Konfetti, pezsgő, Rádiókabaré – így búcsúztattuk az évet az elmúlt 100 évben!

A Fortepan segítségével készített összeállításban megmutatjuk, hogyan buliztunk az év utolsó éjszakáján az elmúlt 100 évben.

Már tart az első világégés ezen az 1915 utolsó napján készített fotón, de a jókedv azért nem hiányozhat. A polgári környezetben készült, mozgalmas felvételen találunk katonát, nagypapát unokával, gramofont, jó sok italt és egy urat, aki forró teát szürcsölget – vagy puncsot. 

1932 szilveszterén még volt hó – jófejkedő fiatalok pedig már akkor is akadtak. A gigantikus hóember vállán ülő izmos fiatalok remélhetőleg nem alsónadrágban építették a méretes hóembert!

Házibuli Németh Lászlóéknál – a kor irodalmi krémjével. A kép az író Attila utcai lakásán készült 1938-ban, az utolsó békeévben. Az esztendőt a kép szerint a Németh házaspár Babits Mihállyal, Török Sophie-val, Farkas Zoltánnéval, Erdélyi Józseffel és Illyés Gyulával töltötte. 

Szintén 1938 – ezúttal azonban a Teréz körút 43., a Béke (akkor Britannia) Szálló kupolatermében ünnepel a vidám társaság.

Vagy hiányoznak a képről hárman, vagy érthető, hogy a srácok ilyen jókedvűek... Az asztalon lévő hét poharat valószínűleg sokszor töltötték újra az este folyamán 1940 szilveszterének éjjelén.

Nem sima szilveszteréjszaka, hanem beöltözős, jelmezes buli volt 1943-ban ennél a társaságnál. A cowboyok, török tisztek, tengerészek és spanyol hercegnők sokasága láthatóan jól érezte magát, hiába dúlt a II. világháború. 

A forradalom évében sem maradt el az óévet búcsúztató összejövetel – itt például a kor ünnepelt sztárjai, Medgyesi Mária és Várkonyi Zoltán színművészek mulatnak nagyestélyiben és szmokingban. 

Csala Zsuzsa, Gózon Gyula, Gobbi Hilda és Fónay Márta színművészek a Magyar Rádió 1961-es szilveszteri adásának felvételén. Hogy a felvételt valóban az év utolsó estéjén rögzítették volna, az kevéssé valószínű, az viszont biztos, hogy sokan köszöntötték az adással az új évet!

Szilveszteréjjel az utcán trombitával, vidám fiatalokkal, jelmezekkel és egy valódi rendőrrel 1967-ből. 

Üllői út–Nagykörút kereszteződés, aluljáró, 1971. Szilveszteri kívánságműsor közvetítése, „Térzene” az Üllői úti aluljáróban címmel. Középen Kovács Apollónia és Bojtor Imre népdalénekesek, valamint Szilágyi János riporter (fejhallgatóval a fején).

34 évvel később ismét Németh Lászlóéknál – Illyés Gyula (a kép bal szélén) ezúttal is vendég, de itt már vele van felesége, Kozmutza Flóra (a kép jobb szélén) Déry Tibor (elöl) és Gombos Katalin színművész (Flóra mögött) 1973-ban.

Szintén 1973, de másfajta buli, mint az írók és színészek közege. Miniszoknya, hosszú haj, trapéznadrág és minden bizonnyal nyugati zene – házibuli 70-es évek módra.

Petárdát még biztos nem árultak, de trombita, álarc, papírkalap és más, szelídebb szilveszteri kellékek bőven vannak az utcai árus asztalán a Felszabadulás téren (ma Ferenciek tere) 1977-ben. 

Címkék