Három új gyalogos-átkelőhellyel bővült a Nyugati tér. A beruházásnak köszönhetően akadálymentesen, már az aluljáró használata nélkül is körbejárható a tér és a forgalmas közlekedési csomópont.

A fejlesztéssel közvetlen felszíni gyalogos-összeköttetést kapott a Váci út és a Bajcsy-Zsilinszky út, valamint a Teréz körút és a Szent István körút. A gyalogosátkelőkkel egy időben kerékpáros-átvezetések is létesültek a Nyugati térnél. Az aluljáró igénybevétele nélkül, már a felszínen is át lehet kelni a Nyugati tér különböző részei között gyalog. Hosszú évtizedek után ezzel nemcsak a mozgásukban korlátozott, valamint vak és gyengén látó közlekedők számára vált kényelmesen és biztonságosan átjárhatóvá a főváros egyik legforgalmasabb csomópontja, hanem az időseknek, a babakocsival és a kisgyermekkel közlekedőknek, valamint a bőrönddel utazóknak sem kell lépcsőzniük azért, hogy átjussanak a kereszteződésen.

Három helyen alakítottak ki jelzőlámpával védett gyalogátkelőhelyet:

• a Teréz körút és a Szent István körút között az északi és 
• a déli oldalon, valamint 
• a Váci út és a Bajcsy-Zsilinszky út között a Szent István körút felőli részen. 

Mindegyik zebra akadálymentes, így mind a mozgásukban korlátozott személyek, mind a vak és gyengén látó emberek biztonságosan tudják igénybe venni azokat. A gyalog közlekedők mellett a kerékpárral vagy rollerrel haladók is biztonságosan kelhetnek át ezentúl a Nagykörút, a Váci út és a Bajcsy-Zsilinszky út kereszteződésén. Kialakították a korábban megépült védett kerékpársávok folytatását a csomóponton keresztül, így egybefüggő hálózat jött létre a környéken.

A Nyugati téri gyalogátkelőket többek között a Blaha Lujza téri zebrák pozitív fogadtatása is inspirálta: a szintén a Nagykörút mellett található téren az elmúlt években lezajlott felújítás és átépítés során három helyen alakítottak ki gyalogátkelőket. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a gyalog közlekedők sokkal szívesebben veszik igénybe a felszínen található zebrákat, mint hogy le-fel lépcsőzve aluljárón keresztül menjenek át a tér túloldalára. 

Forrás: BKK 

Címkék