Októberben hétvégente továbbra is a gyalogosoké és a bringásoké a rakpart, ahol a székek és a sörpadok mellett mobil biciklitárolók is kihelyezésre kerültek, így könnyen leparkolhatjuk bringánkat, és nyugodt szívvel élvezhetjük a programokat egy pohár limonádé vagy fröccs társaságában.

Látványosan megugrott a biciklisek száma Budapesten, de felmerülhet a kérdés, hogy a hagyományos infrastruktúra-fejlesztés tud-e lépést tartani ezzel a tempóval. A VPI gyors és gazdaságos ötlettel reagált: kifejlesztette mobil biciklitárolóit, melyekbe most például a Duna-parton futhatunk bele. A pesti alsó rakpart az október 23-i hétvégén még a gyalogosoké és a bringásoké lesz, ahol a VELÓ és MONÓ biciklitárolóknál biztonságban tudhatjuk biciklinket, és nyugodtan élvezhetjük a Budapest Városháza és a Valyo együttműködésében megvalósuló programokat egy pohár limonádé vagy fröccs mellett. 

Hogy miért annyira kardinális a biciklis intézkedések, infrastruktúrák és eszközök jelenléte, arra a válasz nagyon egyszerű: a biciklizés a városi autós közlekedés, illetve tömegközlekedés reális alternatívája, ami növeli a város élhetőségét, csökkenti az ökológiai lábnyomunkat, emellett szórakoztató és egészséges tevékenység. Az pedig már csak örömteli plusz, ha ezt a városi lakosság a folyóparton tudja megtenni, kicsit kiszakadva a betondzsungel fogságából.

Biciklitárolók a rakparton


A VPI felismerte, hogy a biciklizés hirtelen jött felívelésével az infrastruktúra fejlesztése aligha tud megfelelő ütemben lépést tartani, és válaszként kifejlesztette a Varga Péter István és Nagy-Mihály Márk által tervezett VELÓ és MONÓ biciklitárolókat, amik megoldást jelentenek az alacsony tárolóhely-kapacitás növelésére, és lehetővé teszik a biciklitárolás gyors és gazdaságos fejlesztését: bárhol ideiglenesen is telepíthetők, bontás vagy átépítés nélkül. A rakparton kapóra jött egy hasonlóan rugalmas megoldás, és az átmenetileg kihelyezett sörpadok és asztalok mellett helyet kapott a kerékpárosoknak szánt szerkezet is, ahova bármilyen típusú bringát kiköthetünk.

A VELÓ-val a hazai közönség a rakpart mellett egyre többfelé találkozhat, de már nemzetközi visszhangot is kiváltott, amikor elnyerte az iF DESIGN AWARD-ot, az egyik legnívósabb formatervezési díjat, a Public Design („köztéri dizájn”) kategóriában. A MONÓ tekinthető a VELÓ kis testvérének, és a kerítések, a villanypóznák vagy a stoptáblák riválisának: kis helyigényű, könnyen telepíthető, nem kell rögzíteni, ha pedig fölöslegessé válik, elpakolható vagy áthelyezhető. Így azok a MONÓ biciklitárolók, amelyek jelenleg a Rakparton sorakoznak, később kisebb üzleteknél, irodáknál, kávézóknál vagy társasházaknál tehetnek hasonlóan jó szolgálatot.

Forrás: VPI

Címkék