Keresés EN

Látnivalók és kultúra

Különleges épületbejárások, titkos helyszínek – Jön az Építészet Hónapja

Közeledik az október és vele együtt az Építészet Hónapja, így az Imagine csapatával különleges épületbejárásokon vehetünk részt. Olyan helyekre juthatunk be, amik alapesetben a látogatók előtt zárva tartanak, sőt, olyan műemlék épületbe is, ahol extraként az építész tartja a vezetést. A helyetekben mi minél hamarabb lecsapnánk a lehetőségre, hogy bejussunk a szuper épületekbe.

Azért is szeretjük a városi sétákat, mert az izgalmas történetek és környékek felfedezése mellett a legkülönfélébb épületekbe juthatunk be, az Imagine által szervezett Építészet Hónapja keretén belül pedig az építészetre, az építészeti stílusokra és a trendekre koncentráló sétákon vehetünk részt. Idén 13 tematika közül választhattok, a séták között több olyan helyszín is lesz, ahová a mostani túrákon kívül máskor nem tudtok bejutni. Ilyen a mi egyik nagy kedvencünk, a végtelen hosszú nevű Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ raktársétája, ahol építészeti hagyatékokat, korabeli terveket, fényképeket és plakátokat láthattok, sőt még egy kincskeresésen is részt vehettek. 

A kétszáz éves Központi Szeminárium elzárt tereit is felfedezhetitek, ahol a pálos szerzetesek által faragott csodás faajtókban és a bécsi udvarban is foglalkoztatott Johann Baptist Bergl falfestményeiben gyönyörködhettek. Szemfülesek egyébként még az 1838-as nagy árvíz emléktábláját is megtalálhatják a falakon belül, ahol egyébként még Mária Terézia is járt, de volt itt országgyűlés is.

Az idén 15 éves Imagine csapata az Andrássy út egyik legszebb épületeként emlegetett Krausz-palotába is elvisz titeket, ahol Lotz Károly fekete-fehér sgraffitóit csodálhatjátok meg. Az Andrássy úti palotán az ország legnagyobb mesterei dolgoztak, itt volt a nyugatosok kedvenc kávéháza, az épületet pedig a felújítást végző építész kíséretében járhatjátok be, ami szerintünk egy külön élmény lesz. Sőt, az egykori Józsefvárosi Telefonközpont szecessziós-historizáló épületét bemutató sétán is részt vehettek, ahol a műemléki épület felújítását vezető építésszel járhatjátok körül, hogyan születik újjá egy régi épület, és hogyan érdemes hozzányúlni az építészeti kincseinkhez.

Város- és építészetrajongóknak, de a séták szerelmeseinek is erősen ajánlott részt venni az Imagine Építészet Hónapja eseményén, mert ezeken a túrákon egészen más perspektívából láthatjátok az épületeket és a várost. Mi ki nem hagynánk! Több infót és helyszínt itt találtok.

Város- és építészetrajongóknak, de a séták szerelmeseinek is erősen ajánlott részt venni az Imagine Építészet Hónapja eseményén, mert ezeken a túrákon egészen más perspektívából láthatjátok az épületeket és a várost. Mi ki nem hagynánk! Több infót és helyszínt itt találtok.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Kultúra

The AI Film Festival (AIFF) 2024

Magyarországon elsőként szervezett nemzetközi, mesterséges intelligenciával készült filmeknek versenyt a The AI Film Festival (AIFF). A 145 beérkezett pályamunkákból rangos zsűri választotta ki a legjobb alkotásokat, amelyeket március 3-án a Bem Moziban nézhetünk meg. Az AIFF-ra öt – látványfilm, dokumentumfilm, kísérleti film, videóklip, vegyes művészeti alkotás – kategóriában, maximum 15 perces, legalább a mű felében mesterséges intelligenciával készült alkotásokkal nevezhettek a készítők.

Kultúra

Jávor Piroska: „Játék Parnasszuson”

Az idén 80 éves szentendrei festőművész, Jávor Piroska kiállítása nyílik a Szentendrei Képtárban március 8-án, 17 órakor Játék a „Parnasszuson” címmel.

Kultúra

Te nem vagy olyan

A Te nem vagy olyan című kiállítás alkotói különböző terepekről érkeznek és más-más aspektusait érintik a női- és a roma elbeszélésnek, ezek közös halmazának, amelyek még inkább hiányoznak a kortárs társadalmi és művészeti diskurzusokból. Ezen attitűdök sorából nem marad ki az a kérdésfelvetés sem, hogy abban a kulturális mezőben, ahol nagyon kevéssé jelenik meg ez a hang, milyen elvárás épül egy fiatal alkotóra, hogy dolgozzon gender vagy etnikai felvetésekkel, szabadulhat-e a társadalmi és kulturális elvárásoktól.

Kultúra

Légrádi Gergely: Falaink – könyvbemutató

Légrádi Gergely új regényében egy csonka családot ismerhetünk meg anya és fia elbeszélésén keresztül. A kisiskolás gyerek jobbára befelé fordulva, a saját maga által megálmodott világban él.

Neked ajánlott

A