Keresés EN

Látnivalók és kultúra

Koncertek, irodalom és karácsonyi vásár – Ilyen lesz idén az advent a Várkert Bazárban

Idén kilencedik alkalommal rendezik meg a Várkert Bazár adventi programsorozatát. Az ünnepi kulturális kínálatban nagyszabású koncertekkel, hangulatos iparművészeti vásárral és családi programokkal várják a közönséget.

Az ünnepre hangolódás már november 26-án megkezdődik, több koncertet is meghallgathatunk, fellép többek között az Irie Maffia, a Bagossy Brothers Company, Szarka Tamás, a Barcelona Gipsy balKan Orchestra és a Honvéd Férfikar. A Várkert Irodalom Aposztróf sorozata karácsonyi különkiadással várja a közönséget, az „Angyal zenéje, gyertyafény” című esten együtt élhetjük át a várakozást és készülhetünk közös történetekkel, családi receptekkel a közelgő karácsonyra december 12-én. Juhász Anna irodalmár vendége ezúttal Borbás Marcsi és Szederkényi Olga író lesz.

Az Irie Maffia Ez a család címmel ad ünnepi koncertet december 16-án, fúvósokkal és gospel kórussal kiegészülve. A Budapest Bár idén is dupla koncerttel várja a közönséget december 17-én olyan művészek közreműködésével, mint Behumi Dóri, Németh Juci, Rutkai Bori, Ferenczi György, Frenk, Keleti András, Kollár-Klemencz László és Mező Misi. A Random Trip december 30-án lép fel egy all-star csapattal, ezúttal a rock jegyében. Az óesztendőt pedig Magyarország egyik legnevesebb elektronikus zenei party-sorozata, az idén húszéves Be Massive bulija zárja december 31-én.

A Budavári Palotanegyedben november végén nyílik egy karácsonyi, gasztronómiai témájú szabadtéri tárlat Borbás Marcsi gondozásában Mesél az asztal címmel. A Budai Várséták népszerű programjainak sorában a Sisi karácsonya sétán Erzsébet királyné ünnepeit ismerhetik meg az érdeklődők, míg A főváros ékszerdoboza sétán a Várkert Bazárt barangolhatják be a látogatók a lenyűgöző budapesti panorámában gyönyörködve.

Az adventi programokra látogatók idén is csatlakozhatnak az Ökumenikus Segélyszervezet országos adománygyűjtéséhez: a Szent István-teremben, a nemrég átadott YBL6 Művészeti Térben és a Várkert Bazárban kihelyezett perselyekbe lehet majd elhelyezni az adományokat. A hazai iparművészeti hagyomány éled újjá a Várkert Bazár aulájában megrendezett emberléptékű adventi vásáron. Advent első három hétvégéjén kortárs iparművészeti vásár vár mindenkit, és iparművészek tartanak majd különleges workshopokat. A vásár december 2-án, 9-én, 16-án szombatonként 14:00 órától, december 3-án, 10-én, 17-én vasárnaponként 10:00 órától a Várkert Bazár esti programjai végéig lesz látogatható a koncertek előterében. 

Advent első három vasárnapján 10 órától ingyenes kézműves foglalkozások várják a gyerekeket és a szüleiket. December 5-én a Rejtélyes Történelem sorozatban a Karácsonyi és újévi szokások a 19. században című esten a program házigazdája Katona Csaba történész beszélget Fónagy Zoltánnal, az ELTE BTK habilitált egyetemi docensével és a Bölcsészettudományi Kutatóközpont tudományos főmunkatársával a karácsonyi ünnepkörhöz és az újévhez kapcsolódó szokásokról.

Részletes program és további információk itt

Cimkék

Hasonló tartalmak

Hamarosan elnyelheti a föld ezt a legendás pesti kastélyt

?>

A Bogáti-Hajdú-villa a 19. század végén épült, a süppedős talaj miatt pedig a Loire-völgyi kastélyok mintájára ezt is lábazatra emelték.

Szabadidő Kultúra

Múzeumok karácsonya 2023

A Magyar Természettudományi Múzeum, karöltve a Budapesti Történeti Múzeummal, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeummal, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeummal, a Magyar Nemzeti Múzeummal és az Országos Széchényi Könyvtárral megszervezi december 16-án a Múzeumok karácsonyát. Az intézmények különböző ünnepi hangulatú előadással és foglalkozással készülnek: megtudhatjuk például, hogyan zajlott a reformkorban az ünnep, kipróbálhatunk egy 100 éves szaloncukorpapír-rojtozót és lesz adventi barkácsműhely is kicsiknek-nagyoknak!

Kultúra

365 Oldtimer Kiállítás

December elsején nyílt meg a különleges járműkiállítás, a 365 Oldtimer. Az egész évben látogatható rendezvény gazdag és változatos gyűjteményt kínál, az autóipar sokszínűségét megvilágítva, és kiemelt figyelmet szán az oktatásra is. A 365 Oldtimer Kiállítás büszkélkedhet három olyan autóval, amelyek közül csak egy-egy létezik a világon. A legkorosabb jármű a gyűjteményben, a Renault Skiff Labourdette Carrose éppen most 110 éves. Megtekinthető a Galambos József alkotta Ford T modell truck (1926) is, amivel régen még jeget árultak Amerikában, és ami idővel az autóipar egyik alapkövévé vált.

Látnivalók és kultúra

Ezek voltak Budapest legnagyobb karácsonyi látványosságai az elmúlt 200 évben

?>

A karácsony az év egyik legkülönlegesebb időszaka, így volt ez már 200 évvel ezelőtt is.

Neked ajánlott

A