Keresés EN

Ez is érdekelheti

Szabadidő

Sem sárkányok, sem koboldok nem lakják, csak télen a denevérek – A Szopláki-ördöglyuk

A misztikus nevű, különleges barlangrendszer egy sziklafal tövében nyílik, a Pilisszentkeresztről a Két-bükkfa-nyereg felé vezető turistaút mellett.

Öt kilométernyi fényfüzér, 140 000 energiatakarékos LED-izzó – Így indult el a BKV ünnepi fényflottája

Kilenc feldíszített járműből áll a BKV idei ünnepi fényflottája. A járművek – a Fogaskerekű kivételével – december 1-jén kora este egyszerre indultak el a Hungária kocsiszínből. A fényflotta január 7-ig közlekedik.

Egy év kényszerszünet után újdonsággal, két fénybusszal tért vissza a BKV ünnepi fényflottája . A „zászlóshajó”, a 2009 óta közlekedő klasszikus Fényvillamos, a Ganz UV mellett 2023-ban már nyolc jármű kapott ünnepi díszkivilágítást.

Kültéri LED-szalagok, füzérek kerültek egy KCSV-7, egy TW6000 (Hannoveri), egy T5C5K2 (Tátra), egy ICS (Ganz-csuklós) és egy Combino villamosra, valamint egy szóló és egy csuklós Mercedes-Benz Conecto autóbuszra. A hat fényvillamost és a két fénybuszt Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere és Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója indította útjára péntek este. A Fogaskerekű december 10-től csatlakozik majd a BKV fényflottájához.

 

A járműveket több mint százan díszítették az elmúlt hetekben a kocsiszínekben és a buszgarázsban. Az ünnepi dísz fő alkotóelemei a kültéri LED-szalagok, füzérek és hálók összesen több mint 5 kilométer hosszúak, és több mint 140 ezer energiatakarékos LED világít bennük. A modern, környezetbarát LED-égők meleg fényükkel nemcsak az ünnepek meghittségét erősítik, hanem alacsony energiafogyasztásukkal és hosszú élettartamukkal csökkentik a BKV ökológiai lábnyomát is. A KCSV-7, a Tátra és a Ganz-csuklós villamosokon ünnepi fényt kaptak az áramszedők is.

Több jármű belső terébe is díszítés került. A hagyományos Fényvillamos mennyezetén a LED háló mellett 150 darab horgolt dísz is található, amelyeket a BKV egyik utasa ajánlott fel az idén 150 éves Budapest tiszteletére. Idén először két busz is ünnepi fénybe öltözött. A matricák mellé kültéri, vízmentes 24 Volt tápfeszültségű LED-szalag került egy szóló és egy csuklós Mercedes-Benz Conecto autóbuszra.

A fényflotta szinte az egész várost behálózza, hozzájárulva a főváros ünnepi hangulatához. Az UV a 2, 19, 47, 49, 14, 69, 50, 42, 42-50, 14-41 vonalakon jár, a Tátra villamos Budán és Pesten is feltűnik, az 1, 17, 41, 56, 61, 59, 14 vonalakon közlekedik. A Combino a 4, 6 vonalon jár. A KCSV-7 a 2, 23 vonalon, a Ganz-csuklós a 47, 49 vonalon, a Hannoveri pedig a 42, 50, 51A vonalon közlekedik. A 60-as villamosként üzemelő, másfél évszázados múltra visszatekintő, feldíszített ünnepi Fogaskerekű – a vágányzár után – december 10-én indul majd. A szóló Mercedes-Benz Conecto fénybuszra a 105 és a 91 vonalon lehet felszállni, a csuklósra pedig a 7, 26 vonalon. A menetrend itt található

A fényjárműveken normál díjszabással, érvényes menetjeggyel lehet utazni. A BKV ünnepi fényflottája 2024. január 7-ig közlekedik.

Forrás: BKK.hu

Cimkék

Hasonló tartalmak

Szabadidő

10 izgalmas márciusi program 1500 forint alatt

Rémlénykongresszus, élő hangoskönyv vagy szervezett séta – az a közös ezekben a programokban, hogy nem kell a zsebünk mélyére nyúlni a jegyárakért, mindegyik belefér egy maximum 1500 forintos keretbe!

Látnivalók és kultúra

Már azelőtt programozott, hogy lett volna számítógép – Vera Molnar különleges művészete

Vera Molnar annak ellenére is festőművész maradt, hogy 1968-ban az elsők között készített műalkotásokat számítógéppel. Ráadásul nőként. Portré egy kivételes elméről, aki 99 évig élt.

Látnivalók és kultúra

A nyakában hordta a sebész a fejből kioperált golyót – 80 éves a Sziklakórház

A II. világháború alatt gyógyítottak itt, a háború után kutatták és gyártották a tífusz ellenszerét, majd újra kórház lett, meg bunker és raktár. Használták színházi előadásokra, 16 éve pedig múzeum.

Neked ajánlott

A