Keresés EN

látnivalók és kultúra

Különleges épületbejárások, titkos helyszínek – Jön az Építészet Hónapja

Közeledik az október és vele együtt az Építészet Hónapja, így az Imagine csapatával különleges épületbejárásokon vehetünk részt. Olyan helyekre juthatunk be, amik alapesetben a látogatók előtt zárva tartanak, sőt, olyan műemlék épületbe is, ahol extraként az építész tartja a vezetést. A helyetekben mi minél hamarabb lecsapnánk a lehetőségre, hogy bejussunk a szuper épületekbe.

Azért is szeretjük a városi sétákat, mert az izgalmas történetek és környékek felfedezése mellett a legkülönfélébb épületekbe juthatunk be, az Imagine által szervezett Építészet Hónapja keretén belül pedig az építészetre, az építészeti stílusokra és a trendekre koncentráló sétákon vehetünk részt. Idén 13 tematika közül választhattok, a séták között több olyan helyszín is lesz, ahová a mostani túrákon kívül máskor nem tudtok bejutni. Ilyen a mi egyik nagy kedvencünk, a végtelen hosszú nevű Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ raktársétája, ahol építészeti hagyatékokat, korabeli terveket, fényképeket és plakátokat láthattok, sőt még egy kincskeresésen is részt vehettek. 

A kétszáz éves Központi Szeminárium elzárt tereit is felfedezhetitek, ahol a pálos szerzetesek által faragott csodás faajtókban és a bécsi udvarban is foglalkoztatott Johann Baptist Bergl falfestményeiben gyönyörködhettek. Szemfülesek egyébként még az 1838-as nagy árvíz emléktábláját is megtalálhatják a falakon belül, ahol egyébként még Mária Terézia is járt, de volt itt országgyűlés is.

Az idén 15 éves Imagine csapata az Andrássy út egyik legszebb épületeként emlegetett Krausz-palotába is elvisz titeket, ahol Lotz Károly fekete-fehér sgraffitóit csodálhatjátok meg. Az Andrássy úti palotán az ország legnagyobb mesterei dolgoztak, itt volt a nyugatosok kedvenc kávéháza, az épületet pedig a felújítást végző építész kíséretében járhatjátok be, ami szerintünk egy külön élmény lesz. Sőt, az egykori Józsefvárosi Telefonközpont szecessziós-historizáló épületét bemutató sétán is részt vehettek, ahol a műemléki épület felújítását vezető építésszel járhatjátok körül, hogyan születik újjá egy régi épület, és hogyan érdemes hozzányúlni az építészeti kincseinkhez.

Város- és építészetrajongóknak, de a séták szerelmeseinek is erősen ajánlott részt venni az Imagine Építészet Hónapja eseményén, mert ezeken a túrákon egészen más perspektívából láthatjátok az épületeket és a várost. Mi ki nem hagynánk! Több infót és helyszínt itt találtok.

Város- és építészetrajongóknak, de a séták szerelmeseinek is erősen ajánlott részt venni az Imagine Építészet Hónapja eseményén, mert ezeken a túrákon egészen más perspektívából láthatjátok az épületeket és a várost. Mi ki nem hagynánk! Több infót és helyszínt itt találtok.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Látnivalók és kultúra

Budapest Szubjektív – Németh Juci

?>

Interjúsorozatunkban Németh Juci énekesnőt kérdeztük a Budapesthez fűződő viszonyáról.

Szponzorált

A The New Yorker mintájára itt a The Budapester – 151 illusztráció mesél a fővárosról a Városháza udvarán

?>

151 illusztráció idézi fel a budapestiek városi élményeit a The New Yorker hetilap borítóinak nyomán, a grafikákat a Városháza parkban nézhetjük meg.

Kultúra

Fűri Judit előadása a Városmajori Jézus Szíve-templomban

Fűri Judit üvegművész–restaurátor december 2-án a Városmajori Jézus Szíve-templom díszüvegablakainak restaurálásáról és rekonstrukciójáról tart izgalmas előadást.

Neked ajánlott

A