Tavaly tavasszal izgalmas helyszínen, a Széll Kálmán téren található felújított Postapalotában nyílt meg a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont, mely egy gyors online regisztrációt követően ingyenesen látogatható. A múzeumban megismerkedhetünk a pénz történetével, a tőzsde működésével és a banki folyamatokkal, de a száraz és unalmas tények helyett egy szuper, élményekkel teli és interaktív utazáson vehetünk részt. Gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt ajánljuk, hiszen a kiállítás szinte kézen fogva vezet minket a pénzügyi tudatosság felé, miközben remekül szórakozhatunk. Cikkünkben bemutatjuk az öt legkedveltebb attrakciót az aranyrúdemeléstől kezdve a robotokon és bankjegynyomtatáson át a csőpostáig és széfnyitásig.

A nyitás alkalmával már ellátogattunk a Magyar Pénzmúzeumba, és beszámoltunk a Sándy Gyula tervezte, gyönyörűen felújított Postapalota épületének történetéről. Ha ott járunk, akkor érdemes felmenni az ingyenesen látogatható tetőteraszra is, ahonnan nem csak csodás panoráma nyílik Budapestre, de teljesen új perspektívából vehetjük szemügyre a nyüzsgő Széll Kálmán teret. A Postapalota bástyaszerű tornyait ráadásul eddig csak lentről lehetett megnézni, ám a Pénzmúzeum Panoráma Teraszról már egészen közel mehetünk a tornyokhoz. Azonban most térjünk vissza a múzeumba, és lássuk, hogy mi is teszi igazi élménnyé a látogatást!

Aranyrúdemelés

A több szintet is elfoglaló állandó kiállítás – amely A pénz útja nevet viseli – a föld alól indul, az élményalapú látogatás pedig már itt kezdetét veszi, hiszen egy mágneskártya segítségével tallérokat gyűjtögethetünk menet közben. A pénz történetének, a banki szektornak és a tőzsdei folyamatoknak az interaktív megismerése után, a kiállítás vége felé bepillantást nyerhetünk az aranybányászat múltjába, majd egy valódi aranyrudat is megérinthetünk. Hogy egy aranyrúd korántsem olyan könnyű, mint amilyennek a filmekben látszik, ahol a betörők általában könnyed mozdulatokkal dobálják sporttáskába a tömböket, arról a látogatók is meggyőződhetnek. A rúd ugyanis megemelhető, de nem könnyen, hiszen a súlya 12,4 kg, és nagyon értékes, 250 millió forintot ér.

Robotcsalád

Főleg a gyerekek körében népszerűek az interaktív robotok: Moneta és Pengőr. A kis rajongók számára jó hír, hogy a Pénzmúzeum robotcsaládja nemrég Manival bővült. A gesztikuláló, pislogni képes, humanoid jellegű robotok érdekessége, hogy társalognak, arcot követnek, és párbeszéd kezdeményezhető velük. Érdemes verbális képességeiket tesztelni az aulában. Ha gyerekekről van szó, a tárlat a 12–18 éves korosztályt célozza, de bátran ellátogathatunk kisebbekkel is, az izgalmas teret és a számos élményt ők is élvezni fogják!

Saját arcképes bankjegynyomtatás

A kiállítás végén mindenkinek lehetősége van arra, hogy megszerkesszen egy saját bankjegyet, biztonsági elemekkel, dekorációval lássa el, magát lefotózva az arcképével szerepeljen rajta, amit végül kinyomtatva természetesen haza is tud vinni. A kiállítás ezen részén UV-fény alatt azt is megtekinthetjük, hogy a valódi papírpénzeket milyen hologramos jelek díszítik és védik, így kézzelfoghatóvá és láthatóvá válik, hogy a hamisítás egyáltalán nem olyan egyszerű, mint ahogy azt egyes filmekben mutatják.

Csőposta

A Magyar Nemzeti Bank régen az üzenetek közvetítésére csőpostát használt. A csőrendszerben légnyomással vagy vákuum révén továbbították a küldeményeket. Érdekes, hogy ez nem múlt idő, hiszen sok helyen ma is előszeretettel alkalmazzák ezt a módszert. Jellemzően ott, ahol költséghatékonyan és gyorsan kell nem digitalizálható tárgyakat szállítani. A Pénzmúzeumban mi is kipróbálhatjuk, hogy működik a csőposta, ráadásul különböző, pénzügyi tudatosságról szóló bölcsességeket küldhetünk egyik pontról a másikba

Széfnyitás

Sokan sokféle bankrablós filmet láttunk, ahol a betörők egy páncélszekrény fifikás megnyitása után kerülhettek közelebb a pénzhez. Egy páncélszekrény megnyitása sosem egyszerű, de a Pénzmúzeum erre is lehetőséget ad. Igaz, a tetthelyről pénzzel távozni nem lehet, viszont rengeteg élménnyel és tudással gazdagodhatunk. Ráadásul megismerhetjük a Széll Kálmán tér ikonikus épületét, a Postapalotát is, érdemes a kiállítás megtekintése után a Panoráma Terasz kávézójában megpihenni.

A Magyar Pénzmúzeumról itt találtok további infókat, és itt tudtok regisztrálni az ingyenes, egyéni látogatáshoz, de érdemes követni a Facebook-oldalt is, mert számos szuper, időszakos program is várja az idelátogatókat.

Címkék