A maga 90 méterével Budapest második legmagasabb tornya épülhet az Árpád híd pesti hídfőjénél, amely az MBH Bank új székházának főépületeként szolgál majd.

A Róbert Károly körút és a Váci út sarkán épül fel az MBH Bank új székháza, amely egy 65, egy 78 és egy 90 méteres toronyból fog állni. A 76 ezer négyzetméteres épületegyüttes generáltervezője a Finta és Társai Építész Stúdió, akik a MOL Campus tervezésében is részt vettek. A tervek szerint két torony a munkatársak befogadására szolgál majd, míg egyet bérbeadásra terveznek. Az új épületegyüttes közvetlenül az Agorához illeszkedik majd, és míg korábban az Agoránál a közlekedési csomópont és az infrastrukturális fejlesztések megvalósítása is szerepelt a tervekben, a bank új székházának építésénél ez már nem feltétel.

A három torony egyébként nem újdonság a területen: már 2017-ben is felmerült, hogy az Árpád híd lehajtójánál egy új városközpont jöjjön létre, amelyhez toronyházakat is megálmodott az akkori beruházó és tervező. Már akkor is felmerült a 90 méteres magasház építése, hiszen a szabályozási terv alapján ezen a területen már engedélyezett az ilyen magas épületek tervezése. Bár az Agora végül megépült, tornya a közelében sincs a 90 méternek, az MBH új székházának tervezésénél, úgy tűnik, éltek ezzel a lehetőséggel.

Mivel a területen bizonyos mélyépítési munkák és alépítmények már elkészültek, ezért az első két székházfunkciót betöltő torony 2026 végére felépülhet. 

Címkék