Viszonylag sok barnamezős terület, ismertebb nevén rozsdaövezet van Budapesten, melyek évek óta arra várnak, hogy kezdjünk velük valamit, és meglássuk a bennük rejlő lehetőséget. A MOME és a CheckINN közös ötletpályázata pontosan erre ösztönzi a hallgatókat: új értelmet adni az egykori ipari területeknek, hogy azok újra a város részeivé válhassanak. Az idei pályázaton pedig két izgalmas projektet is kiemeltek.

Számtalanszor írtunk már arról, hogy mely pusztulófélben lévő épületeket szeretnénk végre felújítva látni, és hogyan lehetne újrahasznosítani a rozsdaövezeteket anélkül, hogy teljesen eltörölnénk azok múltját, vagy lebontanánk a sok esetben műemléki értékkel bíró épületeket. Országszerte és Budapesten is több olyan barnamezőt, vagyis korábbi ipari, kereskedelmi, közlekedési vagy honvédelmi funkcióját elvesztett épületet találni, amely nosztalgikus hangulatát megőrizve – magyarul elhagyatva – arra vár, hogy valamilyen formában új életre kelhessen. Ezek újrahasznosítására CheckINN Revitalizátor néven írt ki közös ötletpályázatot a MOME és a CheckINN Innovációmenedzsment Kft.

Idén 11 egyetemről közel 30 csapat indult a pályázaton, közülük az INDOOHÁZ ötlete nyerte el a fődíjat, amely hátizsákos szállásként értelmezné újra a vasút mentén található egykori gőzmozdonyok víztárolóit. „Szeretjük felfedezni az országot, de sokszor nem találunk saját igényeinkhez passzoló szállást. A vasút menti építményeket régóta figyelve rájöttünk, hogy ezek arra lettek teremtve, hogy szállásként szolgáljanak hátizsákos turistáknak” – mesélték az INDOOHÁZ csapat tagjai.

A második helyet a népszigeti hajógyár újrahasznosítását célzó „A KVÁRium” csapat szerezte meg, akik egy ökoturisztikai központot hoznának létre a szigeten. Szuper lenne, ha a jelenleg funkció nélküli, elhagyott hajógyárba új élet költözne, és a fiatalok terveiben szereplő arborétum, akvárium, étterem és rendezvényhelyszín szerintünk még pont olyan funkciók lennének, amik nem bontanák meg a Népsziget hangulatát. 

A nyertesek és a döntőbe jutott csapatok további lehetőségeket és mentorálást kapnak a CheckINN alumnieseményein, fórumain, ahol számos turisztikai és építészeti szakértővel is megvitathatják ötleteiket és a megvalósítás felé vezető következő lépéseiket. 

Címkék