Ha Erzsébetváros felé veszitek az irányt, érdemes a nagy sietségben a lábatok alá is nézni, ugyanis különleges „emlékművek” kezdték ellepni a járdákat. Ezek a különös jelek a pesti gettó határát jelzik, amit 1944. december 10-én zártak le. A kis táblácskákat a VII. kerület utcáin fedezhetitek fel, a tervek szerint 32 készül majd belőlük karácsonyig, de a felét már most megtalálhatjátok.

A Hetedik Műterem neve ma már valószínűleg nem csak építészberkekben jól ismert, de mióta elkészítették a Reform 500 nevű köztéri installációt, azóta a szélesebb közönség is egyre többször találkozhatott a nevükkel meg persze a különböző munkáikkal. Nekik köszönhetjük a Normafa Síház és a Móricz Zsigmond körtér Gombájának újjászületését, de az ELTE BTK campusán is egy különleges II. világháborús emlékművet készítettek. Ők készítik azokat a jeleket, amelyek az elmúlt napokban megjelentek Erzsébetváros utcáin, egészen pontosan a járdákon. Ezek a pesti gettó határát mutatják meg nekünk, amit 1944. november 29. és december 10. között húztak fel a VII. kerületben.

Az egykori gettó határa 16 utcán ment keresztül, erre egészen mostanáig csak a Dohány utcai zsinagógánál elhelyezett emléktábla utalt, így valójában észrevétlenül sétálunk át a területen. A nemrég kihelyezett köztéri installáció hálózatosan mutatja meg a valamikori határt, így nem egy helyen, hanem a 16 utcában szétszórva találjuk meg az apró jeleket, melyekből összesen 32 van. Az emlékmű jelenleg még építés alatt áll, a tervek szerint – meg persze ha az időjárás engedi – karácsonyra készül el a teljes mű, de a felét már lerakták, így aki szeretné, elindulhat a jelek keresésére.

A határokat jelölő elemek speciális recept alapján készültek, mindegyik színezett műkő tégla, felső felületében egy vastag bronzrúd jelöli az egykori határt (a betonelemeket a VPI Concrete készítette). Ezekből a jelekből két típus is készül: egy magyar–angol és egy magyar–héber feliratos (grafika: Submachine), amelyek az egyes utcák két-két járdafelületébe, az egykori palánk helyére, illetve az egyes utcák utolsó gettóba tartozó házának sarkához tapadnak.

A Hetedik Műterem által tervezett emlékmű a VII. kerület által kiírt Klauzál téri gettóemlékhely nyilvános ötletpályázatának nyertes terve, az utcákon található jelek mellett várhatóan tavasszal egy Klauzál téri jel is készül majd.

(Borítókép: Szabó Levente - Hetedik Műterem)

Címkék