2023 őszétől első alkalommal rendezi meg a műfaj tengerentúli epicentrumának legjelesebb képviselőit felvonultató koncertsorozatát a Budapest Jazz Club.

Nincs is hangulatosabb program a ködös őszi estékre, mint remek jazzkoncerteket hallgatni egy klubban. Ezt persze bármikor megtehetjük, de most egy olyan eseményt szerveztek, ami különleges lehet még a jazz műfaj kedvelőinek is. Olyan fellépőket hoz most el a jazzklub egészen január végéig, amiket kár lenne kihagyni. Mutatjuk is.

Jonathan Kreisbert Quartet – 2023. november 13.

Jonathan Kreisberggel már találkozhatott a BJC közönsége, hiszen a legendás hammondos, Lonnie Smith kíséretében remekelt 2017 novemberében, majd 2018 tavaszán saját zenekarával szintén hangos sikert aratott. A New York-i gitáros már tizenévesen feltűnt a Guitar Player és a DownBeat szaklapok hasábjain. Karrierje első lökését a miami zenei egyetem big bandjének gitárpozíciója adta. Ennek köszönhetően olyan zenészekkel játszhatott együtt, mint Joe Henderson, Michael Brecker vagy épp Red Rodney. Húszas éveiben, hosszabb nemzetközi turné után visszatért New Yorkba, ahol a legnevesebb zenekarok kapkodtak érte. Játszott Lee Konitz és Joe Locke oldalán, majd együtt alkotott Ari Hoeniggel, valamint Don Friedmannel is. Kreisberg eddig nyolc megjelent albumot tudhat magáénak, köztük a saját bevallása szerint nagy kihívást jelentő ONE című korongot, melyen szólóprodukciója hallható. Erre a koncertjére saját, utolsó BJC-s szereplése óta a világ majd minden kontinensén turnézó zenekarával érkezik.
 
Jonathan Kreisberg – gitár, David Kikoski – zongora, Rick Rosato – bőgő, Colin Stranahan – dob

Kevin Hays Solo – 2023. november 14.

A Grammy-díjjal is elismert Kevin Hayst Lionel Loueke oldalán már hallhatta a BJC közönsége. Ízig-vérig New York-i jazzmuzsikus, aki Benny Golson, majd a fiatal Joshua Redman oldalán robbant be az amerikai jazzvilág vérkeringésébe. Dolgozott Seamus Blake-kel, Eddie Hendersonnal, sőt, Sonny Rollinsszal is turnézott. Saját triójával – oldalán Doug Weiss-szel és Bill Stewarttal – tizenöt évig járták a klubokat és a fesztiválokat. Játékáról számos szakíró mellett zenésztársai, többek közt Brad Mehldau és John Scofield is szuperlatívuszokban nyilatkozik. Ezen az estén elmélyült, csakis önmagára és saját hangszerére fókuszáló oldalát ismerhetjük meg.

Kevin Hays – zongora

Ethan Iverson Trio – 2023. január 31.

Az Esbjörn Svensson, Brad Mehldau és John Medeski triumvirátus trónkövetelője, Ethan Iverson tizenhét évig volt a DownBeat által „game-changing” formációként aposztrofált Bad Plus zenekar alappillére. A rockslágereket szemtelenül és játszi könnyedséggel jazzköntösbe öltöztető trió hatalmas sikerrel adott koncertet a Village Vanguardban és a Carnegie Hallban, miközben olyan formátumú művészekkel működött együtt, mint Bill Frisell és Joshua Redman.

Ethan Iverson 2017-ben vált ki a trióból, hogy minden energiájával saját kiteljesedésére koncentrálhasson. Ennek eredményeként született meg 2022-ben az Every Note című, a Blue Note gondozásában megjelent legfrissebb albuma, melyen két nagyágyú, bőgőn Larry Grenadier, míg dobokon a legendás Jack DeJohnette kíséri.

Az ízig-vérig New York-i muzsikus, Terence Blanchardhoz hasonlóan, nemcsak élőben szerepel, de számos, a jazzhez kötődő szellemi produktummal gazdagítja a kortárs kultúrát. Igazi jazztudós, Do The M@th néven futó weboldalán több tucat interjú, esszé és értekezés lelhető fel, jazz és klasszikus zenei témákban egyaránt. 

Január 31-i koncertjén két virtuóz zenésztársa kíséri, bőgőn Peter Washington, dobokon Eric McPherson működik közre.

Részletes információk itt és itt.

Címkék