Keresés EN

budapest

„Élethosszabbító műtéttel” még nagyjából 10 évig élhet a Múzeum körúti óriásplatán

Nagyjából tíz évvel tudják meghosszabbítani a Múzeum körúti platánfa életét, amelynek gyökerei már feltörték a térkövet is. November 7-én hajnalban a Főkert és a Budapest Közút „élethosszabbító műtéttel” segített a fának.

A Magyar Nemzeti Múzeum előtt álló platánfát mindenki ismeri és régóta kerülgetjük, de ahogy egyre nagyobbra nő, úgy egyre kevésbé fér el az út menti életterében. A városi fák életét megnehezítik az út-, villamos-, járda- és közműrekonstrukciók – így történt a Múzeum körúti platán esetében is, amely bár nem jelent veszélyt, mégis indokolt a biztosítása. A Főkert és a Budapest Közút munkatársai november 7-én hajnalban egy „élethosszabbító műtétet” végeztek a fán. Hogy ez mit is jelent? Jelen esetben 40 százalékkal visszametszették a koronát, ezt szerencsére a platán jól bírja, ezután pedig a járda felőli oldalon leszedték a burkolatot a gyökerekről, hogy közé tápanyagot, fölé pedig teherelosztó paplant tegyenek. 

„A beavatkozással még maximum plusz 10 évet tudunk ennek a fának biztosítani. Mint a legtöbb platánnál a belvárosban, itt is tapasztaljuk a legyengült állapotot, a kórokozók jelenlétét, de nehezen engedjük el a fát. Ezért is teszünk meg mindent még tíz évért. Hogy legyen idő tőle elbúcsúznia mindenkinek.” – olvasható Bardóczi Sándor egy korábbi Facebook–posztjában.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Fénytűzoltó, FényHÉV, Fényflotta – Adventi járművek a városban

?>

Az adventi időszakot nemcsak a fényben úszó terek, utak és utcák, hanem a fényekkel felturbózott járművek is fémjelzik.

Budapest

136 éves az első fővárosi villamosvonal – Képgalériával köszöntjük a szülinapost

?>

1887. november 28-án készült el a főváros első villamosvonala, amely a Nyugati pályaudvar és a Király utca között haladt. Képgalériával köszönjük meg a járművek több mint százéves munkáját.

Budapest 150 – Bódis Krisztián kedvenc drónfotóival köszöntötte a fővárost

?>

Egészen különleges szemszögből láthatjuk Budapest impozáns épületeit, tereit, pontjait, újra rácsodálkozva, mennyire nagyszerű hely is a városunk.

Csodás fotókon 2023-as budapesti ősz – Képgaléria

?>

Fotósaink bejárták a várost, hogy elkapják a legjobb pillanatokat.

Neked ajánlott

A