A minőség mindig utat tör magának, mint a tavaly megnyitott újpesti hamburgerező ízeinek híre is. Ajánlásra kerestük fel a környék közkedvelt street food tényezőjét, ahova vidékről is rendszeresen visszatérnek a vendégek. Nem csalódtunk, tényleg az egyik legjobb hamburgert kóstoltuk, amit a pár évvel ezelőtt szárba szökkent burgerforradalom indulása óta csak elénk raktak az asztalra. Mindezt ráadásul egy apró, pár négyzetméternyi helyen teszik, és olyan sebességgel meg hozzáértéssel rakják össze a szendvicseket, hogy fel sem tűnik, hogy az ember közben egy sorban állva várakozik. Spoiler: a sor gyorsan halad, a várakozási idő mindössze pár perc.

Magyarországon jó ideig kétféle hamburger létezett: a szinte függőséget okozó gyorséttermi meg a hazai verzió (nagy buciban, csalamádéval), amit elsősorban hajnalban fogyasztott az ember, buliból hazafelé menet. Aztán a 2010-es évek elején, a streed food hullám kezdetén valami elindult, és egymás után bukkantak fel a harmadik utat kínáló hamburgerezők, melyek mára már nemcsak leuralták a piacot, de egyre több és több van belőlük. Az egyik ilyen hely, a The Burger Project 2022 januárjában eresztett gyökeret Újpesten, akkor találtak rá a viharvert pavilonra. A felújítási munkák elvégzése után, 2022. áprilisban nyitottak. Aztán különösebb hírverés nélkül, szájról szájra terjedt el annak a híre, hogy Újpesten világbajnok hamburger kapható. Úgyhogy ezt meg is kellett kóstolnunk!

A The Burger Project remek helyen van: az újpesti István út és a Munkásotthon utca sarkán, pár lépésre, vagy ha úgy tetszik, egy sarokra a kék, M3-as metró végállomásától. Nemcsak sokan élnek és dolgoznak errefelé, de forgalmas átszállóhely is, ahol naponta sok ember fordul meg. És ha nem is mindenki, de azért elég sokan akarnak enni, és biztosan többen is szívesen bólintanak rá a hamburgerre mint lehetőségre. Ők pedig a The Burger Project már messziről is szinte világító, világoskék színű pavilonjától és az ott kapható hamburgerektől keresve sem találnának jobbat a környéken (sőt, van, aki szerint egész Budapesten). 

A The Burger Project ránézésre egy csöpp hely, és amikor belépsz, ez az érzés megmarad, mert valóban kicsi. Egyetlen asztalka található bent, két székkel, de állva is megeheted a hamburgeredet, és persze el is viheted magaddal. Idén nyáron a pavilon mellett kialakítottak egy teraszt is, oda is leülhetsz, és ha minden jól megy, akkor ez a lehetőség a hidegebb hónapok alatt is megmarad, mert tervbe van véve, hogy befedik, középre pedig beállítanak egy hőgombát. A The Burger Projectből rövid időn belül a kedvenc újpesti burgerezőnk lett, ráadásul a hét minden napján látogathatjuk őket, mert náluk nincs szünnap, mindennap ugyanúgy vannak nyitva: 11 órától 21 óráig.

A The Burger Projectben összesen 16-féle hamburger kapható, ezeket pedig marhás, csirkés és speciális kategóriákba sorolták. Utóbbi részben a vega burgereket és az extrém eseteket takarja. Ezeken kívül léteznek még az idényjellegű hónap hamburgerei is, ami most, októberben a sörben pácolt tépett csülökkel és grillezett savanyú káposztával támadó Oktoberfest burger. Ahogy az egy rendes burgerezőhöz illik, a szendvics mellé választhatunk kísérőt is: sült krumplit, édesburgonyát, hagymakarikát, sima vagy csilis sajtfalatkákat, loaded friest, vagyis sült krumplit bőséges cheddar sajttal leöntve, de különféle szószok is vannak ám!

Igyekeznek minden alapanyagot belföldről beszerezni, az arány most olyan 70% a hazaiak javára. Az elsődleges szempont a minőség, és egyelőre van olyan alapanyag, amit bizonyos szint fölött csak külföldről tudnak beszerezni. Ennél is fontosabb, hogy a burger két legfontosabb alkotórésze, a hús és a buci sosem előre bespájzolt, fagyasztott formában várja a vásárlókat, hanem mindennap frissen érkezik a beszállítóktól, a hús vidékről, a buci pedig egy környékbeli pékségből. Ez is nagyban hozzájárul a burgerek ízletességéhez, amiben az újpesti The Burger Project kikezdhetetlen. 

Szimpatikus vonása a helynek, hogy bár a jövő a franchise felé mutat, egyelőre nem terveznek terjeszkedést. Vagy csak nagyon óvatosan, ráérősen. Tomi és Máté, vagyis a társtulajdonosok (összesen egyébként négyen vannak) ugyanis újpesti gyökerekkel bírnak, és valamit szeretnének visszaadni a kerületnek azzal, hogy itt nyitottak hamburgerezőt. Ami egyébként elég jó helyen van, egyszerűen és gyorsan megközelíthető bármilyen közlekedési eszközzel, úgyhogy aki náluk szeretne egy jó hamburgert enni, annak el kell mennie hozzájuk Újpestre. De bőven megéri az a pár kilométer. Az általunk elfogyasztott dupla húsos, dupla sajtos, dupla baconos burgermonstrum, a Beast meg a mediterrán ízekkel játszó Toscana kényeztetés volt az ízlelőbimbóink számára, könnyen csúsztak, elérték a kívánt jóllakottsági hatást, és még annak a kívánalomnak is megfeleltek, hogy evés közben nem estek szét, nem folyt belőlük összevissza a szósz mindenre. A cheddaros loaded fries pedig már csak hab volt a burgertortán. 

A The Burger Project árai külön vonzerővel bírnak. Csak egy összehasonlítás: ami egy jobb nevű és természetesen hasonlóan jó belvárosi burgerezőben az 5000 Ft-ot karcolgatja, vagy meg is ugorja, az itt 4000 Ft alatt marad, sőt, a burgerek nagy része 3000 Ft alatti áron kapható. A legolcsóbb burger a Classic (2490 Ft), a legdrágább pedig a már említett Beast (3990 Ft), viszont utóbbinak feljebb is tornászhatod az árát, ha mindent triplázol benne a duplázás helyett (4790 Ft). A köretek 990 Ft és 1490 Ft között mozognak, a loaded fries pedig 1590 Ft-ba kerül. Burgerből egy nap átlagosan 100-150 darabot adnak el, a csúcs eddig 230 darab volt. 

Amikor másfél évvel ezelőtt elindult a The Burger Project Újpesten, még zsírpapírral és hagyományos szatyorral dolgoztak, ráadásul még teraszuk sem volt, csak az a 16 négyzetméteres kis helyiség. Mostanra már nemcsak teraszuk van, de komoly arculatuk is saját papírtáskával és csomagolópapírral, az összekép pedig egy jókedvű, vidám hangulatú helyet ígér. A The Burger Project pedig ilyen, és bátran ajánljuk minden burgerkedvelő figyelmébe, sőt azoknak is, akik nem szeretik annyira – könnyen lehet, hogy itt megváltozik a véleményük. És még csak budapestinek sem kell lenni, a visszajáró vendégek között vidéken élők is vannak

Címkék

Elérhetőségek

The Burger Project 1043 Budapest, István út 5. Facebook-oldal Weboldal