkodtak, hogy mit lehetne kezdeni ebben a helyzetben, majd az újságban találtak egy cikket olasz zoknikötőgépekről, melyekben hamar meglátták a lehetőséget. Luca papája épületgépész, így tőle nem álltak távol a műszaki dolgok, de lényegében teljesen a nulláról építették fel a kis vállalkozást.

Fotó: ZOKNI Kontent - Facebook

A mai, hatalmas social media civilizációban unokájuk, Luca úgy igazán 2021 telén kezdett azon gondolkozni, hogy jó lenne egy saját minibizniszbe fogni. Sokat lógott kicsiként az üzemben, szóval a terep otthonos volt.

„Mára már teljesen más érték itt lenni az üzemben, papa és mamusz mellett tanulni a zoknikészítés fortélyait, illetve ezen keresztül újra feltárni a fantáziám, amit az évek alatt kissé bezártam a külső, konzervatív hatások nyomására” – meséli Luca.

Fotó: ZOKNI Kontent - Facebook

Luca lázongó természete zoknijaiban is visszatükröződik. Nem szereti, ha keretek közé szorítják, és a zoknik kreatív terében elég messzire el lehet menni, mindenféle kereten és korláton túl. Már maga az egyik klasszikus zokni – melyen szimplán egy „zokni” felirat áll – is arra utal, hogy a társadalomban mekkora szerepe lett a zokni viselésének, a minél szembetűnőbb mintájának, esetleg üzenetének. 

Fotó: ZOKNI Kontent - Facebook

Néha felmerül benne, hogy mekkora a határ az ötletek és a 30 évvel ezelőtti családi vállalkozás között, azonban a nagyszülők elég fiatalosak, és értik a kor haladását. Humora fontos szerepet játszik az alkotásban, és hisz abban, hogy mások számára is érthető, amit csinál. Így pattant ki aYOGA SLUT” feliratos zokni a fejéből, hogy ezt igenis rá kell tenni egy zoknira. Ez egy viszonylag közérthető görbe tükör a társadalomnak. Menő és mókás is, ugyanakkor mindenki elképzelheti köré a saját sztoriját, jelentéstartalmát.

Fotó: ZOKNI Kontent - Facebook

Luca egyébként folyamatosan mozgásban van, mialatt fantasztikus és inspiráló emberekkel találkozik, így nemegyszer kollaborál. Például Vajas Fruzsinával is született egy vagány projekt, aki a YOLOGA with Fruzsi név alatt tart jógaáramlásokat. Immár második közös eseményüket tartják, ezúttal augusztus 13-án a Gellért-hegyen, ahol egy sunset flow jógaórára nevezhettek be, amire már csak azért is érdemes elmenni, mert megajándékoznak egy ZOKNI-val.

Fotó: ZOKNI Kontent - Facebook

Folytatnád az olvasást? Szeretsz mindig képben lenni, érdekelnek a legújabb budapesti hírek, történetek? Iratkozz fel heti hírlevelünkre, az Insiderre, és legyél te a társaság iránytűje, ha éttermet, kirándulóhelyet vagy programot kerestek!

Hasonló tartalmak

Admin mode