A Macesz Bistro már 11 éve stabil pontja a bulinegyed szívének a Kazinczy utcában. November vége óta elérhető két- vagy háromfogásos ebédajánlatuk, amely korrekt adagokkal, kedvező áron és kiváló minőségben várja a vendégeket. Mi pedig le is teszteltük.

Az ősszel megrendezett Országos Étterem Héten a közönségszavazatok alapján a Macesz Bistro második helyen végzett, ekkor jött az igény a vendégek részéről, illetve maga a Macesz is már régóta gondolkozott azon, hogy az à la carte kínálat mellett két, illetve három fogásból álló, hétköznap elérhető menüsorral is készüljön. Több népszerű tételt is beemeltek az ebédidőben elérhető kínálatba, némileg egyszerűsített formában. Azonban a minőségből nem engedtek, hiszen ugyanazokból a friss, szezonális, termelőktől származó alapanyagokból készülnek az ebédmenü tételei is, mint az ebéd- vagy vacsorakínálat.

Régebbi nevük Macesz Huszár volt, ami tükrözte a konyha magyaros, egyben zsidó jellegét is, ebből lett a Macesz Bistro, amely így a külföldiek számára is jobban megjegyezhető.

Tasnádi Ákos séf már 11 éve a Macesz meghatározó arca

Ákos 11 éve, már a kezdetektől jelen van a Macesz életében, nemcsak séfként, hanem tulajdonosként is, így az ételek az ő ízvilága és kreatív ötletei alapján valósulnak meg: Édesanyám és nagymamám receptjeit alakítottam és helyeztem át éttermi körülmények közé, ami azt jelenti, hogy technológiailag természetesen használom az újdonságokat, de ízvilágában ugyanazokat az ételeket kapjuk, amelyek gyerekkoromban vártak otthon. Természetesen ebbe belekerültek az évek során saját ötletek, elképzelések, de az íz és a rusztikus jelleg megmaradt” – meséli.

A vendégkör nagy része a lokáció miatt is a Kazinczy utcán átsétáló külföldiekből áll, de büszkék arra, hogy olyan vendégeik is vannak, akik mikor visszatérnek Budapestre, ismét őket választják, illetve a világ minden tájáról érkeznek ebédre vagy vacsorára betérők a barátok ajánlása alapján, így mondhatjuk, hogy a Macesz jó híre szájról szájra terjed.

Az Étterem Héten való megjelenésünkkel, illetve most az ebéddel is szerettünk volna jobban fókuszálni a magyar vendégkörre. Némileg egyszerűsítve, de minőségben ugyanazt kapják, mint a drágább árfekvésű vacsorák esetében, viszont számukra is jobban megfizethető a hétköznapi ebédajánlat, és ha megkóstolják, akkor biztos, hogy vacsorára is visszatérnek majd” – meséli Nagy Norbert, aki már 6 éve dolgozik a Maceszban, másfél éve üzletvezetőként.

Gulyásleves, macanya és flódni egy kis plusszal: az ebéd magasabb szintre emelése

Az ajánlatból elsőként két levest kóstoltunk, az egyik egy hagyományos marhagulyás, amelyet a külföldiek gyakran keresnek, és ha ide betérnek, pont úgy kapják, ahogy a magyar konyha egyik alapételét ismerjük és szeretjük: prémiumminőségű, friss nádudvari marhahúsból, burgonyával és pirospaprikával.

A vegetáriánus levest is kipróbáltuk, amely egy kakukkfüves-tejszínes hagymakrémleves volt, melybe fokhagymachips, kenyérkocka és lilaretek-csíra, valamint friss zöldhagyma is került a frissesség és roppanósság kedvéért.

A zsidó konyha több alapétele is szerepel az ebédajánlatban, köztük a ludaskása, amely éttermi variációjában kicsit más, mint az otthoni verzió. A rizs helyett gerslit használnak, illetve kacsaszárnytő és házi kolbász is kerül a tetejére, így ez egy igazán laktató, téli fogás.

Szintén klasszikus a vörösboros marhapörkölt, amelyet természetesen galuskával tálalnak. A hús minősége itt is kiváló, és egy ebéd középső tételéhez képest elegendő adag.

A macanya pedig egy igazi különlegesség a vegetáriánus ételek kedvelőinek. Tulajdonképpen a macesz és a lasagne társítása, hiszen a zöldséges rétegek közé maceszlapok kerülnek. Állagában és kinézetében is hasonlít a lasagnére, bár itt a paradicsomos szósz a tészta alá került, így egy teljesen más ízvilágú fogást kapunk, amelyet egyszerűen imádtunk.

Az ebédajánlat tételei között szintén szerepel a kihagyhatatlan sólet, a rántott hús és az izraeli ízvilágú bárányköfte is, amelyet labneh-vel, vagyis joghurtkrémmel kínálnak. 4-féle desszertet is találunk a heti ajánlatban. A séf palacsintája egy extrább, felfújt palacsinta, amely mellé a szilvalekvárt helyben főzik, a madártej a tojásfehérjehab helyett habcsókdíszítést kap, illetve az általunk kóstolt somlói galuska és flódni.

A somlói galuska alapját Ákos nagymamájának receptje adja. A mazsolát tokaji aszúban áztatják, a piskótát is ezzel locsolják meg, de aki nem rajong a mazsoláért, anélkül is kérheti. A csokiréteg is nagyon finom, az étcsoki dominál, amely az édes mazsolával ütős páros, nekünk sokkal jobban bejött, mint az édesebb variációk. A tetejét még diós ropogóssal is megszórják.

A flódni is igazi favorit, még sosem ettük úgy, ahogy a Maceszben kínálják, egy könnyed citromos almahab társaságában, ami meglepően jól állt a mákos-diós-almás-lekváros rétegeknek.

Ha az ebédajánlat mindhárom tételét megkóstoljuk, biztos, hogy teli hassal távozunk majd, igazából akár a leves és főétel is elegendő mennyiség lenne, de a desszerteket tényleg nem érdemes kihagyni. A két fogás 3990 Ft, a három fogás 4890 Ft-ba kerül. Az ajánlatnak nem része az ital, de a hazai borok és nemzetközi tételek, valamint a kézműves szörpök közül is bőséges a választék, utóbbiból egy klasszikus bodzát és egy cukormentes meggyet kóstoltunk, és természetesen egy finom kávéval is zárhatjuk az étkezést.

Ünnepi ajánlatok

December 20-ától elérhető lesz a Maceszban a karácsonyi séfajánlat, amelyből nem maradhat ki a harcsahalászlé gyufatésztával, a velős csont vagy a töltött káposzta sem, amelyet Ákos szabolcsi gyökerei miatt édes káposztából, paradicsomosan készít majd, éppen úgy, mint ahogy náluk otthon is szokták. Illetve szilveszter környékén is számos finomsággal készülnek, mint a kaszinótojás, a vargányaconsomé, a vöröslencse-„lángos” tejföllel és parasztsonkával, a bőrös malackaraj pezsgős káposztával vagy vegetáriánusoknak a sült tofu pezsgős káposztagratennel. A desszert pedig almás rétes lesz fahéjhabbal. December 31-én rövidített étlappal várják a vendégeket, amiről nem hiányozhat a Budapest-bélszín, a szarvasvadas maceszgombóccal, a sólet vagy a macanya sem.

Címkék