Természetesen nem Pollack Mihály építette a reformkort magát, de a reformkor épületeiből jó párat. Hild József mellett ő volt a magyaros klasszicista építészet, az ún. „palatinus-stílus” megalkotója. Számos lakóépület és közintézmény az ő tervei alapján épült, például fő műve, a Magyar Nemzeti Múzeum is, ahol most az egykori építészfejedelem előtt tisztelgő kiállítás nyílt Pollack250 címmel, amit december 1-jéig tekinthetnek meg az érdeklődők.

Különös szerzet a Magyar Nemzeti Múzeum új időszaki kiállítása, ami elvileg az idén 250 éve született Pollack Mihály előtt tiszteleg. Azért elvileg, mert a kiállítás témáját adó építészről nem sokat tudunk meg. A kiállítás inkább Pollack fő művéről, a Magyar Nemzeti Múzeumról és annak építéséről szól, így kis túlzással a „legmagyarabb Habsburg“, a múzeum megépítését leginkább támogató főúr, József nádor is közel annyi teret kap a kiállításon, mint Pollack. 

Pollack Mihály életének fordulatairól, a személyiségéről, a többi neves épületéről szinte csak címszavakban esik szó. Ezen a kiállításon minden a Nemzeti Múzeumról és az építéséről szól, Pollack pedig csak ürügy, a figurája nem árnyalódik a végére érve, marad, aki volt: a reformkor egyik legfontosabb építésze, a Magyar nemzeti Múzeum tervezője. A legtöbbet arról a festményről tudunk meg, amit 1881-ben Than Mór készített az építészről. 

Ha sokáig nézzük, szép lassan életre kel az ember, aki a Nemzeti Múzeum mellett számos lakóépületet, a Deák téri evangélikus templomot meg a Ludovikát is tervezte a fővárosban.

Ha sokáig nézzük, szép lassan életre kel az ember, aki a Nemzeti Múzeum mellett számos lakóépületet, a Deák téri evangélikus templomot meg a Ludovikát is tervezte a fővárosban.

Ennek ellenére a kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeum múltja szempontjából nézve informatív – de ne várjuk tőle azt, hogy Pollack Mihályról kapunk egy szépen árnyalt képet. Mindössze rövid életrajza, a róla készült (már említett) festmény meg pár tárgy (köztük az íróasztala) szól Pollackról, a többi pedig – kicsit felületesen, de színesen és viszonylag látványosan – a reformkor legnagyobb építkezéséről. Jellemző módon a kiállítás éke a múzeum makettje, ami a végén látható. Egyébként a tárlat már a kertben, a lépcső alján elkezdődik, ott is áll három kétoldalas tábla, a többit pedig a múzeum emeletén találjuk. 

Címkék