Keresés EN

Látnivalók és kultúra

Whitney Houston és Billie Eilish fellépőruháit is megnézhetjük hamarosan Budapesten

Nem a ruha teszi az embert, tartja a mondás, ami igaz is lehet, leszámítva bizonyos eseteket, például amikor egy világhírű popdíváról van szó, akinek a hangja és a dalai mellett az is nagyon fontos, hogyan jelenik meg a közönsége előtt, milyen a fellépőruha, amit visel. A jövő májusban egyenesen Londonból Budapestre érkező utazókiállítás, a Dívák & Ikonok fő témája is ez: legendás színész- és énekesnők híres fellépőszettjeit nézhetjük meg, miközben megismerkedünk mind az előadó, mind a ruha történetével.

A londoni Victoria and Albert Múzeum a világ legnagyobb iparművészeti és dizájnmúzeuma. Itt rendezték meg a rövidesen Budapestre érkező Dívák & Ikonok című kiállítást, mely az eredeti helyszínen 2024 áprilisában zár, majd mint utazókiállítás világturnéra indul, és az első helyszín a városligeti Zene Háza lesz. A tárlat 2024 májusában nyílik Budapesten. A nyitás óta telt házzal futó kiállítás a legnagyobb dívákkal foglalkozik, akik között nemcsak világhírű popdívákat találunk, hanem az operavilág nagyjait, némafilmsztárokat és a mozi legnagyobb csillagait.

A kiállításon az életutak, a sorsok és a karrierek története mellett a fellépőruhák jelentik majd a fő vonzerőt. Látható lesz például az a ruha, amit Ingrid Bergman a Jeanne d′Arcról szóló filmben viselt. Először lesz látható a nagyközönség számára Maria Callas fellépőruhája, amit a Covent Garden Norma című produkciójában hordott 1952-ben. Marilyn Monroe rojtos fekete ruháját is megcsodálhatjuk, ami a Van, aki forrón szereti című filmben (1959) volt rajta. A sztárok divattervezőjének tartott Bob Mackie által tervezett ikonikus szettekből is láthatunk jó párat.

A kiállítás nagy erénye, hogy nem csak a régi nagyokkal foglalkozik. Sarah Bernhardt, Josephine Baker, Édith Piaf, Marlene Dietrich, Cher, Tina Turner, Whitney Houston vagy akár Björk és Madonna mellett foglalkozik olyan friss, mai sztárokkal is, mint Rihanna, Adele vagy Billie Eilish. Igazából a tárlat azokat a legfontosabb női előadóművészeket mutatja be, akik a 19. századtól egészen napjainkig meghódították a nagyközönséget. A kiállítás két nagyobb tematikus egységből áll majd. Az első rész történelmi kontextusba helyezve a dívaság megszületését tárgyalja, bemutatja a színpad, a mozivászon és a képernyő legnagyobb istennőit, akik tevékenységükkel formálták, sőt formálják a mai napig a popkultúrát. A második fele a kiállításnak a modern dívák galaxisát térképezi fel, azokat az előadókat elsősorban, akik személyiségükkel és önazonosságukkal, hangjukkal és dalaikkal valamiféle társadalmi változást értek el, szolgálva ezzel a fejlődést is.

A Dívák & Ikonok című kiállításról további információkat a Magyar Zene Háza weboldalán találhattok.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Kultúra

Oscar-nap a Művészben

Március 11-én 96. alkalommal díjazza az előző év legjobb filmjeit és filmeseit az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia. Nincs is jobb hangolódó program a gálára, mint a március 10-ei Oscar-nap a Művészben, amikor 13 órától estig jelölt filmeket nézhetünk meg.

Kultúra

Janikovszky-est a vaksötétben – avagy a lemez két oldala

A Bodor Tibor Kulturális Egyesület közreműködésével március 13-án a Lurdy Moziban egy egyedülálló képzeletszínházi előadásban lesz részünk, A lemez két oldala címmel: Janikovszky Éva írásainak segítségével teljes sötétségben, csak a hangokra és szavakra koncentrálva fedezhetjük fel mindennapjaink rejtett oldalait.

Kultúra

Mai Manó fotográfiái

A PaperLab Galériában kiállított 50 fotóból álló, ingyenesen megnézhető válogatásban olyan alkotásokat láthatunk, amelyeket Mai Manó fotográfus a budapesti műtermeiben készített a századforduló környékén.

Neked ajánlott

A